EU-kommisjonens leder:

Hudflettes: «Klimakatastrofe»

Ursula von der Leyen spiller en viktig rolle i FNs klimatoppmøte. Så ble EU-toppens bruk av «flytaxier» avdekket.

FÅR REFS: EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen har fått kritikerne på nakken etter privatfly-bruk. Dette bildet av von der Leyen er for ordens skyld tatt utenfor et rutefly i juli 2015. Foto: AFP / Odd Andersen
FÅR REFS: EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen har fått kritikerne på nakken etter privatfly-bruk. Dette bildet av von der Leyen er for ordens skyld tatt utenfor et rutefly i juli 2015. Foto: AFP / Odd Andersen Vis mer
Publisert

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen møter nå krass kritikk for en usedvanlig kort tur som ble gjennomført med privatfly.

I juni fløy von der Leyen nemlig fra Østerrikes hovedstad Wien til Slovakias hovedstad Bratislava, skriver den tyske storavisa Bild. Det er en reise på rundt 50 kilometer, som tok 19 beskjedne minutter med fly. Til sammenlikning tar togreisen mellom 60 og 90 minutter.

Det stemmer dårlig overens med hennes ledende rolle på klimatoppmøtet i Glasgow og med kampen for et grønnere Europa, mener kritikerne.

- Ikke mulig

En talsmann for EU-kommisjonen slår imidlertid tilbake, og uttaler at von der Leyen hadde et svært tett program i denne perioden, og skulle besøke sju land på to dager. I tillegg var det betenkeligheter rundt å bruke tog på grunn av coronapandemien.

- Det ble søkt etter alternativer, men logistisk var det ikke mulig.

I kjølvannet av sommerens privatfly-tur, har The Telegraph kartlagt EU-toppens reisemønster siden hun tiltrådte i desember 2019.

Funnet har sørget for harde anklager, som at von der Leyen bidra til «klimakatastrofe» som følge av sin utstrakte bruk av privatfly.

Steiler

Oversikten viser at EU-kommisjonens leder skal ha brukt privatfly - eller det mindre klimaflatterende begrepet «flytaxi» - i 18 av 34 offisielle oppdrag. Dette kommer etter at hun gjentatte ganger har gått på talerstolen for å mobilisere EU-landene til å skape en grønnere framtid og å kutte i utslipp.

SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer

EU-toppen er riktignok ikke den eneste som fordømmes for sitt karbonavtrykk. I disse dager samles mektige ledere fra hele verden i Glasgow, der de skal gjøre et nytt forsøk på å kutte utslipp og bremse den globale oppvarmingen.

Særlig har valget av ankomstmiddel til klimatoppmøtet COP26 fått kritikere til å steile. Ifølge BBC anslås det at rundt 400 privatfly har ankommet og forlatt Glasgow i anledning konferansen.

Svindyrt privatfly

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos er blant dem som har tatt til talerstolen for å argumentere for klimakutt. Tirsdag kveld skal han ha forlatt konferansen i sin privatjet «Gulfstream», som har et verdiestimat på 555 millioner norske kroner, ifølge Independent.

Den britiske utenriksministeren, Liz Truss, forsvarer imidlertid de aktuelle deltakernes beslutning og mener dette var nødvendig.

- Det er fantastisk at verdenslederne kan møtes fysisk. Når du virkelig skal inn i tøffe forhandlinger, når du ønsker å se noen i øynene og snakke med dem ansikt til ansikt, da må du møtes, uttalte hun tidligere i uka.

- Verdt det

Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, har forståelse for at ledernes privatfly-valg kan sende «blandede signaler». Hun mener likevel at framdriften er større dersom deltakerne er fysisk til stede.

- Gitt reisen som kreves for å komme hit, øker det bare presset ytterligere på verdens ledere om å sørge for at det er verdt det, fortalte Sturgeon til BBC.

Mandag bekreftet Statsministerens kontor (SMK) overfor Nettavisen at den norske delegasjonen, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide, har valgt en mer klimavennlig løsning enn privatfly.

- Delegasjonen kjørte med vanlig rutefly, bekrefter kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, Anne Kristin Hjukse, i en e-post til Nettavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer