Huitfeldt innrømmer aksje-feil

Anniken Huitfeldt (Ap) sier at hun trolig har vært inhabil etter at ektemannen, Ola Flem, har foretatt mer enn 100 transaksjoner i aksjer siden hun ble utenriksminister.

NY HABILITETSSAK: Støre-regjeringen er rammet av en ny habilitetssak: Utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY HABILITETSSAK: Støre-regjeringen er rammet av en ny habilitetssak: Utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Investeringene er blant annet gjort i Kongsberg Gruppen, samt børsnoterte lakseselskaper som ifølge VG har vært sterkt påvirket av politiske vedtak siden Huitfeldt ble medlem av regjeringen i oktober 2021.

- Jeg har ikke oppfylt min plikt etter habilitetsreglene til å skaffe meg oversikt over min manns økonomiske aktiviteter. Det er grunn til å tro at jeg har vært inhabil i flere av sakene, sier hun til avisa, som hun selv har tatt kontakt med for å opplyse om saken.

- Jeg gjorde feil da jeg tiltrådte som utenriksminister, selv om jeg gikk gjennom Håndbok for politisk ledelse og aktsomhetsreglene med ham da jeg ble statsråd. Jeg nevnte våpenaksjer spesielt og ba han holde seg unna disse ettersom det kunne gjøre meg inhabil. Jeg burde aktivt ha bedt ham holde meg oppdatert om investeringer som han foretok. Det gjorde jeg ikke. Det er min feil, fortsetter hun.

Fikk vite om det «på vei hjem fra ferie»

Huitfeldt sier at hun burde krevd informasjon om alle transaksjoner ektemannen gjorde.

- Og egentlig skulle han ha bedt meg om lov til hvert selskap han investerer i. På bakgrunn av det jeg nå vet, så ville jeg bedt ham totalt avstå fra å kjøpe og selge aksjer på Oslo Børs, sier hun.

EKTEPAR: Huitfeldt og Ola Flem. Foto: Naina Helen Jåma / NTB
EKTEPAR: Huitfeldt og Ola Flem. Foto: Naina Helen Jåma / NTB Vis mer

Utenriksministeren forklarer at det var Ola Borten Moe (Sp)s avgang etter aksjekjøp og habilitetsbrudd i sommer at hun fikk vite om mannens handel.

- På vei hjem fra ferie, spør jeg min mann om hvordan det er med hans investeringer. Han sier at jeg har ingenting å bekymre meg for. Men jeg skjønner ut fra samtalen at aksjehandelen har hatt et mye større omfang enn det jeg tidligere har vært klar over. Han har ikke villet informere meg om hva han har handlet, for å unngå innsideproblematikk, sier hun til VG.

  • Huitfeldt har hasteinnkalt til en pressekonferanse om saken i dag klokka 14.

Utvider kontrollsak

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og - som nevnt - forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) har denne sommeren trukket seg på grunn av habilitetsbrudd.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har beklaget brudd, men fortsatt i regjering.

Habilitetssakene er blitt tema for en gransking i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Komitéleder Peter Frølich sier at Høyre nå ønsker å utvide kontrollsaken til også å gjelde Huitfeldt.

- Disse nye habilitetsbruddene er alvorlige, og kommer i rekken av tidligere alvorlige habilitetsbrudd. Kontrollkomiteen har allerede mye på bordet med sakene knyttet til Borten Moe, Brenna og Trettebergstuen. Fra Høyres side er det likevel helt klart at Stortingets kontrollsak nå må utvides.

- Huitfeldts habilitetsbrudd er alvorlig for tilliten til politiske beslutninger. Regjeringens håndbok er ikke fulgt. Høyre vil ta initiativ til at Huitfeldt møter på den kommende høringen i kontrollkomiteen, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han har tillit til Huitfeldt som statsråd.

- Anniken har beklaget feilen hun har gjort. Basert på opplysningene som har kommet fram, har jeg tillit til Anniken som statsråd, sier han til NTB.

Sterke reaksjoner

Venstres representant i kontrollkomiteen, Grunde Almeland, mener at Støre-regjeringen stadig får et større forklaringsproblem når det rulles opp «sak etter sak».

- Jeg forstår at folk synes det er underlig at såpass erfarne politikere som Anniken Huitfeldt og Ola Borten Moe ikke klarer å følge helt grunnleggende spilleregler. Slike regelbrudd setter tilliten og integriteten til regjeringsapparatet på prøve, sier han.

- Dette viser at Støre ikke har kontroll på sine statsråder og det tegner seg et tydelig bilde av en ukultur i denne regjeringen, mener Frp-nestleder Hans Andreas Limi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer