Hudflettes: - Så feigt

Storbanken DNB får krass kritikk for tirsdagens «Debatten»-håndtering.

«DEBATTEN»: Ap-veteran Martin Kolberg var klar på hva han mente om at DNBs utsendte forlot «Debatten» tirsdag kveld. Bilder fra NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- At ingen fra DNB som faktisk har ansvar for banken stiller, er rett og slett ikke akseptabelt. Ikke minst er dette et stort demokratisk problem, sier Ap-nestor Martin Kolberg til Børsen.

I tirsdagens utgave av «Debatten» på NRK ble storbanken DNB stilt til veggs om rentefesten som foregår i norske banker. Ovennevnte Kolberg stilte i lys av sitt engasjement for sosialdemokratiske prinsipper.

Og mens Fredrik Solvang konfronterte DNB med en rekke kritiske spørsmål om både renteøkninger, milliardutbytte til eierne og bankens famøse yogamatte-reklame, glimret DNBs toppsjef Kjerstin Braathen med sitt fravær.

  • DNB presiserer overfor Børsen at banken stilte med en representant fra konsernledelsen, som er bankens øverste ledelse. Les hele svaret nederst i artikkelen.
BESKJEDENT: Grunnlønna økte i takt med generell lønnsøkning, fremholdt Equinor-sjef Eldar Sætre og Telenor-topp Sigve Brekke i 2019. Betingelsene for DNB-direktør Kjerstin Braathen var på dette tidspunktet0 ikke offentlig tilgjengelig. Video: Endre Vellene og Lars Eivind Bones. Klipp: Ørjan Ryland. Foto: Lars Eivind Bones og Jørn H. Moen Vis mer

- Feigt

I stedet hadde storbanken sendt konserndirektøren for kommunikasjon og bærekraft, Even Westerveld, for å svare ut kritikken.

Det har vakt sterke reaksjoner - som også er omtalt av Nettavisen tidligere onsdag.

«Er det for mye forlangt at ledere med lønn i mangemillionersklassen skal svare på kritiske spørsmål når det stormer? I går var DNB tema i Debatten. Toppsjef Kjerstin Braathen var ikke i studio. I stedet var en kommunikasjonsmann skremt ut for å ta driten. Det er så feigt!», tordner Rødts Mímir Kristjánsson på X, tidligere kjent som Twitter.

Vilkår for intervju

Underveis i «Debatten» framkommer det at DNB i utgangspunktet ikke ønsket å stille i det hele tatt.

«Dere ville først ikke stille her i kveld, og først i ettermiddag ombestemte dere dere. Hvorfor ville dere ikke stille? I mitt hode er det så opplagt at dere bør stille når det kommer kritikk om dette med samfunnsansvar», sier Solvang.

Han presiserer også at premisset for intervjuet var at DNBs representant skulle få lov til å forlate studio idet selve debatten gikk i gang.

«Da passer det å si at din opptreden her, den følger med visse vilkår, fordi jeg har egentlig lovet at du skal slippe å være med i en politisk debatt. Nå er vi godt på gang her, så jeg avbryter den. Resten av din tilstedeværelse her skal være et intervju. Det er det du har gått med på», sier Solvang.

Det fikk Kolberg til å steile:

- Jeg synes det er synd at han går nå, når vi skal diskutere det han sier, sier Kolberg til Solvang, som svarer med at «det var vilkåret».

- Problem

Kolberg reagerer sterkt på at DNB hadde fremmet disse kravene før banken godtok å stille i studio.

- Det kan være at det var rimelige grunner for at det ikke stilte noen med mer direkte ansvar for det som ble diskutert, men når det attpåtil stilles betingelser for deltakelsen, opplever jeg som et stort demokratisk problem.

Kolberg utdyper:

- Det er tendenser til å bli et samfunnsproblem at samfunnsinstitusjoner ofte ikke deltar i det offentlige ordskiftet. De tillater seg å la være å diskutere sine egne handlinger og egen praksis, og ofte skjer det som skjedde i går, at de sender ut folk fra kommunikasjonsavdelingen som svarer, men som bærer preg av å ikke ha noe ansvar for hva de sier.

- Jeg håper ledelsen kan forklare tanken bak dette.

DNB svarer

Børsen har stilt spørsmål til DNB om hvorfor Kjerstin Braathen ikke selv stilte i «Debatten», samt bakgrunnen for at banken ikke ville stille i utgangspunktet. Vi har også gitt banken anledning til å svare på kritikken som kommer fram i denne artikkelen.

I en e-post skriver kommunikasjonsavdelingen:

«NRK inviterte oss til å svare på kritikken som ble rettet mot DNB, og vi stilte opp for å svare i «Debatten». Det er politikerne som bestemmer reglene for finansnæringen og DNB er også eid delvis av staten, og det er ikke naturlig for oss å debattere disse reglene med våre egne eiere og reguleringsmyndigheter. DNB stilte med en representant fra konsernledelsen i banken, som er bankens øverste ledelse».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer