Svenske tar Russland til retten

- Huser spioner mot min vilje

Eieren av det såkalte «russerhuset» i Stockholm krever drøye 16 millioner kroner av den russiske stat.

FORTVILET: Stefan Häge har måttet gå rettens vei gjentatte ganger for å få Russland til å betale husleie for sine diplomater. Foto: Kriström advokatbyrå
FORTVILET: Stefan Häge har måttet gå rettens vei gjentatte ganger for å få Russland til å betale husleie for sine diplomater. Foto: Kriström advokatbyrå Vis mer
Publisert

- De svarer ikke på brev, telefoner eller e-poster. Det er meningsløst. De har ikke svart på ti år. De er spioner, som jeg huser mot min vilje, sier advokat Stefan Häge til Expressen.

Gjennom LKO Fastighets AB eier han den såkalte «russerhuset» på Lidingö i Stockholm. Han kjøpte blokka på auksjon i 2014, da Kronofogden besluttet at den skulle selges.

Da var den i russisk eie, etter en konflikt som strekker seg over flere tiår.

Men helt siden salget har de russiske diplomatene, som er bosatt i flere av leilighetene, nektet å gi dem fra seg. Og den russiske stat har ikke betalt en rubel i husleie.

Häge har derfor saksøkt Russland for uteblivende husleie siden høsten 2019, og krever drøye 16 millioner svenske kroner.

Base for russisk etterretning

Den svenske Säkerhetspolisen har i lang tid sagt at blokka er en av tre plasser i Sverige der russisk etterretning er basert.

SVT kartla nylig 13 aktive russiske etterretningsoffiserer i Sverige, der minst to av dem besøker «russerhuset» hyppig. En av dem knyttes til den militære etterretningstjenesten GRU, og den andre til utenlandsetterretningen SVR.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.