Hudfletter regjeringen: - Skandaløst

Aktører i utelivsbransjen varsler at de står på kanten av stupet. - Ved enden av denne uka har vi null kroner. Vi må kompenseres, ellers risikerer vi konkurs.

DEN GANG DA: Daglig leder ved baren Henry & Sally's i Oslo, Noel Heath, er svært kritisk til myndighetenes håndtering av skjenkestansen. Nå krever han - i likhet med sine bransjekolleger - gjenåpning av kranene på fredag. Foto: Privat
DEN GANG DA: Daglig leder ved baren Henry & Sally's i Oslo, Noel Heath, er svært kritisk til myndighetenes håndtering av skjenkestansen. Nå krever han - i likhet med sine bransjekolleger - gjenåpning av kranene på fredag. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hele situasjonen er skandaløs, og jeg er i ferd med å gå tom for tålmodighet, sier Noel Heath til Børsen.

I september 2019 - seks måneder før pandemien traff Norge - overtok han som daglig leder ved baren Henry & Sally's i Oslo sentrum. På dette tidspunktet var serveringsstedet allerede kommet ut av regnskapsmessig kurs. Heath hadde fått i oppdrag å rette opp skuta.

Snuoperasjonen ble mer krevende enn han noensinne kunne forestilt seg.

- Jeg overtok en virksomhet som allerede slet litt. Målet var å rydde opp i situasjonen, men så traff pandemien. Da ble det som å snu en oljetanker, sier Heath.

RISIKERER KONKURS: Noel Heath tok over som daglig leder bare seks måneder før pandemien traff. Foto: Privat
RISIKERER KONKURS: Noel Heath tok over som daglig leder bare seks måneder før pandemien traff. Foto: Privat Vis mer

- Fra halv mill. til null

Mot alle odds har baren kjempet seg gjennom de siste to års hindre og klart å overvinne stadige restriksjoner og gjentatte nedstenginger. Sommeren og høsten ga grunnlag for en sterkere finansiell posisjon. Omsider fantes det lys i enden av tunnelen.

Så fikk utelivsnæringa en skrekkelig førjulsgave. I midten av desember bestemte regjeringen at norske skjenkesteder igjen skulle tørrlegges. Denne gang skulle tiltakene vare i fire uker - foreløpig fram til 14. januar.

- Vi har jobbet veldig hardt siden gjenåpningen i fjor, og klarte å sikre oss en halv million i oppsparte midler. Disse skulle spares til en «rainy day». For tre uker siden hadde vi 400 000 kroner igjen i banken. Ved enden av denne uka vil vi ha null. Vi må kompenseres, ellers risikerer vi konkurs.

LETTELSER: Helseminister Ingvild Kjerkol sier til Dagbladet at det kommer til å bli presentert lettelser i coronatiltakene på torsdagens pressekonferanse 13. januar. Video: Linn-Christin Marthinussen / Dagbladet Vis mer

- Pulverisert

For en rekke utelivsaktører brenner det nå under beina. Heath er blant flere som har tatt til orde for at den varslede statlige støtten kommer for seint.

- Vi er ikke alene. Jeg er i kontakt med mange aktører som står i akkurat samme situasjon. De frykter at livsverket er i ferd med å bli pulverisert.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har lovet at det vil bli utbetaling av kompensasjon til restaurant-, kultur- og utelivsbransjen i løpet av januar.

- Tom for tid

Kompensasjonsordningen, som skal gi hjelp til bedrifter som er rammet av pandemien og har et inntektstap på 30 prosent eller mer i november og desember, legges fram for Stortinget 14. januar.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

I en pressemelding opplyste Nærings- og fiskeridepartementet at utbetalingene kan skje i slutten av måneden. Heath holder imidlertid ikke pusten.

- Erfaringene har jo vist at det kan bli forsinkelser. Problemet er at vi er i ferd med å gå tom for tid. Dette skulle ideelt sett vært på plass for ei uke siden.

Tirsdag skriver VG at regjeringen fredag vil legge frem et forslag om å la bedrifter søke om å få utsette innbetaling av skatter og avgifter på krav med forfall mellom 1. januar og 31. mars i år.

Det mener Heath er en positiv nyhet, men:

- Staten krever fortsatt seks prosent utsettelsesrente. Det er ingen konkrete datoer satt for lokale eller nasjonale kompensasjonsutbetalinger. Situasjonen er fortsatt forferdelig vanskelig når vi har null i inntekt.

Fornærmet

- Hvordan opplever du behandlingen fra norske myndigheter?

- På den ene siden hyller politikerne oss for innsatsen og jobben vi legger ned. På den andre siden tar de fra oss livsgrunnlaget, og impliserer dermed at jobben vår ikke nødvendigvis er så viktig. Det oppleves som at de ikke stoler på oss, noe som er utrolig fornærmende, fortsetter han.

Stortingsrepresentant Rauand Ismail (MDG) mener situasjonen for utelivet er uholdbar. Han mener derfor det er viktig å få på plass en utsettelse av skatter og avgifter fram til serveringsbransjen har fått utbetalt støtte.

- Utsettelsen vi foreslår kan være forskjellen på konkurs og å overleve for flere i utelivsbransjen. Utsettelsen må også inkludere nedbetaling av avgifter som har blitt utsatt tidligere under pandemien. MDG har fått mange henvendelser fra desperate mennesker som ser at levebrødet deres er i ferd med å forsvinne, sier Ismail til Børsen.

- Urimelig

Han mener at utelivsnæringa ble satt i en særs krevende posisjon da flertallet på Stortinget sa nei til å oppheve skjenkestoppen.

- Dermed satte de serveringsbransjen i en nesten umulig situasjon.

Fremmer krav

Heath istemmer:

- Jeg skjønner ikke hvorfor disse prosessene skal ta så lang tid. Jeg hører at utbetaling av kompensasjonsordninger kan skje i slutten av måneden, men da kan det være for seint for veldig mange.

Børsen har vært i kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet for en kommentar til denne saken, som henviser til Finansdepartementet for en uttalelse. Finansdepartementet har ikke besvart Børsens henvendelse tirsdag,

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer