Hver bonde støttes med 600 000 kroner

Unge Venstre vil ha en radikal omlegging av landbrukspolitikken. Bort med alle subsidier, statlige kvoter og importvern.

OMLEGGING: Unge Venstre ønsker å redusere og på sikt fjerne landbruksstøtten. Ifølge en BI-studie er støtten 600 000 kroner per årsverk. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
OMLEGGING: Unge Venstre ønsker å redusere og på sikt fjerne landbruksstøtten. Ifølge en BI-studie er støtten 600 000 kroner per årsverk. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg tror på norske bønder og mener de har mange konkurransefortrinn ved å produsere kvalitetsmat. Vi ønsker å behandle bøndene som selvstendig næringsdrivende og la dem produsere mat på en enklere måte enn i dag. Senterpartiet mener bøndene må subsidieres for å overleve, det mener ikke vi, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Det ligger an til et skikkelig jordbruksoppgjør på Venstres landsmøte i helgen. Økonomisk liberale Unge Venstre mener det er på tide Norge kvitter seg med den siste resten av en økonomisk politikk som har gått kraftig av moten i resten av samfunnet.

- Planøkonomi

Unge Venstre vil ha en kraftig nedtrapping av landbruksstøtten - og på sikt fjerne den helt. Samtidig ønsker de å fjerne tollvernet norske bønder nyter godt av.

Før påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug ble landbruksminister omtalte hun landbruket som et «kommunistisk system». En treffende beskrivelse, mener Hansmark.

- Landbruket er en rest av planøkonomi der politikere og næringen bestemmer hvor mye som skal produseres av gitte varer. Det settes kvoter, begrensninger og subsidier der det ikke nødvendigvis produseres det forbrukerne etterspør. Et fritt marked er bedre til å finne balansen mellom tilbud og etterspørsel, sier Hansmark, som også ønsker tollvernet til livs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.