Hudfletter Støre: - Sjeldent dårlig leder

Milliardær og Sveits-utflytter Jens Rugseth fyrer løs mot statsministeren og gir håndteringen av habilitetssakene terningkast null.

SKARP KRITIKK: Investor Jens Rugseth ville neppe ansatt Jonas Gahr Støre i en lederrolle i Crayon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB for Finansavisen
SKARP KRITIKK: Investor Jens Rugseth ville neppe ansatt Jonas Gahr Støre i en lederrolle i Crayon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB for Finansavisen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Milliardær og Crayon-gründer Jens Rugseth er ikke fremmed for å være hard i klypa med nåværende regjering.

Etter tirsdagens maratonhøring på Stortinget har investorens oppfatning av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tilsynelatende stupt til et nytt bunnpunkt.

I et Facebook-innlegg skyter Rugseth med skarpt mot landets øverste leder og slakter håndteringen av habilitetssakene.

«Som øverste leder av regjeringen skyver Støre i dag ansvaret som følger med lederrollen nedover i organisasjonen. Han sier at ansvaret ligger hos den enkelte statsråd eller eventuelt i det enkelte departement», skriver Rugseth innledningsvis, før han forklarer hvor han mener ansvaret egentlig bør ligge:

«Det påligger bedriftsledere et meget stort ansvar (og betydelige kostnader) å utdanne ansatte i innsideregler, habilitetsregler og korrupsjonsproblematikk.»

HØRING: Tirsdag svarte tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt på spørsmål om habilitetsbrudd under åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Vis mer

- Ansvarsfraskrivelse

Rugseth viser til at samtlige ansatte i hans eget teknologiselskap Crayon må gjennom årlig opplæring med eksamen «for å bevise at de faktisk forstår regelverket og hva brudd innebærer».

«Vi bruker betydelig tid i hvert eneste styremøte på denne problematikken og det påligger styret og ledelsen å dokumentere alle nødvendige rutiner for å sikre at lover og regler blir fulgt», skriver investoren.

Så fortsetter han tordentalen med full styrke:

«Børsen, Finanstilsynet og politimyndighetene kan straffeforfølge eventuelle brudd. I regjeringen og på Stortinget har vi erfart at det ikke er så farlig. Og nå altså at den øverste sjefen fraskriver seg ethvert ansvar. Etter å ha hørt på Støre i dag i kontrollkomiteens høring er det for meg helt tydelig at han er en unnvikende, ansvarsfraskrivende og sjeldent dårlig leder, som bør holde seg til politikk. I arbeidslivet måtte han tatt ansvar og det er han ikke i stand til».

«Svikt i opplæring»

Statsrådene som måtte gå etter habilitetsbrudd, pekte alle på svak opplæring i regler fra Statsministerens kontor. «Uklare rutiner», «politisk blindsone» og «svikt i opplæring», var blant synspunktene som ble servert da Anniken Huitfeldt, Ola Borten Moe og Anette Trettebergstuen møtte til høring tirsdag.

Støre slo tilbake mot kritikken og uttalte at «habilitet er den enkelte statsråds ansvar».

- Det er viktig at vi ikke vanner ut ansvaret som ligger på hver enkelt regjeringsmedlem. Men den enkelte må få god hjelp i det som kan være krevende vurderinger, sa han.

Tar grep

Støre presiserte samtidig at det har vært nødvendig å «ta grep» for å gjøre opplæringen bedre og regelverket tydeligere.

- Vi har tatt lærdom av feil som er begått og styrket rutiner. Etter å ha hørt mye av dagens runder vil jeg si at det er tatt grep for å sikre bedre samsvar mellom rutine og praksis, framholdt han.

Børsen har bedt Rugseth, som ifølge Kapital er god for 1,9 milliarder kroner, om en utdypende kommentar til Facebook-innlegget. Investoren, som utvandret til Sveits i fjor, har for anledningen byttet ut alpelandet til fordel for et varmere klima. Han står av den grunn over.

- Jeg er på reise i Afrika med veldig dårlig nettaksess. Tror uttalelsen står godt for seg selv, skriver han i en tekstmelding til Børsen.

Statsministerens kontor har fått tilsendt Rugseths tordentale i sin helhet.

- Vi takker pent nei til å kommentere dette, skriver SMK i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer