Ukraina-krigen

Hudflettes: - Plyndring

Ukrainsk ståldirektør anklager Russland for tyveri av stål verdt milliarder.

VARSLER RETTSOPPGJØR: - Vil gå etter dem med alt vi har, sier stål-toppen. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
VARSLER RETTSOPPGJØR: - Vil gå etter dem med alt vi har, sier stål-toppen. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjefen for det ukrainske stålselskapet Metinvest, Jurij Ryzjenkov, hevder Russland stjeler stål fra havner og stålverk i Ukraina.

De angivelige tyveriene skal dreie seg om stål verdt rundt 600 millioner dollar - cirka 5,98 millarder kroner, melder BBC.

Flere tusen tonn er allerede betalt for av europeiske kunder, framholder han.

- Det de gjør er i bunn og grunn plyndring. De stjeler ikke bare våre produkter, men også noen av de produktene som allerede tilhører europeiske kunder. Dermed stjeler de faktisk ikke bare fra oss, men fra europeerne også, sier Ryzjenkov til kanalen.

Eier Azovstal

Metinvests hovedkvarter ligger i krigsherjede Mariupol i Øst-Ukraina, som tidlig ble beleiret av de russiske invasjonsstyrkene. Etter tre måneder med kamp falt byen til Russland.

Selskapet eier også Azovstal-verket i byen, et av de verste åstedene for krigens ugjerninger så langt. Stålverket ble etter hvert det eneste tilfluktsstedet i byen, og var lenge under kraftig angrep.

Ifølge Ryzjenkov ble 300 ansatte og 200 av de ansattes slektninger drept i angrepet mot stålverket.

Samlet står stålverkene Ilyitsj og Azovstal for rundt 40 prosent av Ukrainas stålproduksjon.

BELEIRET: Mariupol i Øst-Ukraina ble tidlig beleiret av de russiske invasjonsstyrkene. Til slutt ble stålverket Azovstal det eneste tilfluktsstedet, og var lenge under kraftig angrep. Foto: Reuters / NTB
BELEIRET: Mariupol i Øst-Ukraina ble tidlig beleiret av de russiske invasjonsstyrkene. Til slutt ble stålverket Azovstal det eneste tilfluktsstedet, og var lenge under kraftig angrep. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Går etter dem med alt vi har

Det russiske forsvarsdepartementet har ikke svart på tyverianklagene overfor BBC.

Ryzjenkov hevder at det aktuelle stålet, ifølge offentlige kilder og selskapets egne ansatte, fraktes til Russland og blir solgt der, eller til land i Afrika og Asia.

Nå jobber de med å dokumentere så mye som mulig av det de mener er kriminelle handlinger, og varser mulige rettslige oppgjør.

- På et eller annet tidspunkt vil Russland måtte stå overfor ikke bare internasjonale domstoler, men også straffedomstoler. Og vi vil gå etter dem med alt vi har, lyder beskjeden fra ståldirektøren.

Anklaget for korntyveri

Ukraina var også en stor eksportør av hvete, mais og solsikkeolje før Russland invaderte landet 24. februar.

Det er ikke første gang Russland anklages for tyveri av ukrainske varer siden krigens utbrudd.

Ukrainas landbruksdepartement har tidligere hevdet at russerne har stjålet så mye som 500 000 tonn hvete fra Ukraina. Omtrent en femtedel av dette skal ha blitt solgt til Syria, skriver Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer