Dogecoin til værs:

«Hundevaluta» verdt mer
enn Ford og Carlsberg

Det hele startet som en vits. Nå har verdien økt med mer enn 8 000 prosent i år.

TULLEPENGER: Dogecoin var ment som en parodi på Bitcoin, men har blitt svært god butikk for investorene. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
TULLEPENGER: Dogecoin var ment som en parodi på Bitcoin, men har blitt svært god butikk for investorene. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært mulig å kjøpe kryptovalutaen Dogecoin i sju år, men den siste tida har prisen skutt i været. Nå er det verdens femte største kryptovaluta.

Den samlede verdien ligger nå på 52, 77 miliarder dollar, skriver danske TV2. Det tilsvarer drøy 442 milliarder norske kroner.

Vanvittig vekst

Så sent som i januar i år kostet en Dogecoin kun som 0,005685 dollar. Nå er prisen oppe i 40 amerikanske cent. I 2021 har veksten vært på svimlende 8 100 prosent.

Ingen norske selskaper er i nærheten av å ha samme verdi som den totale mengden Dogecoins. Men eierne kunne for eksempel kjøpt Equinor sju ganger. Danskene viser til at kryptovalutaen er verdt mer enn Carslberg, Ford og transportgiganten Mærsk.

Startet som en vits

Men kanskje det meste oppsiktsvekkende er forhistorien til den litt snåle kryptovalutaen.

Da den ble etablert i 2013 var Doge-memet en farsott på internett. Bildet var av en hund av rasen Shiba Inu, koblet med fraser på dårlig engelsk. Særlig ordende 'such' og 'much' gikk igjen.

Dengang var det mnet som en parodi på Bitcoin. Intensjonen var bare å gjøre narr av det som ble omtalt som framtidens valuta, ikke å tjene store penger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.