Hver sjuende konkurs «forsvunnet»

Oppsiktsvekkende rapport om coronautvikling i næringslivet.

FALLET FORTSETTER: Samtidig med fallet i antall konkurser i oktober, er verdiskapningen tapt i konkurser mer enn halvert i Norge, skriver Fair i sin ferske rapport. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FALLET FORTSETTER: Samtidig med fallet i antall konkurser i oktober, er verdiskapningen tapt i konkurser mer enn halvert i Norge, skriver Fair i sin ferske rapport. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Med unntak av dem som har det virkelig ille, framstår det av tallene som at det for de fleste er «business as usual», og det er ingenting i tallene som viser en coronaeffekt på spesifikke bransjer eller næringslivet generelt, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Til tross for at regjeringen akkurat har innført nye, strenge restriksjoner for å håndtere coronakrisa, har årets tiende måned nok en gang vært preget av et fall i antall konkurser i Norge.

Det kommer fram i ferske rapporter fra henholdsvis inkassoselskapet Fair og kredittopplysningsbyrået Creditsafe.

- Sliter

Ifølge førstnevnte aktør ble 332 selskaper slått konkurs i oktober. Det er en nedgang på nesten 15 prosent, altså at mer enn hver sjuende konkurs er forsvunnet, sammenliknet med samme periode i fjor.

Så langt i 2020 har 2902 bedrifter gått konkurs, mot 3843 på samme tid i 2019 - totalt sett en nedgang på 24 prosent, opplyser Creditsafe.

Ifølge Fair knyttes nedgangen i antallet konkurser av kraftige rednings- og stimulipakker fra regjeringen til næringslivet. Fjærestad presiserer imidlertid at tallene ikke nødvendigvis reflekterer den realiteten mange norske bedrifter nå opplever.

- Bedriftene ser ut til å greie å holde hjulene i gang, men spørsmålet er hvor lenge vi kan tåle denne slitasjen.

Han utdyper:

- Jeg tror mange bedrifter sliter nå. De har ventet og ventet, og forsøkt å holde hjulene i gang i påvente om at ting skal gå bedre og tiltakene slippes opp litt. Så får vi nå i stedet kontrabeskjed, med nye innstramminger både på landsbasis og lokalt i flere kommuner, uttaler han i rapporten.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

- Må stenge

Fjærestad peker på de nye tiltakene vil slå ut mot allerede hardt pressede bransjer som reiseliv, detaljhandel og ikke minst restaurant- og eventbransjen.

- Vi hadde en sommer som reddet dem litt, da vi fartet rundt i Norge og brukte penger, men etter sommeren har den oppsvinget forsvunnet. Mange håpet nok på en god julebordsesong, og når denne nå ser ut til å gå fløyten tror jeg dessverre det vil være en del som snart må stenge dørene, sier Fjærestad.

Han mener likevel at dette ikke kommer til å gi store utslag på konkursstatistikkene.

- Men det vil naturligvis være katastrofalt for de det gjelder.

Enorm usikkerhet

I kjølvannet av regjeringens nasjonale innstramminger i smittevernreglene forrige uke, og de regionale innstrammingene i Oslo og Bergen, sendte NHO ut en spørreundersøkelse til sine medlemmer, for å kartlegge hvordan de nye innstrammingene påvirker dem.

Svaret er, slik Børsen omtalte for få dager siden, nedslående:

53 prosent oppgir at kunder henviser til usikkerhet omkring smittebildet og smitteverntiltak når de kansellerer bestillinger eller ordre.

  • 53 prosent mener påbud om hjemmekontor påvirker bedriftens kostnader.
  • 46 prosent tror påbud om munnbind i offentlig rom påvirker omsetningen.
  • 62 prosent mener påbudet om maks 10 nærkontakter påvirker bedriftens omsetning.

- Desperasjon

Det er næringslivet i Oslo som er særlig rammet av de nye restriksjonene, viser undersøkelsen til NHO. 69 prosent av bedriftene mener påbudet om hjemmekontor vil påvirke omsetningen, mens 62 prosent oppgir at avbestillinger og kanselleringer har blitt begrunnet med smittevernhensyn.

- Jeg får så mye reaksjoner der det er frustrasjon og desperasjon. Dette gjelder alle bransjer og vi trenger signaler raskt, uttalte NHO-sjef Ole Erik Almlid, og fortsatte:

- I verste fall setter vi arbeidsplasser i fare.

Fredag stilte næringsminister Iselin Nybø (V) med en utstrakt hånd til reiseliv og serveringsbransjen. Under en pressekonferanse lovet hun mer penger for å kompensere for coronatapene, samtidig som støtteordningen forlenges til og med februar neste år.

Videre senkes terskelen for å få støtte.

- Det opprinnelige kravet om 40 prosents fall i omsetningen senkes nå til 30 prosent. Det er et målrettet tiltak for å inkludere flere serveringsbedrifter i ordningen, uttalte Nybø.

Hun håper endringen vil bidra til at flere aktører i serveringsbransjen kan klare seg gjennom coronakrisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer