Dogecoin til værs:

«Hundevaluta» verdt mer
enn Ford og Carlsberg

Det hele startet som en vits. Nå har verdien økt med mer enn 8 000 prosent i år.

TULLEPENGER: Dogecoin var ment som en parodi på Bitcoin, men har blitt svært god butikk for investorene. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
TULLEPENGER: Dogecoin var ment som en parodi på Bitcoin, men har blitt svært god butikk for investorene. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært mulig å kjøpe kryptovalutaen Dogecoin i sju år, men den siste tida har prisen skutt i været. Nå er det verdens femte største kryptovaluta.

Den samlede verdien ligger nå på 52, 77 miliarder dollar, skriver danske TV2. Det tilsvarer drøy 442 milliarder norske kroner.

Vanvittig vekst

Så sent som i januar i år kostet en Dogecoin kun som 0,005685 dollar. Nå er prisen oppe i 40 amerikanske cent. I 2021 har veksten vært på svimlende 8 100 prosent.

Ingen norske selskaper er i nærheten av å ha samme verdi som den totale mengden Dogecoins. Men eierne kunne for eksempel kjøpt Equinor sju ganger. Danskene viser til at kryptovalutaen er verdt mer enn Carslberg, Ford og transportgiganten Mærsk.

Startet som en vits

Men kanskje det meste oppsiktsvekkende er forhistorien til den litt snåle kryptovalutaen.

Da den ble etablert i 2013 var Doge-memet en farsott på internett. Bildet var av en hund av rasen Shiba Inu, koblet med fraser på dårlig engelsk. Særlig ordende 'such' og 'much' gikk igjen.

Dengang var det mnet som en parodi på Bitcoin. Intensjonen var bare å gjøre narr av det som ble omtalt som framtidens valuta, ikke å tjene store penger.

TWITRER: Elon Musk har skrevet mye om Dogecoin. Foto: REUTERS/Joe Skipper/File Photo
TWITRER: Elon Musk har skrevet mye om Dogecoin. Foto: REUTERS/Joe Skipper/File Photo Vis mer

- Absurd

Men nå er altså prisen mangedoblet, og blitt svært god butikk for eierne. Billy Markus, en av grunnleggerne, kaller situasjonen absurd.

Dogecoin beskrives også som finansiell alkemi av Wall Street Journal.

Den utradisjonelle pengemaskinen knyttes også til et kobbel ulike kjendiser med temmelig ulik bakrunn.

Elon Musk og Snoop Dogg

Blant annet er Tesla-gründer Elon Musk kjent for å twitre om valutaen. Og hver gang han gjør det, stiger kursen.

Også KISS-vokalist Gene Simmons og rapperen Snoop Dogg har snakket varmt om Dogecoin. I tillegg er den amerikanske finansmannen Mark Cuban, som blant annet eier basketballaget Dallas Mavericks, en sterk tilhenger. Laget godtar nå Dogecoin som betalingsmiddel på kampene sine.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer