Storbritannias statsminister:

Hudflettes etter dette

Et håndtrykk mellom Storbritannias statsminister Rishi Sunak og den kontroversielle journalisten Piers Morgan har satt sinnene i kok.

FÅR KRITIKK: Dette håndtrykket har gitt Storbritannias statsminister Rishi Sunak problemer. Vis mer
Publisert

Kort fortalt

  • Storbritannias statsminister Rishi Sunak har fått kritikk etter et TV-intervju med journalisten Piers Morgan.
  • Sunak har foreslått å sende asylsøkere som kommer ulovlig til Storbritannia, til Rwanda.
  • Dette forslaget har møtt motstand, og under intervjuet inngikk Sunak tilsynelatende et veddemål med Morgan om at han vil få asylsøkere på flyene før valget.
  • Dette har ført til kritikk fra opposisjonen, som mener det er smakløst og viser at Sunak er ute av kontakt med arbeidsfolk.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak får voldsom kritikk i kjølvannet av et lengre TV-intervju med den kontroversielle mediepersonligheten Piers Morgan.

Vil sette asylsøkere på fly

Bakgrunnen for saken er Sunaks innvandringspolitikk. I et forsøk på å hindre asylsøkere i å krysse den engelske kanal, har Sunak lansert en plan om å sette asylsøkere som kommer ulovlig inn i landet, på fly til Rwanda.

I første omgang ble planen stanset av Høyesterett, som slo fast at den brøt med loven. Årsaken til det var at retten mente at Rwanda ikke kan anses som et sikkert tredjeland.

Sunak lot seg ikke vippe av pinnen. Han introduserte i stedet et lovforslag som definerer Rwanda som et trygt land. Dette lovforslaget må nå godkjennes av Overhuset, men der møter forslaget betydelig motstand.

Overhuset, eller House of Lords som det heter i Storbritannia, har begrenset makt, men kan utsette et lovforslag i ett år.

Tok veddemål

Sunak og hans regjering håper likevel å få fly med asylsøkere i lufta i løpet av året, men det har ikke Morgan spesielt stor tro på, skriver The Independent.

Mot slutten av TV-intervjuet utfordrer Morgan statsministeren:

«Dersom jeg sier til deg at jeg vedder 1000 pund til en flyktningeorganisasjon på at du ikke får noen på de flyene før valget - tar du det veddemålet?»

Sunak svarer ikke direkte på spørsmålet, men sier:

«Jeg vil få disse folkene på flyene».

Han ser likevel ut til å ta veddemålet fra Morgan, for når mediepersonligheten strekker fram hånda og sier «1000 pund?», så gir Sunak ham et håndtrykk.

Får kraftig kritikk: - Grotesk

Veddemålet har fått opposisjonen i Storbritannia til å rase. Labour-politikeren Stephen Kinnock kaller det hele «ekstremt smakløst».

- Sunak kaster penger rundt seg som om det var monopolpenger, ved å sette penger på en politikk han har mistet kontrollen over, sier Kinnock, ifølge The Guardian, og får følge av sin partikollega:

- Det er ikke mange som står overfor stigende boliglån, regninger og matpriser som inngår et veddemål på 1000 pund. Dette viser bare at Rishi Sunak er totalt ute av kontakt med arbeidsfolk, sier Labour-politikeren Jonathan Ashworth, ifølge BBC.

Andre drar også inn Sunaks formue, for han er en svært rik mann.

Like før han ble utnevnt til statsminister høsten 2022 skrev The Guardian at Sunak og kona Akshata Murtys samlede formue var på hele 730 millioner pund, noe som tilsvarer tett på 10 milliarder kroner.

- Det er skamfullt og grotesk at Rishi Sunak, en av de rikeste mennene i Storbritannia, vedder på om han kan få sårbare flyktninger ut av landet før valget, sier Kirsty Blackman i det skotske nasjonalistpartiet, SNP.

- Jeg ble overrumplet

I kjølvannet av den voldsomme kritikken ble Sunak tirsdag spurt om veddemålet under et intervju med BBC Radio 5 Live.

- Jeg er ikke en person som vedder, og jeg ble totalt overrumplet i det intervjuet, sier Sunak om veddemålet, ifølge The Guardian.

- Det jeg prøvde å få fram - og jeg ble tatt helt på senga - handlet om Rwanda-politikken og om å takle ulovlig innvandring, som er noe jeg bryr meg sterkt om.

Statsministeren uttrykker at han har forståelse for at folk har sterke synspunkter på saken.

- Jeg ville bare understreke mitt sterke engasjement for denne politikken, sier Sunak.

Han mener man må ha en politikk som virker avskrekkende på dem som planlegger å ta seg inn i Storbritannia.

- Du må ha et sted du kan sende folk sånn at hvis de kommer hit ulovlig, så vil de ikke kunne bli, sier Sunak.

Det skal avholdes valg i Storbritannia i løpet av året, og Sunak har kjørt fram innvandringspolitikk som et av de viktigste temaene.