Corona på byggeplasser

Hull i reglene: - Svært bekymret

Langt fra overrasket over flere smitteutbrudd på store byggeplasser.

TESTER: Ny runde med massetestning gjennomføres blant arbeiderne som jobber på Sommerrokvartalet, der Petter Stordalen og Aspelin Ramm bygger hotell og leiligheter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TESTER: Ny runde med massetestning gjennomføres blant arbeiderne som jobber på Sommerrokvartalet, der Petter Stordalen og Aspelin Ramm bygger hotell og leiligheter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den store overraskelsen er ikke smitteutbruddene på byggeplassene. Derimot er det overraskende at forskriften om bosted og karantene ikke tetter det hullet vi har påpekt, sier Steinar Krogstad til Børsen.

Han er nestleder i LOs største forbund i privat sektor - Fellesforbundet - som har ansatte i bygg- og anleggsbransjen blant sine 160 000 medlemmer.

Krogstad tar til orde for en solid innstramming rettet mot utenlandsk innleid arbeidskraft, men får tung motbør hos arbeidsgiverforeningen BNL.

- Vi kan ikke ha et regelverk som om alle skulle være kriminelle, sier BNL-direktør Jon Sandnes.

Flere utbrudd

Uansett er det hevet over tvil at byggebransjen har fått sin andel av coronautbrudd de siste dagene.

I forrige uke kunne Børsen fortelle om et større smitteutbrudd på byggeplassen til hotellmogul Petter Stordalens prestisjeprosjekt Sommero på Solli plass i Oslo.

I øyeblikket er et 50-talls personer bekreftet smittet og det er rullet ut en ny runde med massetesting.

Dagen etter kom Avia Oslo med nyheten om et coronautbrudd ved en byggeplass ved Mills-kvartalet på Grünerløkka i Oslo.

Det skjer bare noen uker etter at byggingen av Pressens Hus ble satt på vent etter omfattende coronasmitte blant arbeiderne.

- Det har vært noen større utbrudd i det siste, fastslår Krogstad tørt.

Og smitten sprer seg, til tross for at entreprenørene gang på gang forsikrer at de følger alle regler til punkt og prikke.

REGELHULL: Smittevern på byggeplassene blir ikke fullgodt så lenge det er et hull i regelverket om innkvartering og karantene, mener Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad. Foto: John Trygve Tollefsen, Fellesforbundet
REGELHULL: Smittevern på byggeplassene blir ikke fullgodt så lenge det er et hull i regelverket om innkvartering og karantene, mener Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad. Foto: John Trygve Tollefsen, Fellesforbundet Vis mer

- Dette har sin naturlige forklaring. For det er vel og bra med rutiner for byggeplassen. Men oppfølging og kontroll av boforholdene for innleide utenlandske arbeidstakere er mildt sagt mangelfull. Faktisk er det her et stort hull i regelverket, sier Krogstad til Børsen.

- Mange bor for tett

Joachim Espe er leder av Bygningsarbeidernes Fagforening, lokallaget til Fellesforbundet i hovedstaden. Han utdyper:

- Bransjen er uoversiktlig med stort innslag av innleie og underentreprenører. Vi vet at mange utenlandske innleide er blitt satt rett i produksjon uten å gjennomføre karantene. De bor ofte trangt, gjennom et leieforhold formidlet gjennom arbeidsgiver, men på en slik måte at arbeidsgiver ikke alltid formelt har sørget for bosted. I slike tilfeller har ikke Arbeidstilsynet noen myndighet til å utføre kontroll av boforholdene, sier Espe til Børsen.

RAMMET: Mills-kvartalet på Grünerløkka i Oslo er rammet av et smitteutbrudd. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Og her er vi vet sakens kjerne. Eller det Fellesforbundets nestleder Krogstad omtaler som det store hullet i karantenebestemmelsene.

- Innleide, utenlandske arbeidstakere får unntak fra karantenebestemmelsenes krav om karantenehotell dersom de har egen bopel. Og det har man ifølge eksisterende regelverk, dersom arbeidsgiver ikke formelt har lagt til rette for innkvartering. Selv om kravet er at en skal ha eget bad, kjøkken og oppholdsrom, så er virkeligheten at de går sammen om å leie for på den måte å holde kostnadene nede. Da blir resultatet at mange bor tett på hverandre, forteller Krogstad.

- Svært bekymret

Arbeidstilsynets direktør Trude Vollheim bekrefter at innkvartering ofte er en utfordring.

- Så langt i år har vi vedtatt 28 stans ved overhengende fare i bygge- og anleggsvirksomheter. 24 av disse var på grunn av brudd ved innkvarteringen, sier Vollheim til Børsen.

Arbeidstilsynet har gjennomført 2651 tilsyn med smittevern i år, drøyt 800 av disse i bygg- og anleggsvirksomheter. Det ble påpekt minst ett brudd ved en av tre byggeplasser.

- Alle brudd på smittevernreglene er alvorlige, fordi smitten kan spre seg så raskt. Vi er svært bekymret for de alvorlige bruddene vi ser hos noen virksomheter, understreker Vollheim.

Samtidig er Arbeidstilsynets myndighet begrenset til å kontrollere virksomhetenes system for håndtering av smittevern og eventuell innkvartering som arbeidsgiver stiller til rådighet for arbeidstakerne, bekrefter hun.

- Vi avdekker boforhold som er både uverdige og smittevernmessig uforsvarlige. Blant annet tilfeller der arbeidstakere innkvarteres i byggene de skal renovere. De bor flere på samme rom, og har ikke de fasilitetene de skal ha for å kunne ivareta smittevernet, sier Vollheim.

Smittepress

Lars Mamen er daglig leder i Fair Play Bygg Oslo og omegn, et samarbeid mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner for å stanse og forebygge kriminalitet i byggebransjen.

Han har følgende å fortelle om boforholdene for mange av de innleide utenlandske arbeidstakere:

UNFAIR: Lars Mamen i Fair Play Bygg er bekymret for at boforholdene for bygningsarbeidere gir smittepress også på byggeplasser som er flinke til å følge regelverket. Håvard Sæbø, LO-media
UNFAIR: Lars Mamen i Fair Play Bygg er bekymret for at boforholdene for bygningsarbeidere gir smittepress også på byggeplasser som er flinke til å følge regelverket. Håvard Sæbø, LO-media Vis mer

- Jeg er bekymret for de ansatte i byggefirma som driver useriøst eller kriminelt. Disse er ofte innlosjert av arbeidsgiver i trange og leiligheter med dårlig renhold, noe som skaper et smittepress på byggeplassene.

Problemet stopper heller ikke med dette, framholder han.

- Disse firmaene aksepterer ikke sykmelding eller pålegg om karantene, for da taper de penger. Derfor er det en risiko for at når ansatte i slike firma blir satt i karantene eller isolasjon, så vil arbeidsgiveren heller omdisponere dem til å arbeide på andre byggeplasser, hevder Mamen.

BNL: - Må straffes

Slike useriøse aktører må stanses, framholder Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

- Vi kan se at det kan enkelte steder oppstå utfordringer med at noen bor trangt, men det er en problemstilling som dessverre gjelder flere i samfunnet, sier han til Børsen.

- Men hva med de useriøse som Fair Play Bygg advarer om?

- For de tilfellene der vi ser at kyniske arbeidsgivere tilbyr dårlige boforhold og som Arbeidstilsynet har avdekket tvinger folk til å arbeide selv om de skal være i karantene, så er dette kriminell virksomhet som må straffeforfølges, understreker Sandnes.

Han legger til at hovedinntrykket er at smittevernregimet på byggeplassene har vært godt håndtert og at de seriøse bedriftene har tatt smittevern på alvor.

- Vi kan ikke ha et regelverk som om alle skulle være kriminelle. Vi forutsetter at forholdene til de som er i karantene skal følges, sier Sandnes.

- Gedigen omgåelse

Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad sier at de opplevde å bli møtt med forståelse når det omtalte hullet i karanteneregelverket ble påpekt overfor administrativt nivå i departementene.

- Likevel sier den forskriften som nylig kom i revidert utgave at det bare er i de tilfeller der arbeidsgiver ordner med innkvartering at denne skal være forhåndsgodkjent. Så når strukturen i denne bransjen er slik at arbeiderne selv ordner innkvartering, med eller uten arbeidsgivers indirekte eller ikke formaliserte bistand, så er fasiten at vi sitter igjen med en gedigen omgåelse av karantenebestemmelsene, lyder hans tunge advarsel.

- Derfor er vårt krav at alle må på karantenehotell hvis de ikke har forhåndsgodkjent innkvartering, fastslår Krogstad.

Kald skulder

BNL-direktør Jon Sandnes mener derimot at regelverket er godt nok.

- Personer som ikke er bosatt i Norge kan tilbringe karantene i leid bolig bare hvis leieforholdet varer lengre enn seks måneder. Vi mener at disse endringene fanger opp noen av de useriøse forholdene, tetter flere hull og vil føre til at flere tilbringer karantene på karantenehotell, sier han.

Dagens regelverk gir som nevnt mulighet til å gjennomføre karantene i eget hjem for personer som er bosatt i Norge og disponerer fast bopel.

- Vi er usikre på hvordan dette kan reguleres annerledes, uten at absolutt alle som reiser inn til Norge må tilbringe karantene på karantenehotell, sier BNL-direktøren.

SMITTEUTBRUDD: Ulvik kommune har satt 20 prosent av bygda i karantene etter corona-utbrudd, ordføreren er bekymra. Video: Dagbladet TV Vis mer

Han poengterer at NHO-foreningen BNL ikke ønsker karanteneregler som skiller på nasjonalitet.

- Både i byggenæringen og i næringslivet for øvrig er det mange arbeidsinnvandrere som har valgt å flytte til Norge. De bor i lokalsamfunn og gjør en god jobb i norske bedrifter, framhever Sandnes.

- En illusjon

Ifølge Krogstad er situasjonen uansett en helt annen i verftsindustrien enn den er i byggebransjen. Der er nemlig hovedregelen at arbeidsgiver ordner innkvartering for det som også der er et stort innslag av utenlandske arbeidstakere.

- Jeg finner ingen grunn til å være moralsk forarget overfor disse bygningsarbeiderne som innkvarter seg selv på trange forhold. Vi peker på at arbeidsgiversida må ta innkvarteringsansvaret, og dermed også ansvaret for å følge opp at karantenebestemmelsene overholdes, sier han.

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening istemmer:

- Byggebransjen i Oslo er uten sammenlikning den største i landet, og det er også her innslaget av utenlandsk arbeidskraft er størst. Det er krevende å utføre kontroller, men desto viktigere å sette inn strenge tiltak. Å tro at det er mulig å holde på smittevernet i dagens situasjon, er i beste fall en illusjon, sier lokalavdelingslederen til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer