- Husker at jeg stivnet helt

John Carew forklarer seg i retten.

SKATTESVIK: Tidligere fotballspiller John Carew er tiltalt for å ha unndratt 5,4 millioner kroner i ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Børsen): Tirsdag møter tidligere fotballspiller John Carew (43) i retten, tiltalt for grovt skattesvik.

Han nekter for å ha begått skattesviket med forsett, som er stridens kjerne i retten. Allerede første dag blir det tid til at Carew kan komme med sin frie forklaring, til tross for at dette var planlagt onsdag.

Han har ingen plikt til å forklare seg, men ønsker dette.

- Jeg kan begynne med å si litt om hvordan det er å være fotballspiller, om hvordan livet mitt har vært som fotballspiller. Fra jeg signerte første kontrakt med Vålerenga i 1997, da var jeg 17 år, starter han.

- Den viktigste

Han forklarer at han fikk stadig større apparat rundt seg etter hvert som han rykket oppover i fotballverdenen.

- Det former meg som menneske, og det blir normalen. Det blir det livet man kjenner etter hvert med tiden, du har folk rundt deg hele tida, som tar seg av ting for deg, sier han.

- Den viktigste i det appratet jeg hadde rundt meg var Per A. Flod, sier han videre.

Carew forteller om et veldig nært forhold over mange år, og at Flod spilte mange roller i livet hans, både som advokat, mentor, støttespiller og venn.

- Han var omtrent som reservepappaen min, sier 43-åringen.

- Forsto ikke alvoret

Han forklarer at han gjennom hele karrieren ikke hadde forhold seg til skatt, da dette var noe klubbene tok seg av.

- Jeg hadde ikke tenkt på skatt, eller en skatteutfordring før jeg hørte om Skatteetaten ut av det blå i 2009 eller 2010, da Per sa at de ville skattelegge meg, sier han.

Carew forklarer at Flod tok seg av dialogen, og at han hadde inntrykk av at «Per ordnet opp». Han forteller at Flod var kritisk til Skatteetaten, og sier at han kan ha sagt at «Skatteetaten er ute etter å ta deg».

Flod skal etter planen avgi sin vitneforklaring fredag.

Carew forteller at Skatteetaten kom på banen igjen i 2015, og at det da blir snakk om hvor mange dager han har oppholdt seg i Norge i 2014. Han forteller videre at han gjør en kjapp omregning på telefonen ved hjelp av eposter hvor mange dager han har vært i landet.

- Jeg forsto ikke alvoret i saken, jeg forsto ikke viktigheten av å gi opplysningene riktig, og jeg gjør det ganske fort. Jeg oppfattet ikke alvoret i saken i det hele tatt, sier han.

- Bastant

Videre snakker han om møtet med den nye regnskapsføreren og en skatteadvokat, som har vært tema hos både aktor og forsvarer i innledningsforedragene. De to skal også vitne i saken. Carew forteller at det ble uenigheter mellom Per Flod og skatteadvokaten.

- Per kan være ganske bastant og bestemt. Men det er han som har kunnskapen så jeg har ikke involvert meg for mye, sier han.

Samarbeidet med skatteadvokaten ble derfor avsluttet, og Carew forteller at han trodde saken med Skatteetaten var ute av verden.

Carew går tilbake i tid og forteller at han da han avsluttet fotballkarrieren hadde store ambisjoner om en skuespillerkarriere. Han omtaler et nettverk i Los Angeles, og at han så dit.

- Det fjerneste av det fjerne var å flytte hjem til Norge, selv om det ble mye opphold her, sier han.

Nevnte «Heimebane»

Carew forklarer at han etter å «ha levd på en timeplan i 15 år» i forbindelse med fotballen fikk masse fritid. Blant annet besøkte han moren sin i Norge, og begynte med golf i hjemlandet.

Planen var deretter å fått et visum for å jobbe med film i USA, og at han kun ventet på et oppdrag. Deretter landet han rollen i «Heimebane», som gjorde at han derfor jobbet i Norge.

- «Heimebane» ble en fantastisk opplevelse, jeg hadde ikke turt å drømme om det en gang, sier han.

- Fullmakt

Carew går igjen tilbake til forholdet til Flod, og sier han forstår at det har vært grovt uaktsomt å stole på ham, men at det har vært vanskelig å ikke stole på ham.

- Det har vært en enorm tillit til Per, jeg har stolt blindt på ham, og har vært helt overbevist om at han har rett. Det har vært ganske naturlig for meg å gi han den tilliten. Derfor har jeg også handlet deretter når Per har sagt det han har sagt om Skatteetaten. Jeg har ikke turt å løfte en finger eller ta en eneste avgjørelse om skatt uten å snakke med Per først, og jeg har gitt ham fullstendig fullmakt til å svare på mine vegne, sier han, og legger til:

- Hvis Per har hatt et anstrengt forhold til noe, har jeg fått et anstrengt forhold til det. Han styrte meg nesten som en dokke, påstår Carew.

- Innser feilvurdering

Carew forteller også om da varselet kom fra Skatteetaten i 2021, og at alvoret da begynte å gå opp. Men det var først da Økokrim gjorde beslag på hans adresser at han forsto alvoret, sier han.

- Da hun (forsvarer Berit Reiss-Andersen journ.anm.) sa til meg hvor alvorlig denne saken var, husker at jeg stivna helt i kroppen. Jeg satt der nesten i sjokk da hun begynte å snakke om fengsel. Jeg hadde aldri fattet at situasjonen var som den var, eller hvor alvorlig den var. Den realitetsorienteringa jeg fikk om lovverket, den satte meg helt ut, sier Carew.

- Jeg innser og skjønner at jeg har gjort feil i mine vurderinger, og jeg burde ikke stolt blindt på Per.

Børsen har vært i kontakt Per A. Flod i forbindelse med denne saken. Han ønsker ikke å kommentere Carews forklaring under rettssakens første dag.

- Jeg kommer til å avgi min forklaring i retten på fredag, sier Flod til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer