- Huitfeldt bør vurdere egen stilling

- Dette ser ikke bra ut, konkluderer Sylvi Listhaug om Anniken Huitfeldt og håndteringen av mannens aksjekjøp. Frp-lederen sier at hun og ektemannen holder seg langt unna enkeltaksjer.

VALG 2023: Dagbladet dekker valget fra Eidsvolls plass foran Stortinget. Programleder: Steinar Suvatne. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) erkjenner at hun har vært inhabil i flere saker fordi hennes ektemann har kjøpt og solgt aksjer etter at hun ble utnevnt som utenriksminister.

- Vår tillit til Huitfeldt blir mindre og mindre, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

- Dette ser ikke bra ut, legger Frp-lederen til.

Fikk råd - kjøpte aksjer

Kort tid etter at Huitfeldt ble utnevnt til utenriksminister spurte utenriksråd Tore Hattrem, som er Utenriksdepartementets øverste embetsmann, om ektemannens økonomiske interesser.

- Jeg stilte utenriksministeren spørsmål om mannens firma. Jeg sa at det tryggeste er å investere i fond, opplyser Hattrem til Dagens Næringsliv.

Etter at Huitfeldt fikk rådet, kjøpte og solgte ektemannen aksjer over hundre ganger - blant annet i selskap som er påvirket av politiske vedtak fra regjeringen, som for eksempel Kongsberg gruppen.

- Bør vurdere egen stilling

Frp-lederen har følgende oppfordring til utenriksministeren.

- Vi mener Huitfeldt bør vurdere sin stilling, sier Sylvi Listhaug.

- Det kommer hele tida nye opplysninger i saken. Det er et dårlig utgangspunkt at det stadig kommer nye momenter på bordet. Huitfeldt har helt klart deltatt i saker der hun har vært inhabil. Det er svært alvorlig.

Olaug Bollestad (KrF) settes ut av Dagbladets reporter sin måte å ønske partiet gratulerer. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Dagbladet TV Vis mer

Har ingen aksjer

Listhaug forteller at hun stadig får spørsmål om habilitetssaker når hun er ute på valgkampturné.

- Huitfeldt-saken bidrar til å svekke tilliten til politikere generelt, og det merker jeg godt når jeg reiser rundt i landet. Folk spør hvorfor det er så mye tull og problemer med oss politikere, sier Listhaug.

Frp-lederen sier hun er helt bevisst på å ikke eie enkeltaksjer så lenge hun sitter på Stortinget. Det samme gjelder ektemannen.

- Det ser ut til at det er vanskelig for Støre-regjeringen å skjønne reglene rundt habilitet. Men det bør ikke være vanskelig. Jeg og mannen har ingen aksjer. Det har vi vært helt bevisste på. Aksjer får vi har når vi ikke driver med politikk, sier Listhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer