Hudfletter Oslo kommune: ­- Bare provoserende

- Vi erfarer at både gårdeiere og regjeringen er med på spleiselaget. Den eneste som svikter nå, er kommunen.

NÆR FOLKETOMT: Oslo er under strenge smitteverntiltak. Det har fått dramatiske økonomiske konsekvenser for blant andre serveringsbransjen. Foto: NTB Scanpix
NÆR FOLKETOMT: Oslo er under strenge smitteverntiltak. Det har fått dramatiske økonomiske konsekvenser for blant andre serveringsbransjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Forrige uke ble det klart at regjeringens strenge smitteverntiltak forlenges. Det innebærer at alle skjenkesteder som barer, puber, nattklubber og liknende skal holde stengt.

Selv om pengekrana nå er skrudd igjen, må en rekke aktører i serveringsbransjen fortsatt forholde seg til Oslo kommunes leiekostnader og avgifter (Les unntakene lenger ned). Det får Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening, til å se rødt.

«Samtidig med at Raymond (Johansen, journ.anm.) roper høyt om at regjeringen skal finne løsninger og være med på en felles dugnad - svikter han til de grader på å være med på denne selv.», skriver Næss i et innlegg hos Nettavisen.

- Kommunen svikter

Overfor Børsen opplyser Næss at OHF sendte en skriftlig henvendelse til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) den 16. mars. Der foreslo næringsorganisasjonen en rekke tiltak som de mener vil bidra til å forhindre et konkursras i serveringsbransjen.

Artikkelen fortsetter under:

SKJENKESTANS: - Siste sjanse, sier byrådsleder Raymond Johansen, men han vurderer ikke å stenge Vinmonopolet. Vis mer

- Vi erfarer at alle instanser - både gårdeiere og regjeringen er med på spleiselaget. Den eneste som svikter nå, er kommunen.

Oslo kommune opplyser på sine nettsider at deres eiendomsforvaltere kan gi utsettelse på husleien, inntil det er avklart hvilke statlige støtteordninger som innføres. Kommunen praktiserer slik utsettelse også for leie av gategrunn, opplyser byrådsavdelingen for miljø og samferdsel til Børsen.

Artikkelen fortsetter under:

- Provoserende

- Er dette nok til å berge bedriftene?

- Nei, dette er igjen bare provoserende. En betalingsutsettelse hjelper ikke de næringsdrivende i Oslo nå. De har ingen inntekt, men løpende kostnader. Vi forventer ettergivelse av kommunale kostnader, og spesielt gateleie i ei tid fortau, torg og plasser ikke benyttes kommersielt, tordner Næss.

OHFs krav til Oslo kommune:

• Fjerne eiendomsskatt på næring for 2020.
• Gratis gategrunnleie på fortau/gater utenfor egen virksomhet i 2020.
• Fjerne serveringsavgifter (alkohol o.a.) for restauranter mv. for 2020. Les om mandagens strakstiltak fra kommunen her.
• Styrke lørdagshandel i Oslo ved å samarbeide om gratis/rimelige parkeringshusbruk på lørdager.
• Gratis kollektivtransport for alle fra dagen fra da nåværende «portforbud» oppheves og tre måneder fram i tid.

- Oslo kommune kan ikke bare peke på staten. I ei tid da alle «blør» må kommunen selv bidra med konkrete økonomiske tiltak for næringslivet, fortsetter han.

- Vil svi som et uvær

Styreleder hos Internasjonalen på Youngstorget i Oslo, Stefan Johan Jansen, er klokkeklar på at en utsettelse ikke vil være nok.

- Vi har formelt sett to uteserveringer, der leiekostnaden på torget er 61 000 i måneden innenfor sesong. Jeg har ingen forhåpninger om at utelivet kommer til å åpne i umiddelbar framtid. Dermed får ikke vi tatt igjen tapt omsetning og inntjening. En utsettelse av regningene, fører bare til at problemet blir forskjøvet.

- Finner dere noen løsning gjennom regjeringens krisepakke?

- Helt klart - hvis vi omfattes av dekningen til faste kostnader. Det vet vi ikke ennå. Inntil videre håper vi at også kommunen kan bidra med en reduksjon eller fritak fra leiekostnadene. Det er slike regninger som kommer til å svi som et uvær.

Jansen peker videre på en bransje som er preget av trange marginer, og som er avhengig av omsetningen som genereres nettopp på denne tida av året.

