Stein Erik Hagen:

- Hun får politianmelde meg

Stein Erik Hagen mener Rødt-leder Marie Sneve Martinussen har beskyldt ham for ulovligheter ved sin valgkampstøtte til Høyre. - Frekkere enn frekkest, sier Hagen.

IKKE BLID: Stein Erik Hagen liker ikke beskyldningene fra Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. - Hun bruker Putins retorikk, skriver Hagen i en epost til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE BLID: Stein Erik Hagen liker ikke beskyldningene fra Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. - Hun bruker Putins retorikk, skriver Hagen i en epost til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

S«At den nye Rødt-lederen, Marie Sneve Martinussen, ser rødt er i og for seg ikke så mye å undre seg over, men at hun ser rødere på mine barns valg av bosted enn på sin egen forgjengers løgner og tyveri er, om ikke oppsiktsvekkende, så i alle fall verd å merke seg.», skriver Stein Erik Hagen i en epost til Dagbladet.

Den ferske Rødt-lederen sa til Dagbladet onsdag at Hagens støtte til Høyre «i praksis er en utenlandsk påvirkningskampanje på norsk politikk.»

Det mener Hagen er både feil og frekt:

«Når Rødt-leder Marie Sneve Martinussen fremsetter slike uriktige påstander, er hun i sannhet frekkere enn frekkest!», skriver Hagen.

«Det som uansett er oppsiktsvekkende er at Sneve Martinussen bruker Putins retorikk i et forsøk på å kneble sine politiske motstandere. Begrepet «utenlandsk påvirkningskampanje» lar Putin hefte ved dissidenter og organisasjoner som ikke går i takt med hans regime. Resultatet blir at opposisjonelle bringes til taushet eller jages i eksil.»

HER SLIPPER HAN BOMBEN: Forretningsmann Stein Erik Hagen (59) forteller hvordan han gjennom oppveksten forsto at han var homofil. Hagen har i mange år engasjert seg for homofiles rettigheter og for en åpen kirke. Video: NTB Scanpix / NRK Vis mer

Norsk lovgivning

Stein Erik Hagen, som er styreleder i Orkla, hadde ifølge Kapital en formue på 33,5 mrd. kroner i 2022. Han har jevnlig donert penger til høyresiden i norsk politikk. I år har han donert to millioner kroner til Høyre, og én million kroner til Fremskrittspartiet, ifølge partifinansiering.no.

«Vi som har donert penger til Høyres og FrPs valgkamp er selvfølgelig ikke dissidenter eller opposisjonelle, men vi er heller ikke utenlandske påvirkningsagenter! Våre bidrag forholder seg til norsk lovgivning og er med på å balansere vår hjemlige valgkamp ved å tilføre høyresiden midler som venstresiden får fra LO. Dessverre har ikke vi like dype lommer som LO...», skriver Hagen videre.

Arbeiderpartiet er den største mottakeren av partistøtte i Norge, både av offentlig støtte og av støtte fra private, organisasjoner eller bedrifter. I fjor mottok Ap 133,3 millioner kroner i offentlig støtte og 23,6 millioner kroner fra andre givere - mye av det fra fagbevegelsen.

Høyre på sin side, mottok 102 millioner kroner i offentlig støtte og 13 millioner kroner fra private i 2022.

- Jeg betaler skatt

«Når Sneve Martinussen utbasunerer at jeg er frekk og ikke vil betale skatt til Norge, tror jeg gjør hun det mot bedre viten. Det er ikke riktig at «han har satt pengene sine i Sveits siden han ikke vil betale skatt og bidra i Norge». Jeg bor i Norge og betaler skatt til Norge – i snitt over 30 millioner kroner i året de siste tre årene, og alt hva jeg eier er i Norge. Canica AS er et norsk selskap som er eiet av meg og min datter, som har bodd i utlandet med sin familie i 15 år. Canica as har flere titalls milliarder kroner investert i norske selskaper som igjen bidrar med millioner av skattekroner til det norske fellesskapet.», skriver Hagen.

Hagen er bosatt i Norge, men selskapene hans har overført store verdier til Sveits - omkring 1,5 milliarder utbyttekroner de siste seks årene.

Stein Erik Hagens datter, Caroline Hagen Kjos, er bosatt i Sveits. Hun eier brorparten av verdiene i familieselskapet Canica, der store deler av Hagen-formuen forvaltes.

«Hadde bare Rødts nye leder valgt å bruke meg som syndebukk i høstens valgkamp hadde jeg levd godt med det, men å bli anklaget for å drive med ulovligheter synes jeg er drøyt. Sneve Martinussen vet like godt som meg at valgkampbidrag fra utenlandske givere er forbudt, men påstår likevel at norske Canicas bidrag i praksis bryter loven. Hvis dette er noe mer enn et populistisk valgkamputspill synes jeg hun skal anmelde meg, Høyre og Frp for å bryte norsk lov, hvis ikke kan man bare avfeie hennes uttalelser som misforstått Putin-retorikk.», skriver Hagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer