Hudflettes: - Bensin på inflasjonsbålet

Joe Biden planlegger å bruke flere tusen milliarder på å slette studielån. Det er ikke alle like begeistret for.

FÅR KRITIKK: Ikke alle er like fornøyd med at president Joe Biden vil bruke flere hundre milliarder dollarp å å slette studiegjeld. Foto: Jim Watson / Pool via AP / NTB
FÅR KRITIKK: Ikke alle er like fornøyd med at president Joe Biden vil bruke flere hundre milliarder dollarp å å slette studiegjeld. Foto: Jim Watson / Pool via AP / NTB Vis mer
Publisert

Denne uka annonserte USAs president Joe Biden en plan som gjør at millioner av amerikanere kan få slettet deler av studiegjelda.

Utgangspunktet for planen er at tidligere studenter kan få slettet 10 000 dollar, rundt regnet 100 000 kroner, av gjelda, under forutsetning at de har årslønn under 125 000 dollar.

De som er i en spesielt vanskelig økonomisk situasjon vil kunne få slettet 20 000 dollar.

- Bensin på inflasjonsbålet

Tanken bak ettergivelsen av deler av studiegjelden er å gi litt pusterom til amerikanere som har måttet se levekostnadene gå kraftig opp i det siste.

Studiegjelden har vært diskutert i mange år, ettersom mange amerikanere har svært høy studiegjeld, men det er likevel ikke sånn at alle er like imponerte over Bidens plan.

Enkelte økonomer mener at å bruke 300 milliarder dollar på å slette studiegjeld er en hasardiøs øvelse når landet ellers sliter med rekordhøy inflasjon.

Harvard-økonom, og tidligere rådgiver for Barack Obamas administrasjon, Jason Furman, er blant de tydeligste kritikerne, skriver Fortune.

- Å helle nesten en halv billion dollar med bensin på inflasjonsbålet som allerede brenner er uforsvarlig, skriver Furman på Twitter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.