Erna Solberg

- Hvorfor går du ikke av?

Derfor har ikke tidligere statsminister Erna Solberg trukket seg som følge av ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler.

Erna Solberg opplyser at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag inviterte Høyres leder Erna Solberg til pressekonferanse for å orientere om Sindre Finnes’ aksjehandel i åra hun var statsminister.

Under pressekonferansen på Stortinget i formiddag ble det klart at Finnes gjorde over 3600 aksjehandler mens Solberg var statsminister. Han har samlet tjent 1,8 millioner kroner, ifølge Solberg.

- Som alle kan se har denne listen vært omfattende. Sindre har handlet langt mer enn han har fortalt meg og SMK. Det er alvorlig. Antall kjøp og salg er betydelige, sier Solberg innledningsvis.

Under pressekonferansen får Solberg spørsmål fra Dagens Næringsliv:

- Dette kan se ut som omfattende habilitetsbrudd over flere år mens du har vært statsminister. Hvorfor går du ikke av?

- Vi har konstatert at det er ett sted der jeg ville ha gjort en annen vurdering om jeg var inhabil. For det andre er spørsmålet om hvem som er leder i Høyre, et spørsmål Høyre tar stilling til selv, svarer hun.

BERØRT: Erna Solberg ble tydelig preget under pressemøtet fredag. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
BERØRT: Erna Solberg ble tydelig preget under pressemøtet fredag. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Dette er selvfølgelig veldig vanskelig og vondt. Jeg er fortsatt glad i Sindre og vi har vært et par lenge. Det er vanskelig at på et viktig område for meg som politiker, så har ikke han vært ærlig, sier Solberg til Dagbladet.

- Han har vært åpen om noen nedslag og endringer. Han har konsultert da han gikk i emisjon på undervannsselskaper han hadde lyst til å gå inn i. Opplevelsen var vel at han hadde konsultert i begynnelsen og så gått over i aksjefond.

- Bør det få konsekvenser for deg nå? spør Dagbladets reporter.

- Det er det opp til Høyre å vurdere, svarer hun.

- Hva slags tillit har de til deg nå?

- Det må andre deler av Høyres ledelse og sentralstyre svare på i kveld, legger hun til.

Finansforbundet-leder: Bør også gjelde for politikere

Leder i Finansforbundet, Vigdis Mathisen, påpeker overfor Børsen at handel med verdipapirer, eller aksjehandler, er strengt regulert i finansnæringen.

- Aksjehandel er noe som må vurderes svært nøye når man er i posisjoner hvor det kan stilles spørsmål til habilitet i beslutninger. I finans gjelder dette også for alle nærstående til beslutningstakere. Tillit er finansnæringens viktigste verdi - det bør også gjelde politikere og deres nærstående, sier Mathisen.

LEDER: Vigdis Mathisen i Finansforbundet. Foto: Sjur Anda
LEDER: Vigdis Mathisen i Finansforbundet. Foto: Sjur Anda Vis mer

- Fikk guffen følelse

Solberg opplyser på pressekonferansen at Høyre skal ha sentralstyremøte som skal vurdere valget og resultatet. Hun opplyser også at hun vil orientere Høyre om saken.

- Har du hatt mistanker før valget og før valgresultatet du ikke har fortalt om som vi burde visst?

- På fredag fikk jeg denne veldig gufne følelsen da oppslaget på E24 kom om 22 handler. Derfor ba jeg ham om å få en liste over alle handlene. Det viste seg at den gufne følelsen var riktig, men før det har jeg ikke hatt noen følelse av at han har drevet noen utstrakt handel.

På spørsmål om hva som vil skje med jobben hennes dersom det blir en politisak om innsidehandel, svarer hun at det er et hypotetisk spørsmål som hun ikke ønsker å svare på.

- Det får vi vurdere da. Jeg vet jo at jeg er ganske sikker på at jeg aldri har gitt innsideinformasjon til min mann, svarer Solberg.

Etter pressemøtet fredag formiddag opplyser Økokrim at de skal vurdere om de skal etterforske saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer