Helt siden strømprisene for alvor begynte å klatre til skrekkhøyder, har himmelen over bedriftsnorge vært tettpakket med nødbluss.
Freddy Syversen, eieren av Skihytta restaurant i hyttekommunen Trysil, ropte varsko i oktober om mulig «straka vegen til skifteretten» som følge av strømmarerittet.
- Fullstendig galskap
I dag sier han at de skal komme seg igjennom vinteren, da prisene har kjølnet - noe. Men et stort overskudd blir det ikke. Han gir følgende løypemelding:
- Det å bruke begrepet lystigere, blir feil. Vi nordmenn er sånn at når bensinen kostet 23 kroner literen en periode, så er det «halleluja» når den koster 17. Det er fullstendig galskap. Det gjelder strømmen og, sier Syversen til Børsen.

I krise: - Aldri sett maken
- Når strømprisen er nede på to kroner pr. kilowattime (kWt), så sier vi: «Deilig». Vi blir snøblinde og fartsblinde. Sånn er situasjonen nå, tilføyer han.
- Hvis ikke er de ferdige
Han har fått tilbud på fastprisavtaler på strøm fra flere selskaper. treårsavtaler på 1,70 kroner, femårsavtaler lå på 1,40 øre, mens syvårs lå på 95 øre pr., kWt. Alt eksklusiv moms, ifølge Syversen.
Men det er ikke aktuelt.

- Jeg sitter stille i båten. Jeg velger å tro, selv om det kanskje er naivt, at Støre og Vedum kjenner sin besøkelsestid og skjønner at noe må gjøres med kraftprisene i Norge.
Han holder en knapp på at det vil komme en løsning fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), som et grep for å beholde makta.
- Ikke nødvendigvis for å redde bedrifter, men sin egen posisjon i regjering. For hvis de ikke gjør noe med dette, er de ferdige, fastslår han.

Og fortsetter:
- Jeg antar at viktigheten av å beholde regjeringsposisjon er større enn å beholde en høy strømpris. Jeg tror de vil redde sitt eget skinn – hvis ikke er de, på godt norsk, dumme i huet.
Med dagens strømpris er det mulig for Skihytta å overleve, understreker Syversen.
- Men vi genererer ikke overskudd som gjør at vi kan betjene gammel moro og corona-gjelda. Det blir en snøball vi dytter foran oss. Vi blir ikke rike av dette.
Vekker uro: - Veldig risikabelt
Som Børsen har omtalt gir både Støre og Vedum signaler om at de jobber for å få prisene ned. Samtidig er bedriftene er i villrede på om de skal tørre å tegne fastprisavtaler. Mange står nå overfor dilemmaet mellom å binde strømmen til en historisk høy pris - eller å satse på at spotprisene kommer ned.
- Vi jobber hele tida med å få strømsystemet til å virke så godt som mulig, være rettferdig, sørge for å få prisene ned og holde stabile og lave priser, sa Støre til Dagbladet på sin halvårlige pressekonferanse i desember.

- Det er jo ikke porno
Harald Minge i næringsforeningen i Stavanger, som organiserer 2000 bedrifter, bekrefter at det er stor usikkerhet for framtida og hva som også skjer politisk.
- Når bedriftene hører fra Støre og Vedum at de jobber med nye ordninger, er det veldig risikabelt å gå inn for fastpris, sa han.
- Gjør som Giske sier
På spørsmål om hvordan han tror Støre og Vedum skal finne en løsning på strømfloken, sier Syversen:
- Det mest sannsynlige, kanskje å banne i kirka, men å gjøre som Giske sier: Stikke ned til Brussel og si at «hvis dere vil ha gass av Norge, må dere akseptere at vi lager et eget prismarked i Norge». For vi kan ikke la Tyskland og Frankrike bestemme kraftpriser i Norge. Dette skjønner nok EU, for gass er viktigere for EU enn elektrisitet, sier Syversen og tilføyer:

Frykter nok en krisevinter
- Og jeg tror de gutta er smarte nok til å skjønne det. Hvis ikke er de historie.
Han sikter til at Ap-veteran Trond Giske, i et intervju med VG nylig, presset Støre på strømmarerittet.
- Vi bidrar med ekstremt mye energi til Europa via gass. Vår strøm betyr lite i forhold for dem, men den er avgjørende for oss. De må banke på i Brussel og gjøre det klart at Norge ikke tåler at kraftprisen i Norge skal settes i Tyskland eller Frankrike. I tider hvor vi har overskudd av kraft, vil vi selvsagt bidra med å eksportere overskuddet, sa Giske.
Børsen har henvendt seg til Finansdepartementet, men de har foreløpig ikke gitt en kommentar.