Hudfletter regjeringen: - De juger

Overskudd har blitt til underskudd og investeringer legges på is. Isbit-gründer legger skylda på regjeringen, som han har et svært kjølig forhold til.

KALD DIALOG: Eier av Mr. Iceman mener det har blitt mer krevende å være arbeidsgiver og eier. Foto: Christian Monge / Dagbladet
KALD DIALOG: Eier av Mr. Iceman mener det har blitt mer krevende å være arbeidsgiver og eier. Foto: Christian Monge / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette er uten tvil den vanskeligste perioden jeg har vært gjennom siden jeg startet i fars garasje i 1999, med verdens minste isbitfabrikk, sier eier av Mr. Iceman, Jack Stensland, til Børsen.

Om Stensland ikke er den mest profilerte næringslivslederen i Norge, så har de aller fleste et forhold til produktet han produserer. Isbitene selges nemlig i butikker og kiosker over hele Norge, og eksporteres også til utlandet.

FORBANNET: Eier av isbitprodusenten, Jack Stensland, føler seg motarbeidet av regjeringen.
FORBANNET: Eier av isbitprodusenten, Jack Stensland, føler seg motarbeidet av regjeringen. Vis mer

- Regjeringen forstår ingenting

Fram til pandemien gikk ting strålende og i 2020 kunne bedriften notere seg for et overskudd på over to millioner kroner. I fjor var saken en ganske annen: 3,6 millioner i minus.

Da er det kanskje ikke så rart at Stensland er frustrert. Det var Romerikes Blad som først omtalte Stenslands misnøye.

Han er svært engasjert når han forteller om de frustrasjoner han nå står overfor.

- Vi har en regjering som ikke forstår et kvidder av hva som kreves av et næringsliv, sier Stensland.

En ting er de skyhøye strømprisene. I august 2020 var strømregninga drøye 15 000 kroner. Ett år seinere var den samme regninga 165 000 kroner.

I tillegg er det økte priser på stort sett alt annet også, som råvarer og transport.

- Så skal de sitte i regjering og tre nye, strengere eiervilkår ned over hodene våre. Det går på formuesskatt og at de krever inn høyere arbeidsgiveravgift på de som tjener over 750 000, sier Stensland.

- De juger

Stensland mener at næringslivet allerede står i spagaten, og at regjeringen «dytter oss enda lenger ned».

- Så kommer de med påstander det ikke er hold i, og så gjemmer de seg bak det. Det er fryktelig få som kjenner seg igjen i beskrivelsene de gir. De står der og juger, sier Stensland.

- Kan du eksemplifisere hva du mener med løgn?

- Det å tro at en formuesskatt som drar inn 15 pluss milliarder på et statsbudsjett på 1500 milliarder - å si at det utjevner ulikheter er å tro på julenissen. Hadde landet vært bankerott så hadde formuesskatten hatt en funksjon, men ikke i et land som drukner i penger.

Han viser til at 15 milliarder utgjør 3000 kroner per innbygger i Norge, og at ulikhetene på ingen måte ble utjevnet i 2022. Men ifølge Stensland ble det mye mer krevende å være arbeidsgiver og eier.

- Regjeringen bør støtte næringslivet. Vi legger grunnlaget for den fine, norske, sosiale modellen. Nå risikerer Norge at rekordmange ansatte må sies opp og bedrifter risikerer å gå konkurs. Ta formuesskatten bort, så kan næringslivet fortsette å investere og bygge Norge. Utenlandske eiere betaler ikke formuesskatt.

- Til Romerikes Blad sier du at regjeringen er bøllete?

- Ja. De har en bøllete framtoning, og en skråsikkerhet i alle sine påstander.

- Må gjøre justeringer

Næringsminister Jan Christian Vestre skriver i en e-post til Børsen at han har forståelse for at næringslivsledere opplever krevende tider.

- Jeg forstår at Stensland ikke er fornøyd med at formuesskatten har økt, men den er fortsatt lavere enn for 10 år siden og utviklingen må ses i lys av at selskapsskatten er 6 prosentpoeng lavere nå enn da, skriver Vestre.

Han viser til at regjeringen må redusere oljepengebruken for å få kontroll på inflasjonen.

- Det betyr også at vi måtte gjøre noen justeringer i skatteopplegget, skriver Vestre.

- Galskap

Stensland på sin sider er også sterkt kritisk til LO-leder Peggy Hessen Følsviks uttalelse om at de skal «ta de rike», og han oppfatter også at det er budskapet fra regjeringen.

- Seriøst! Hvordan kan man si noe sånn? Er ikke Norge et land som inkluderer alle, som har plass til alle? Hvorfor føre en så polariserende politikk? Var vi ikke for gode til det? Jeg tror ikke mange forstår at vi i Norge må betale formuesskatt, selv om bedriften går med underskudd, sier Stensland, og fortsetter:

- Det mener jeg er galskap.

Næringsministeren skriver at regjeringen har valgt å holde selskapsskatten uendret, fordi de vet at forutsigbarhet er viktig for næringslivet.

- At vi henter inn noe av overskuddet til to veldig store og lønnsomme næringer til felleskassa er derfor ikke noe hindre for vekst. Snarere tvert imot sørger det for at vi ikke må sette opp selskapsskatten og at vi ikke risikerer at renta kommer ut av kontroll, skriver Vestre.

- Det skjermer det brede næringslivet og kommer særlig de små- og mellomstor bedriftene til gode.

Vestre viser også strømtiltakene regjeringen har lagt fram.

- For utrygt

Stensland sier at den økonomiske situasjonen gjør at flere investeringer legges på is.

- Vi har ikke de trygge rammebetingelsene vi har hatt tidligere. Vi har ikke forutsetninger for å gjøre de investeringene. Det er altfor utrygt.

- Men du klarer deg gjennom en tøff periode?

- Jeg er sånn skrudd sammen at jeg ikke gir meg på tørre møkka. Jeg skal klare meg. Det som er konsekvensen er at AS Norge kan gå glipp av flere sysselsatte hos oss, og flere investeringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer