Norwegian

Hun kan være siste håp

De økonomiske krisepakkene til næringslivet og luftfarten vil gå som separate forhandlinger i Stortinget, bekrefter Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug. Det kan gi håp for kriserammede Norwegian.

SKUFFENDE: Norwegian-direktør Jacob Shram møtte pressen i dag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norwegian utelukker ikke konkurs etter den brutale nyheten i dag, om at regjeringen har satt ned foten for ekstrastøtte til flyselskapet.

Senterpartiet var raskt på banen: De gjør det klart at de mener staten må stille opp for det kriserammede selskapet og ber Ap og Frp om å bli med på å instruere regjeringen i saken.

– Vi vil utfordre Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet til å være med Sp med å gi regjeringen en instruks om å finne en løsning for å sikre arbeidsplasser og rutetilbud i Norwegian, sier leder for næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) til NTB.

Til sammen har Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet flertall på Stortinget.

Avventende

Frp og regjeringen starter i dag forhandlinger med regjeringen om statsbudsjettet. Forhandlingene om krisepakker med ekstra støtte til et corona-rammet næringsliv, vil derimot gå som egne forhandlinger parallelt, bekrefter Sylvi Listhaug overfor Dagbladet.

SIER NEI: Regjeringen vil ikke gi mer støtte til Norwegian eller Erik Braathens nye flyselskap. Video: NTB Vis mer

I første rekke vil de forhandle med regjeringen.

- Vi vil sette oss ned med regjeringspartiene med håp om å finne flertall, men det er hva slags gjennomslag vi får som vil være avgjørende. Vi skal ha resultater, sier hun.

Døra står dermed på gløtt for en omkamp om Norwegian-støtte på Stortinget.

Frp vil imidlertid vente på tiltakene regjeringen vil legge fram i morgen før de sier noe om hvor de står.

- Regjeringen har varslet at den vil legge fram forslag til tiltakspakke, som også vil omfatte luftfarten. Vi vil avvente og se hva som legges fram.

- Fremskrittspartiet er opptatt av å sikre konkurranse i luftfarten og rimelige flybilletter til folk, og vil gå i forhandlinger med regjeringen om generelle ordninger i den nye tiltakspakken, sier parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i en pressemelding.

NORWEGIANS HÅP? Finanspolitisk talsperson i Frp leder forhandlingene for Frp på Stortinget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NORWEGIANS HÅP? Finanspolitisk talsperson i Frp leder forhandlingene for Frp på Stortinget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hjelp fra mektig allianse

Som Dagbladet skrev tidligere i dag, slåss en mektig allianse for Norwegian.

- Regjeringen tar ikke ansvar, sier NHO Luftfarts Torbjørn Lothe. Nå varsler han og LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik at kampen for mer støtte til flyselskapene ikke er over.

Når forhandlingene om krisepakkene ikke er en del av budsjettforhandlingene, åpner det i teorien også for andre flertall. I vår dannet Frp, Ap, Sp og SV det som ble kalt «den nye firerbanden.»

På en rekke områder mangedoblet de økonomiske krisepakkene som var lagt fram av regjeringen.

Døra på gløtt i Ap

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Øystein Langholm Hansen sier de kan være med og diskutere løsninger for Norwegian og resten av luftfarten.

- Vi er ikke i dag villige til å betale ut et ukjent antall milliarder for å redde Norwegian, SAS og Widerøe. Det er ikke til å stikke under en stol at de også sliter, spesielt Widerøe. Først vil vi se hvordan regjeringen ser for seg at vi skal ha et seriøst luftmarkedet, med norsk eierskap. Det er snakk om kritisk infrastruktur, sier Øystein Langholm Hansen.

- Hvordan vil Ap forholde seg til dette om det havner på Stortingets bord? Sp, LO og NHO ber alt om at Stortinget griper inn?

- Ap kan være med på det. En bred enighet er selvsagt en fordel når det er snakk om så store summer som dette. Vi avviser ikke noe annet enn å betale ut et ukjent antall milliarder til Norwegian i morgen, men vi vil være villige til å være med på å utvikle en plan for hvordan dette tas videre.

Uten en politisk løsning med tilgang på statlig, frisk kapital, kan det bli svært dramatisk for Norwegian.

- Dette er nådestøtet, sa investor Jan Petter Sissener tidligere i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer