Husleie: Inntil 300.000 kroner i måneden

I dette huset, omtalt som «White House», skal opp mot 48 rumenske arbeidere ha bodd i fjor vinter. Hver betalte inntil 6300 kroner i måneden til arbeidsgiveren Myre Fiskemottak.

INNREDET FOR 48: Dette huset, kalt «White House», på Myre Fiskemottak var rigget for at 48 arbeidere kunne bo der i 2018. Bildet er tatt etter at huset ble pusset opp. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
INNREDET FOR 48: Dette huset, kalt «White House», på Myre Fiskemottak var rigget for at 48 arbeidere kunne bo der i 2018. Bildet er tatt etter at huset ble pusset opp. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MYRE/OSLO(Dagbladet): I en tilsynsrapport slår Arbeidstilsynet fast at denne innkvarteringen var ulovlig. De rumenske arbeiderne ble trukket 30 prosent av bruttolønn i husleie, men leien var begrenset oppad til 6300 kroner i måneden.

Skyhøy husleie

Månedlig husleie kan dermed ha vært over 300.000 kroner for de fire leilighetene, eller 75.000 kroner i måneden for hver leilighet, når huset hadde fullt belegg.

Husleien er bekreftet i arbeidskontraktene, og gjengitt i Arbeidstilsynets rapport.

Dagbladet har kontaktet eiendomsmegler Oddgeir Gjertsen hos EiendomsMegler1s avdeling i Vesterålen og spurt om hva som er vanlig markedsleie for hver enkelt leilighet på denne størrelsen på Myre.

- Månedlig markedsleie for en leilighet med tre soverom, stue og kjøkken på Myre i Vesterålen, vil nok ligge på mellom kr 8 000,- og kr 10 000,- avhengig av størrelse, tilstand og standard, sier Gjertsen.

Arbeiderne har til sammen betalt det flerdobbelte for å bo trangt.

FORSVARER UTLEIE: Administrerende direktør og største eier i Myre Fiskemottak, Ted Robin Endresen, presiserer at for arbeiderne var det fritt fram å leie hvor de ville. Foto: Marius Fiskum
FORSVARER UTLEIE: Administrerende direktør og største eier i Myre Fiskemottak, Ted Robin Endresen, presiserer at for arbeiderne var det fritt fram å leie hvor de ville. Foto: Marius Fiskum Vis mer

Uanmeldt tilsyn

Innkvarteringen av så mange arbeidere i «White House» på Myre i Vesterålen ble oppdaget av Arbeidstilsynet under et uanmeldt tilsyn 28. februar i fjor.

Dette ble fulgt opp med en ny nattlig kontroll et par dager etterpå. Det de fant, var et hus med fire leiligheter.

I den enkelte leilighet var de tre soverom hvor det var plassert fire senger i hvert soverom.

I hver leilighet var det altså plassert inntil 12 personer, slik at totalen for beboere i dette huset var tilrettelagt for 48 personer.

12 personer delte på kjøkken, stue/oppholdsrom og bad i en leilighet på rundt 70 kvadratmeter. Det betyr at hver person hadde i underkant av 6 kvadratmeter å leve på i fritiden.

Vaskerommet var felles for alle de opp mot 48 beboerne i huset.

Varmt og klamt

Inspektørene beskriver et kaos der arbeidsklær som oljehyre, kjeldresser og hansker hang til tørk i vinduskarmer, over vinduer og på tørkestativ i oppholdsrommet.

«Det var generelt varmt og klamt og noe skittent i leilighetene», heter det i rapporten.

Arbeidstilsynet gjør oppmerksom på regelverket for denne typen innkvartering, hvor hovedregelen er at arbeidstageren skal ha eget soverom.

«Når arbeidsgiver skal ta stilling til om innkvarteringen holder mål, skal det legges vekt på behovet for privatliv og verdighet i forhold til antall beboere, og muligheten for å holde boligen ren og ryddig», står det i rapporten.

Ved Myre fiskemottak kan det være så mange som 350 arbeidere i sesongen, hovedsaklig fra Romania.

Spesiell situasjon

Myre Fiskemottak har forsvart seg med at sesongen 2018 var spesiell, fordi de trengte overnattingsplasser for byggearbeidere i forbindelse med nybygg på anlegget.

Vanligvis har det vært 1-2 arbeidere på hvert soverom, mens det 2018 var opp til 4 personer pr soverom.

På et møte med tilsynet opplyste Myre Fiskemottak at situasjonen ikke var ønskelig, og at de foran neste sesong vil sørge for at dette ikke gjentar seg.

De har også pusset opp hele «White House» både på innsiden og utsiden siden kontrollen i 2018.

Aldri fullt hus

Vi har konfrontert administrerende direktør og største eier i Myre Fiskemottak, Ted Robin Endresen, med spørsmål om husleie og innkvartering.

Endresen mener at det på det meste bodde 30-40 stykker der i februar 2018, mens det i januar samme år var ca halvparten.

Han utelukker likevel ikke at det kan ha bodd så mange som 48 stykker der et begrenset tidsrom, men sier han må ta ut en endelig oversikt for å avklare det.

Endresen hevder også at arbeiderne betalte langt lavere leie enn maksimalleien på 6300 pr måned.

- Vi ønsker å presisere at husleien, som i snitt har vært på ca 3800, inkluderer alt, herunder strøm, internett og sengetøy, skriver han i en e-post til Dagbladet. Han presiserer også at alle beboere til enhver tid står fritt til å leie bolig hvor de vil.

Etter tilsynet er det satt et tak på to beboere pr. rom i «White House», og det er innført husordensregler.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer