Hun skaper full splid

Professor Fiona Scott Morton sikret seg prestisjestilling i EU-kommisjonen. Få timer etter brøt helvete løs.

BETYDNINGSFULL JOBB: Yale-professor Fiona Scott Morton har blitt utgangspunkt for en betent krangel innad i EU. Foto: Yale School of Management
BETYDNINGSFULL JOBB: Yale-professor Fiona Scott Morton har blitt utgangspunkt for en betent krangel innad i EU. Foto: Yale School of Management Vis mer
Publisert

Denne uka ble det kjent at amerikanske Fiona Scott Morton (56) har landet toppjobben som sjeføkonom ved generaldirektoratet for konkurranse i EU-kommisjonen.

Når Scott Morton overtar roret fra avtroppende Pierre Regibeau, som går ut i pensjon fra 1. september, blir hun også historisk som den første kvinnen i stillingen.

Bare timer etter at EU kunngjorde sin nye stjernesignering, ble kommisjonens visepresident Margrethe Vestager møtt med høylytte protester.

- Legitime bekymringer

En av de argeste kritikerne er Frankrikes utenriksminister, Catherine Colonna, som uttrykker stor «forundring» over ansettelsen, ifølge Financial Times. Hun får støtte av den franske digitalministeren Jean-Noël Barrot.

- Jeg stiller spørsmål ved ansettelsen i ei tid der Europa tar fatt på den mest ambisiøse digitale reguleringen i verden. Denne ansettelsen reiser legitime bekymringer, framholder Barrot i et Twitter-innlegg.

Colonna antyder på sin side at EU har gjort en så grov feil at ansettelsen ber revurderes.

- Digital regulering er en helt sentral problemstilling for Frankrike og for Europa, uttaler Colonna, mens hun oppfordrer kommisjonen til å «revurdere» sin utnevnelse, ifølge avisa.

«Ut av det blå»

Overfor Politico har også kilder internt i EU satt spørsmålstegn ved ansettelsen, som angivelig skal ha kommet «helt ut av det blå» - uten interne diskusjoner eller evalueringer.

Scott Morton er imidlertid professor ved Ivy League-universitetet Yale og har en imponerende bakgrunn som økonom. Hun har blant annet jobbet med konkurransespørsmål i det amerikanske justisdepartementet og er kjent for sin forskning og arbeid med digitale plattformer i et konkurranseperspektiv.

Som sjeføkonom i generaldirektoratet for konkurranse vil Scott Morton ha ansvar for å sikre at EU-markedene forblir konkurransedyktige opp mot amerikanske teknologiselskaper.

TRØBBEL: Da Uber-sjåføren Randy Clark skulle hente Hans Berglund kranglet de om en liten detalj. Da skjedde dette. Video: Randy Clark. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Slår tilbake

Det er altså her skoen trykker. Ifølge FT har 56-åringen bakgrunn som konsulent for teknologigiganter som Apple og Amazon.

- Å ansette en amerikansk lobbyist når Europa endelig har bestemt seg for å begrense makten deres ... Det er i beste fall klønete, i verste fall farlig, sier den konservative franske politikeren Geoffroy Didier.

EU-kommisjonen har nå gått ut og forsvart sin beslutning om å utnevne den amerikanske professoren til toppjobben i den viktige konkurranseavdelinga.

Der avfeies kritikerne tvert.

- Kommissærkollegiet har tatt en beslutning om denne utnevnelsen (...). Vi ser ingen grunn til å revurdere, sier en talsperson for EU-kommisjonen til Euronews fredag.

EU-talsperson Dana Spinant har også forklart at elleve søkere ble vurdert til stillingen før valget til slutt havnet på Scott Morton, som hun beskrev som «den best kvalifiserte kandidaten».

Ifølge Financial Times ønsker ikke Scott Morton å kommentere stormen rundt ansettelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer