Strømsparetiltak:

Hvaler kan gå i svart

Nå legges drastiske strømforslag på bordet. Ett alternativ er å slokke gatelysene i kommunen.

NY VIRKELIGHET?: Lokalpolitikere på Hvaler har fremmet forslag til energibesparende tiltak, som kutt i bruk av gatelys. Dette bildet er tatt for noen år siden da kommunen ble mørklagt i forbindelse med at høyspentforbindelsen i sundet mellom Spjærøy og Asmaløys røk, ifølge Fredriksstad Blad. Arkivfoto: Redningsselskapet
NY VIRKELIGHET?: Lokalpolitikere på Hvaler har fremmet forslag til energibesparende tiltak, som kutt i bruk av gatelys. Dette bildet er tatt for noen år siden da kommunen ble mørklagt i forbindelse med at høyspentforbindelsen i sundet mellom Spjærøy og Asmaløys røk, ifølge Fredriksstad Blad. Arkivfoto: Redningsselskapet Vis mer
Publisert

- Vi har fått noen tilbakemeldinger på at folk er bekymret for om det skal bli mørkt over alt. Samtidig har vi møtt forståelse for at vi stiller forslaget, sier Ingerid Bjercke, leder i partiet Hvaler Styrbord, til Børsen.

I den kjente øykommunen Hvaler ytterst i Oslofjorden foreslås drastiske tiltak for å redusere strømforbruket. Det innebærer at kommunen, med sine drøye 4300 innbyggere, kan bli mørklagt deler av døgnet.

Forslagene er ført i pennen av partiet Hvaler Styrbord - med Bjercke i spissen - som nå mener at det haster å stramme grepet.

- Verden befinner seg i en energikrise. Strøm er i ferd med å bli et knapphetsgode, skriver partiet innledningsvis i en interpellasjon - som skal behandles i kommunestyrets møte torsdag.

Interpellasjonen ble først omtalt av Fredriksstad Blad.

- Bør gå foran

Hvaler Styrbord viser til at det totale strømforbruket i Norge skal ha økt med i underkant av 10 prosent fra 2012 til 2021.

- Hvaler kommune kan åpenbart ikke løse globale forhold, men vi mener kommunen bør gå foran i utviklingen av lokale tiltak. På lengre sikt må det være et mål både å øke lokal miljøvennlig produksjon av energi samt å sette inn strømreduserende tiltak.

Partiet lufter deretter følgende alternativer:

  • Installere solcellepanel på offentlige bygg.
  • Strømstyring (av lys, varme, ventilasjon, teknisk infrastruktur osv.).
  • Etterisolering.
  • Oppgradering av dører og vinduer.
  • Avhending av bygg m.m.
KLØFTA: Lars Egil Lauten tok grep for å redusere strømregninga. Vinteren kan imidlertid bli svært krevende for flere bønder, sier han. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Foto/video: Bjørn Langsem. Vis mer

- Totalt avskrudd

Deretter følger forslag til kortsiktige og mer oppsiktsvekkende tiltak - blant annet total mørklegging:

- Skal for eksempel kommunale gatelys være påskrudd i hele døgnets mørke fase, eller er det tilstrekkelig at kun deler av døgnet er opplyst for å ivareta trafikksikkerhet? Eller er gevinsten ved å ha de avskrudd kontinuerlig tilstrekkelig sett opp imot mulige negative konsekvenser? Skal uteområder ved kommunale bygg være opplyst utenfor stengetid? Kan man redusere innetemperaturen i kommunale bygg for å redusere energiforbruket? Trenger vi varmtvann på rådhuset? Eksisterer det løsninger for bedre strømstyring på kort sikt?

Partiet presiserer at enkelte av spørsmålene «naturligvis er spissformulert.» Samtidig understrekes følgende:

- Det viktige i denne sammenheng er å framskaffe en oversikt over mulige kortsiktige tiltak for å redusere energibehovet for kommunen. (...) Høsten og vinteren kommer raskt, og vi mener av den grunn det er essensielt å treffe beslutninger raskt.

Ber om utredning

- Hvorfor velger dere å fremme disse forslagene nå?

- Det er på grunn av tida vi er inne i. Dette er en kostnadsøkning som kommunen får, og som den må vi vurdere om kan reduseres på noen måte, fortsetter Bjercke til Børsen.

- Har innbyggerne grunn til å være bekymret?

- Vi har ikke tatt stilling til hvilke tiltak som skal bli noe av. Det vi ber om, er en utredning av kommunens generelle strømforbruk for å se om vi kan få det ned med en energimessig og økonomisk gevinst.

Partilederen mener at kommunen - i likhet med private forbrukere - har et ansvar for å kartlegge eget strømforbruk, og se på energireduserende tiltak.

- Energimangelen er med på å utløse de store prisene. Vi må alle spare på strømmen, siden vi har økt forbruket ganske kraftig. For å kunne bruke energi må vi ha energi, og derfor må vi spare på den som ressurs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer