Hurtigruten rammet av omfattende dataangrep

Det opplyser selskapet selv i en pressemelding.

ANGREPET: En rekke av Hurtigrutens systemer er nede etter at selskapet avdekket et omfattende dataangrep natt til mandag. Foto: Ulf Hansson / Hurtigruten
ANGREPET: En rekke av Hurtigrutens systemer er nede etter at selskapet avdekket et omfattende dataangrep natt til mandag. Foto: Ulf Hansson / Hurtigruten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var i natt at selskapet avdekket et kraftig dataangrep. En rekke systemer er nede.

- Dette er et alvorlig angrep. Hele Hurtigrutens globale IT-infrastruktur ser ut til å være påvirket. Hurtigruten har iverksatt omfattende tiltak for å begrense skadeomfanget av angrepet, sier Ole-Marius Moe-Helgesen, konserndirektør for IT.

Ifølge Hurtigruten skal det dreie seg om et såkalt løspengevirus.

Selskapet opplyser at de jobber sammen med myndighetene og samarbeidspartnere for å få oversikt og begrense skadene av angrepet.

- Vår fremste prioritet nå, er å sikre trygg og god drift for alle gjester og ansatte. Vi jobber med alle tilgjengelige ressurser for å isolere effektene av angrepet og begrense skadene det kan gjøre, sier Moe-Helgesen.

Hurtigruten skriver i en børsmelding at de ikke forventer noen finansiell effekt av angrepet.

Det et løspengevirus i praksis gjør er at det tar kontroll over IT-systemer og krever løspenger for at eieren skal få tilbake kontrollen.

Det finnes to typer, ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Den ene typen krypterer filene på en datamaskin eller et nettverk, mens den andre låser skjermen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer