- Hun gjorde jo som Røkke

Nylig avgåtte Hadia Tajik refset Kjell Inge Røkke for å flytte på seg for å unngå beskatning. Frp-topp Sivert Bjørnstad aner et vist paradoks. - Det framstår veldig rart at Hadia Tajik skal belære resten av oss om moral knyttet til skatt og flytting, sier han til Dagbladet.

SKATTEMORALENS VOKTER? Nylig avgåtte Ap-nestleder og statsråder Hadia Tajik får kritikk fra Frp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKATTEMORALENS VOKTER? Nylig avgåtte Ap-nestleder og statsråder Hadia Tajik får kritikk fra Frp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror folk opplever det som et paradoks at Hadia Tajik plutselig er moralsk indignert over alle andre menneskers forhold til skatt og bopel, sier Frp-topp Sivert Bjørnstad til Dagbladet.

Han legger trykk på ordene «alle andre mennesker».

Det var i går at tidligere Ap-nestleder Hadia Tajik kritiserte Kjell Inge Røkkes flytteplaner. Røkke meldte at han vil flytte til Sveits, hvor skattenivået er langt mer gunstig for mangemilliardærer som ham selv.

- Jeg må innrømme at denne nyheten overrasket meg. Kjell Inge Røkke er Norges rikeste mann, og annonserer nå at han er ferdig som bidragsyter til det norske fellesskapet, sa Tajik til NRK.

FORSTÅR HEVEDE ØYENBRYN: Frp-topp Sivert Bjørnstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FORSTÅR HEVEDE ØYENBRYN: Frp-topp Sivert Bjørnstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Belære om moral

Bjørnstad sier at kritikken fra Tajik må ha hevet tusenvis av øyebryn. Han opplever at Tajik nå tar på seg rollen som skattemoralens vokter - og dét noe grunnløst.

- Tajik gikk nettopp av som statsråd etter å ha hatt et uryddig forhold til skatt og flytting. Da framstår det som veldig rart at hun skal belære resten av oss om moral, sier Bjørnstad.

- Tajik har jo i praksis gjort det samme som hun misliker at Røkke gjør, legger Bjørnstad til.

Tajik gikk av som statsråd og Ap-nestleder i vinter etter å ha mottatt skattefritak på en pendlerbolig hun aldri skulle fått i utgangspunktet. Samtidig leide hun ut leiligheter som hun kjøpte sammen med sin bror.

Hun blånektet først for å ha gjort noe galt, og gikk til frontalangrep på pressen.

Forstår Røkke

Når det gjelder flytteplanene til Kjell Inge Røkke har Sivert Bjørnstad «en viss forståelse».

- Fra i fjor til i år har Norge fått de største skatteendringene noensinne fra ett år til et annet. Kjell Inge Røkke har ansvar for 28 000 arbeidsplasser. Han måtte ha betalt ekstraskatt på flere hundre millioner kroner hvis han skulle ha blitt værende i Norge. Det er penger som hadde blitt tappet fra bedriftene hans, hevder Bjørnstad.

Bjørnstad legger til at han skulle ønske Røkke ble i Norge.

- Vi har bruk for Røkke og kompetansen hans. Men å flytte til Sveits er nok det lureste valget for Røkke, og det er trist at Norge er blitt sånn, legger han til.

- Røkke er da mangemilliardær og har vel noen grunker på innerlomma i tilfelle skattenivået går opp?

- Jo, men han har ikke de pengene sittende på en konto, heller. Kjell Inge Røkke har sine midler bundet opp i bedrifter og næringsskapende virksomheter. Dessverre blir valget hans derfor enkelt.

- Har ryddet etter meg

Hadia Tajik er sier angrepet fra Frp handler om at partiet ikke vil snakke om at de er et parti for milliardærene.

- Sivert Bjørnstad vil ha oppmerksomheten bort fra at Frp's politikk vil føre til at milliardærene vil betale akkurat null kroner i skatt. Han vil beholde en regel som gir dem rett til skattefritt utbytte etter fem år i utlandet, og fjerne formuesskatten i Norge, slik at hjemvendte milliardærer ikke bidrar i det hele tatt til fellesskapet.

Tajik sier videre at Bjørnstad maler et bilde av henne som ikke er riktig når det gjelder boligsakene som kostet henne jobben.

- Jeg har vært opptatt av å rydde opp etter meg, blant annet ved å engasjere et uavhengig revisorfirma for å gå gjennom alle saksforhold, og betale inn mer i skatt enn deres gjennomgang av forhold tilbake i 2006 tilsa. Jeg har beklaget og gått av, og det er åpenbart at jeg har tatt dette alvorlig. Når det gjelder Skatteetatens gjennomgang av alle stortingspolitikere fra nyere tid, så har de slått fast at de ikke har noe å utsette på meg. Det er jeg glad for, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer