Hudflettes av økonom: - Dommedagskult

Den britiske regjeringen får hard medfart av økonomer - og markedet - i kjølvannet av offentliggjøringen av planlagte skattekutt.

SKATTEKUTT: Etter at den britiske finansministeren Kwasi Kwarteng la fram regjeringens nye skattekuttpakke har pundet stupt og han har sammen med regjeringen fått så hatten passer av Liz Truss. Foto: DYLAN MARTINEZ / POOL / AFP / NTB
SKATTEKUTT: Etter at den britiske finansministeren Kwasi Kwarteng la fram regjeringens nye skattekuttpakke har pundet stupt og han har sammen med regjeringen fått så hatten passer av Liz Truss. Foto: DYLAN MARTINEZ / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Investorer ser ut til å være tilbøyelige til å se på det britiske konservative partiet som en dommedagskult, sier sjeføkonom Paul Donovan, ved USSB Global Wealth Management, ifølge Huffington Post.

Den knallharde dommen over ledelsen i det britiske regjeringspartiet kommer som følge av partiets nye skattekuttpakke, som i sin tur sendte det britiske pundet ut i nesten fritt fall.

Historisk bunnotering

Mandag var et britisk pund verdt 1,0327 amerikanske dollar, noe som er en historisk bunnotering.

Pundet stabiliserte seg etter hvert på et noe høyere nivå, men det var fremdeles en nedgang på 2,9 prosent, og det var stor svingninger i løpet av dagen.

Mandag beskrives som den mest turbulente i pundhandelen siden de verste dagene under coronakrisa.

- Storbritannia er nå midt inne i en valutakrise, sier Vasileios Gkionakis, leder for utenlandsvalutahandel ved Citigroups Emea til Financial Times.

Under tirsdagshandelen i Asia endte pundet opp på 1,0773 amerikanske dollar, men flere investorer mener at pundet etter hvert kan komme til å bli mindre verdt en dollaren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.