- Vi har forståelse for at vi må holde stengt i denne situasjonen, men i verste tenkelig scenario må vi begjære oppbud. Når utgiftene løper - uten en krone i inntekt, og man i tillegg er pålagt å stenge, så er det klart at det ikke varer så veldig lenge.

CORONA-ØL: På baren Kitzloch i Ischgl var det fest med Corona-øl dager før vinterferierende nordmenn ankom vintersportstedet. Bildet er fra en Facebook-post, som har blitt delt videre. Foto: Facebook Vis mer

- Unnfallende tone

Børsen kjenner til at det blant aktører er stor usikkerhet knyttet til hvordan regelverket rundt leie av gatearealer vil bli praktisert.

Børsen har forsøkt å få klarhet i om kommunen praktiserer én regel for hele byen, eller om det gjelder forskjellige regler for de ulike bydelene. Så langt har det ikke lyktes å få noe klart svar. Bjørn Næss understreker at OHF har hatt et møte med næringsbyråd Victoria Evensen (Ap).

- Vi vet at det jobbes med en sentral føring fra kommunen. Vi opplever derimot at man ikke kommer helt ut av snakkestadiet, og savner raske tiltak. Det er en veldig unnfallende tone, noe vi liker dårlig. Vi kan ikke vente lenger.

Næss mener Oslo kommune påfører serveringsbransjen «urimelige belastninger».

- Vi opplever stor fortvilelse blant våre medlemmer. I Stavanger er alle krav forbundet med leie av gategrunn frafalt fram til krisen er avblåst. Fredrikstad kommune utsetter all omsetningsavgift på skjenking, samt leie av gategrunn til 1. september 2020. Her bør Oslo kommune la seg inspirere.

Tilbyr utsettelse

Oslo kommune har innført tiltak for serveringsbransjen i forbindelse med coronasituasjonen. Mandag opplyste næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) til Børsen at byrådet tar krisen på største alvor - og at de derfor har innført følgende strakstiltak:

  • Forventet omsetningsavgift for alkohol for 2020 nedjusteres med 50 prosent for alle skjenkesteder. Omsetningsavgiften er lovpålagt og kan derfor ikke fjernes.
  • Oslo kommune tilbyr også utsettelse av innbetalingsfristen av avgiften til 1. september for både salgs- og skjenkesteder. De som allerede har innbetalt omsetningsavgiften for 2020, vil få tilbakebetalt 50 prosent.

- Det er fint at Oslo kommune imøtekommer oss med 50 prosent reduksjon av omsetningsavgiften for serveringsbransjen, hvilket jeg også har gitt uttrykk for til Victoria Evensen, legger Næss til.

Artikkelen fortsetter under:

Ikke aktuelt

Han mener derimot at det fortsatt gjenstår en lang vei inn til mål. Oslo Høyre har også etterlyst dugnadsånd fra byrådet, og gikk nylig ut med ti kommunale krisetiltak.

- Når regjeringen går foran må kommunen følge etter. Det første byrådet må gjøre er å gi klar beskjed om at de likevel ikke vil kreve inn 400 millioner kroner i eiendomsskatt som forfaller neste uke, har Oslo Høyres finanspolitiske talsperson Anne Haabeth Rygg tidligere uttalt.

Som kjent ble det ikke aktuelt å sette ned eller fjerne eiendomsskatten. Oslo kommune satte i stedet ned forsinkelsesrenten på utsatt eiendomsskatt fra 9,5 til 3 prosent, skriver NTB.

- Begrenset handlingsrom

Victoria Evensen har for øvrig påpekt at det ved innføring av tiltak er «viktig å understreke at Oslo kommune sitter med en liten del av verktøykassa».

- Vil dere vurdere ytterligere tiltak framover?

- Vi håper at dette vil være med og lette situasjonen, og vil videre se på ytterligere tiltak. Men som sagt, så har kommunen begrenset handlingsrom. Vi vil gjøre det vi kan, men det er staten som sitter med muligheten til å ta de store grepene, uttalte hun til Børsen på mandag.

Da Børsen snakket med næringsbyråd Evensen i går, kunne hun ikke svare på videre spørsmål om hvordan regelverket for leie av gatearealer praktiseres i Oslo. Hun henviste til byrådsavdelingen for miljø og samferdsel. Børsen har så langt ikke fått svar på våre henvendelser.

Børsen har via en pressekontakt i Oslo kommune, forelagt Raymond Johansen kritikken i denne saken tirsdag formiddag. Byrådslederen har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer