Hurtigruten rammet av omfattende dataangrep

Det opplyser selskapet selv i en pressemelding.

ANGREPET: En rekke av Hurtigrutens systemer er nede etter at selskapet avdekket et omfattende dataangrep natt til mandag. Foto: Ulf Hansson / Hurtigruten
ANGREPET: En rekke av Hurtigrutens systemer er nede etter at selskapet avdekket et omfattende dataangrep natt til mandag. Foto: Ulf Hansson / Hurtigruten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var i natt at selskapet avdekket et kraftig dataangrep. En rekke systemer er nede.

- Dette er et alvorlig angrep. Hele Hurtigrutens globale IT-infrastruktur ser ut til å være påvirket. Hurtigruten har iverksatt omfattende tiltak for å begrense skadeomfanget av angrepet, sier Ole-Marius Moe-Helgesen, konserndirektør for IT.

Ifølge Hurtigruten skal det dreie seg om et såkalt løspengevirus.

Selskapet opplyser at de jobber sammen med myndighetene og samarbeidspartnere for å få oversikt og begrense skadene av angrepet.

- Vår fremste prioritet nå, er å sikre trygg og god drift for alle gjester og ansatte. Vi jobber med alle tilgjengelige ressurser for å isolere effektene av angrepet og begrense skadene det kan gjøre, sier Moe-Helgesen.

Hurtigruten skriver i en børsmelding at de ikke forventer noen finansiell effekt av angrepet.

Det et løspengevirus i praksis gjør er at det tar kontroll over IT-systemer og krever løspenger for at eieren skal få tilbake kontrollen.

Det finnes to typer, ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Den ene typen krypterer filene på en datamaskin eller et nettverk, mens den andre låser skjermen.

Betalingen kreves ofte i en kryptovaluta.

«I mange tilfeller er beløpet ganske beskjedent, slik at det å betale løsepenger skal være den raskeste og billigste måten å få systemet tilbake i normal tilstand», skriver NSM, som likevel advarer:

«Det er imidlertid ingen garanti for at nøkkelen eller passordet som trengs for å låse opp datamaskinen vil bli overlevert dersom løsepenger betales».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer