Husokkupanter får bo i oligarkluksus

Nederlandske husokkupanter har fått rettens velsignelse til å fortsette å bo i luksuseiendommen til oligarken Arkadij Volozj.

FIKK IKKE MEDHOLD: Den russiske oligarken Arkadij Volozj fikk ikke rettens medhold i at husokkupantene som har tatt over eiendommen hans i Amsterdam må kastes ut. Foto: Alexander ASTAFYEV / SPUTNIK / AFP / NTB
FIKK IKKE MEDHOLD: Den russiske oligarken Arkadij Volozj fikk ikke rettens medhold i at husokkupantene som har tatt over eiendommen hans i Amsterdam må kastes ut. Foto: Alexander ASTAFYEV / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Publisert

En nederlandsk domstol har avgjort at en gruppe husokkupanter som tok seg inn i huset til den russiske oligarken Arkadij Volozj ikke skal kastes ut, melder Business Insider.

Med andre ord får husokkupantene, som tok seg inn i oligarkens eiendom, fortsette å bo der. De som har tatt seg inn er i stor grad studenter.

Volozj er en sanksjonert russisk oligark, som er grunnlegger av den russiske søkemotoren Yandex, som har blitt omtalt som «Russlands Google».

Skyhøye priser

Okkupasjonen av oligarkens leiligheter kommer samtidig som en boligkrise i den nederlandske hovedstaden, der prisene har nådd uoverkommelige nivåer for mange.

At husokkupantene valgte seg ut nettopp oligarkens eiendom, er ikke tilfeldig. De påpeker nemlig at på tross av at Volozj er sanksjonert, så har nederlandske myndigheter ikke beslaglagt eiendommen hans, skriver det uavhengige russiske mediet Meduza.

- Det er åpenbart at det å begrense rettighetene til russiske milliardærer og oligarker ikke er en prioritet for nederlandske myndigheter, sier en av husokkupantene.

Husokkupantene mener at rettighetene til milliardærene er bedre beskyttet enn rettighetene til vanlige folk. De hevder at rundt 9000 eiendommer i landet offisielt sett eies av selskaper som er registrert i skatteparadiser.

- Det er tydelig at byen ikke har husmangel - den har et overskudd på rike folk, lyder husokkupantenes melding.

Brudd med sanksjonsreglement

Og nå får de altså lov til å fortsette å bo i leiligheten, som ifølge dem var tom da de tok seg inn i den. Eiendommen skal være en av de dyreste i Amsterdam, og ligger i et fasjonabelt nabolag ligger utenfor den indre sentrumskjernen.

Årsaken til at dommeren ikke har beordret utkastelse av husokkupantene, er sanksjonene som er ilagt Volozj.

I retten krevde Volozjs advokater at okkupantene måtte kastes ut umiddelbart. Da husokkupantene tok seg inn på eiendommen, var den tom grunnet en stor oppussing, skriver Algemeen Dagbladet.

Dette vil normalt sett være en god grunn til å la eiendommen stå tom, og gjør husokkupasjon ulovlig, men det var det ikke i dette tilfellet, fastslo dommeren.

Årsaken til det er at Volozj står på EUs sanksjonsliste. Eiendommene til personer på denne lista har ikke lov til å øke i verdi. Renoveringen kan føre til økt verdsettelse, fastslår dommeren, spesielt siden den utvides fra to til tre leiligheter.

Det indikerer også at Volozj har planer om å drive med utleie, noe som også bryter med sanksjonsreglementet.

Dommeren tror heller ikke på den russiske oligarken når han sier at han ønsker å reise tilbake til Amsterdam for å bosette seg der. Volozj er for tiden bosatt utenfor EU, og er ikke lenger daglig leder for Yanex. Han kan heller ikke reise til Amsterdam, fordi personer på sanksjonslista har innreiseforbud til EU.

Dermed får husokkupantene rettens velsignelse til å bli boende i eiendommen i det fasjonable nabolaget.

Sanksjonert i juni

Volozj er en litt sjelden fugl i den russisk oligarkfaunaen. Han har nemlig, i motsetning til de fleste andre, bygd seg opp et selskap som ikke har koblinger til naturressurser eller statlige strukturer.

Han startet opp med å importere datamaskiner på 1980-tallet, og grunnla Yandex, som står for «yet another indeks», altså «enda en indeks», skriver Bloomberg.

Selskapet kontrollerer over 60 prosent av det russiske søkemotormarkedet.

I 2019 framtvang russiske myndigheter en restrukturering av selskapet. Da den var gjennomført flyttet Volozj sine aksjer til en familiestiftelse, som nå har 45,5 prosent av stemmemakta i selskapet, og 8,6 prosent av de økonomiske interessene.

Og i juni ble altså Volozj, som for tiden bor i Israel, satt på sanksjonslista. Begrunnelsen til EU var at Volozj støtter Kreml og «er ansvarlig for å støtte aksjonene og politikken som underminerer eller truer Ukrainas territoriale integritet, suverenitet og uavhengighet».

Det førte til at han trakk seg som administrerende direktør med umiddelbar virkning.

- Selv om jeg mener dette er en gal og kontraproduktiv avgjørelse, har jeg ingen planer om å instruere min familiestiftelse så lenge sanksjonene gjelder, het det i en uttalelse fra Volozj.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer