- Hun bløffer

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Ap's Tuva Moflag går hardt ut mot det de mener er skremselspropaganda fra Høyre-leder Erna Solberg om innleierestriksjoner for bedrifter. - Jeg mener dette er urent spill, sier Følsvik.

- UTSATT FOR KAMPANJE: Aps Tuva Moflag og LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener Høyre driver en kampanje av feilinformasjon om regjeringens innstramminger i innleie i arbeidsmarkedet. Nå har de sett seg lei. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
- UTSATT FOR KAMPANJE: Aps Tuva Moflag og LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener Høyre driver en kampanje av feilinformasjon om regjeringens innstramminger i innleie i arbeidsmarkedet. Nå har de sett seg lei. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

YOUNGSTORGET (Dagbladet): - Det er lov å være uenig, men de må slutte å bløffe og framstille det som noe annet enn det de er. De må slutte å skremme folk, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til Dagbladet.

Både hun og arbeidspolitisk talsperson i Ap, Tuva Moflag, har nå sett seg kraftig lei på det de mener er en svertekampanje fra Høyre om regjeringens innstramminger i innleie av arbeidskraft.

De viser til flere eksempler fra den siste tida hvor Erna Solberg og andre Høyre-topper har reist «land og strand» med advarsler om konsekvensene av regjeringens politikk rundt bemanningsbyråer.

Nå har de fått nok.

Irriterte

Følsvik sier til Dagbladet at Høyre skaper unødvenig frykt og usikkerhet i bedrifter med sine påstander.

De to trekker sammen fram flere eksempler på dette til Dagbladet:

LO-lederen trekker spesielt fram det siste eksempelet:

- Mæland påstår at dette truer verftene langs vestlandskysten. Men det griper ikke inn i deres virksomhet. De verftene de trekker fram i sitt innlegg på NRK Ytring, har tariffavtale, og da har de full mulighet til å få innleie i samarbeid med sine tillitsvalgte. De vi har snakket med, sier til oss at dette er uproblematisk. At Mæland får seg til å snakke på vegne av verftene, gjør meg irritert, sier Følsvik.

Moflag viser på sin side til eksempler fra Solbergs Norefjell-tur, hvor Høyre-lederen trakk fram et eksempel på et hotell som har tariff og som derfor ikke påvirkes.

- Kampanje

De to understreker at totalforbudet mot innleie som gjelder fra 1. april, bare gjelder byggebransjen på Østlandet.

For verft, hoteller og andre virksomheter som har tariffavtaler, vil det fortsatt være mulig å leie inn arbeidskraft ved avtale med tillitsvalgte.

FORSVARER GREPET: LO-lederen og Tuva Moflag er tydelige på at innstrammingene for bemanningsbransjen er nødvendige for norsk arbeidsliv. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
FORSVARER GREPET: LO-lederen og Tuva Moflag er tydelige på at innstrammingene for bemanningsbransjen er nødvendige for norsk arbeidsliv. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Det er oppsiktsvekkende hvis Erna Solberg eller Monica Mæland ikke kan reglene bedre enn det de forsøker å framstille nå. De har vært statsråder og jobbet med disse problemstillingene i regjering. Da forventer jeg at de vet hva de snakker om. Dersom de ikke vet det, så svartmaler de virkeligheten, sier Følsvik.

- Mener du at de bevisst sier noe som ikke er sant? I så fall hvorfor?

- Det er ikke godt for meg å si. Men jeg opplever at Høyre sitter veldig stille i båten. De snakker veldig lite om hva de selv vil. Når de først er ute, er det med en kampanjerettet budskap som ikke forholder seg til virkeligheten. Jeg mener det er urent spill og jeg tror folk ser gjennom det, sier Følsvik.

- Helt nødvendig

De er begge to klokkeklare på at dette grepet fra regjeringen er nødvendig om man skal bevare den norske modellen, ruste Norge for framtida og det grønne skiftet, samtidig som vi skal trygge folks hverdagsliv i framtida.

- Hele og faste stillinger skal være hovedregelen, sier de to samstemt.

For at folk skal kunne gå i banken og få lån og mulighet til å stifte familie, må de ha forutsigbarhet, slår de to fast. De mener den omfattende bruken av innleie i enkelte bransjer truer det som bør være hovedregelen i norsk arbeidsliv.

- Folk som sliter med å få en lønn å leve av, gjør det kanskje fordi de blir fortrengt av bemanningsbransjen. Vi har sett eksempler fra enkelte bransjer på dette. Det truer grunnplanken i arbeidslivet, og det er derfor vil vi stramme inn, sier Moflag.

De mener hele arbeidslivsmodellen vår er bygd på faste ansettelser der vi jobber sammen om høyere produktivitet og innovasjon.

- Det får du ikke når du skal basere deg på innleie. Da bygger du ikke kompetanse og får et flyktigere arbeidsliv, sier de samstemt før LO-lederen avslutter:

- Dette er saker som har stått øverst på våre medlemmers ønskeliste i lang tid. For oss er dette veldig viktig.

- Arrogant

Det er nestleder og arbeidspolitisk talsperson, Henrik Asheim, som svarer på kritikken fra LO og Ap.

Han mener kritikken fra Følsvik og Moflag er «ganske så arrogant».

- Tror de altså at vi reiser rundt til bedrifter som er rammet av disse endringene for å fortelle hvordan det faktisk fungerer i realiteten? Altså at bedriftene ikke vet dette selv? I så fall må jeg korrigere: Vi blir fortalt hvordan dette faktisk fungerer, sier Asheim til Dagbladet.

Han understreker at regjeringen fikk kritikk fra flere hold om at dette ikke var godt nok utredet lenge før endringen ble vedtatt i Stortinget. I tillegg er det mange utfordringer som ikke enkelt dekkes av regjeringens løsninger for bedriftene, eksempelvis for dem med store kveldsarrangementer enkelte kvelder.

- Avviser du at det er en bevisst villeding og svartmaling fra Høyre her? At valgkampen har begynt så smått?

- Ja, det gjør jeg helt ærlig. Vi blir bedt om å komme av folk som bekymrer seg. I stedet for å sitte på Youngstorget å irritere seg over Høyres retorikk, burde de heller reise ut og bekymre seg for realiteten, svarer Asheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer