Hudfletter «usaklige» prishopp

Toppsjefen for lavpriskjeden Normal og toppsjefen for Coop i Danmark kommer med krasse påstander mot leverandører.

KRITISERER LEVERANDØRER: Kjedene Normal og Coop mener leverandører utnytter verdenssituasjonen til å presse prisene opp. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISERER LEVERANDØRER: Kjedene Normal og Coop mener leverandører utnytter verdenssituasjonen til å presse prisene opp. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Det er for tida rekordhøye prisnivåer på både strøm, bensin og gass, og etter at det i starten av mai ble klart at EU-kommisjonen vil innføre forbud mot russisk olje, ventes det at prisene bare vil fortsette å øke.

På grunn av både krigen i Ukraina og Kinas nullsmittestrategi for coronaviruset er det også forsyningsproblemer verden over.

Det utnytter nå leverandører til å presse prisene opp, ifølge både dagligvarekjeden Coop i Danmark og den danske billigkjeden Normal.

- Usaklig

Torben Mouritsen, toppsjef i Normal, er ikke nådig i sin kritikk av flere leverandører.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

- Det er dessverre kommet et mantra om at alt stiger, og at man alene kan henvise til hvordan verdenssituasjonen ser ut akkurat nå. Men det biter vi altså bare ikke på, sier han til danske Børsen, og legger til:

- Vi møter ofte leverandører som presenterer oss for prisstigninger de ikke kan argumentere saklig for. Det er veldig problematisk, hvis prisstigninger gjennomføres uten at det har hold i virkeligheten. Det er usaklig.

I en mail til Dagbladet Børsen skriver Mouritsen at han ikke har ytterligere kommentarer til saken.

- Må de svare for selv

Det danske nettstedet har også snakka med konserndirektøren i den danske delen av Coop, Per Thau, som er enig med Normal-sjefen.

- Vi opplever også at det er noen leverandører som legger for mye på. De tenker at de kan helgardere seg, sier han.

Dagbladet Børsen har stilt Coop Norge spørsmål om hvorvidt de stiller seg bak kritikken fra sine danske kolleger. I en e-post svarer kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, følgende:

- Når det gjelder prisøkning fra leverandørene er det noe de må svare for selv. Vi har fokus på det vi kan gjøre noe med, og det er å holde så lave priser som mulig ut til kundene våre som er de som eier oss og som vi deler overskuddet med.

- Tror ikke på det

Ingen av de to danske toppsjefene vil nevne konkrete leverandører i sin kritikk av bransjen, men den danske bransjeorganisasjonen Mærkevareleverandørerne (MLDK) kjenner seg ikke igjen i det de sier.

- Jeg har hverken hørt om eller opplevd det, og jeg tror heller ikke på det. Med den nåværende forbrukeratferden vil du vente så lenge som overhodet mulig med å gjennomføre prisstigninger, fordi danske familier har færre penger til rådighet i måneden, sier Niels Jensen, administrerende direktør i MLDK til nettstedet.

- Har blitt dyrere

Mette Hanekamhaug, kommunikasjonsdirektør i Dagligvareleverandørenes forening (DLF) i Norge, mener det er grunnlag for økte leverandørpriser på grunn av situasjonen i verden nå.

- Matvareprisene har økt i hele Europa. Vi opplever økte råvarepriser, økte utgifter til energi, transport og distribusjon, og økt etterspørsel av enkelte varer i det europeiske markedet. Det kan bidra til å påvirke prisene i alle land, også i Norge, sier hun.

Hun kjenner ikke til at leverandører utnytter verdensituasjonen til å presse prisene opp.

- Vi har ikke grunnlag for å si noe om prisene som leverandørene og kjedene forhandler og blir enige om. Innkjøpsprisene fra leverandørene og inn til kjedene er bare en av mange faktorer som påvirker prisene vi forbrukere møter i butikkhylla. Det er viktig å minne om at det til syvende og sist er kjedene som fastsetter forbrukerprisene i butikk, ikke leverandørene, sier hun.

Høyeste på 30 år

Tirsdag ble det kjent at konsumprisindeksen (KPI) i Norge steg fra 1,2 prosent fra mars til april 2022, og er 5,4 prosent høyere enn for ett år siden.

DN skriver at det er den høyeste april-målingen på mer enn 30 år.

Økningen skyldes økte priser på strøm og flybilletter, ifølge SSB.

I Danmark endte inflasjonen i april på hele 6,7 prosent, opp fra 5,4 prosent i mars. Det er den høyeste stigningen i forbrukerprisene på nesten 40 år, skriver BT.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer