Hyller lakse-milliardær

Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen får kritikk for en skape en polarisene ordbruk om næringsliv og norske rikfolk. Vedum mener debatten er saklig og hyller Gustav Witzøe.

HYLLER LAKSEKONGE: Trygve Slagsvold Vedum kommer med overraskende lovord om laksegründer Gustav Witzøe. Men finansministeren vil ha litt mer penger av ham. Foto: Christian Roth Christiansen/ Dagbladet
HYLLER LAKSEKONGE: Trygve Slagsvold Vedum kommer med overraskende lovord om laksegründer Gustav Witzøe. Men finansministeren vil ha litt mer penger av ham. Foto: Christian Roth Christiansen/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han er kjempeflink. Utrolig flink.

Det er finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums dom over laksegründer Gustav Witzøe, en av de argeste motstanderne av Vedums grunnrenteskatt for havbruk.

Vedum og hans regjering har høstet kritikk for retorikken i debatten rundt økte skatter og norske næringslivstopper og rikfolk.

- Mobbet ut

NHO-sjef Ole Erik Almlid ba i Dagbladet i går regjeringen tenke nøye gjennom hvordan de snakker om næringslivet.

- Alle som driver virksomheter i Norge, små og store foretak, sentralt og i distriktene - alle disse trenger et klapp på skuldra. De trenger gode rammevilkår. Og de trenger å høre at de er viktige bidragsytere, sa Almlid.

- Vi har hatt en LO-leder som har vært tydelig på at nå skal de rike tas. Det synes jeg er veldig trist. De rike skaper arbeidsplasser og sørger for høye skatteinntekter, men blir sett på som pariakaste og nesten mobbet ut, sa investor Jan Petter Sissener til Politisk Kvarter på NRK torsdag morgen.

Men Vedum mener seg misforstått. Han sier at han heier på laksemilliardærene.

- Selvfølgelig heier jeg på det de har gjort, sier Vedum bestemt.

Men det er et men.

- Men jeg heier også på at de må bidra med mer tilbake, legger nemlig finansministeren til.

- Polariserende og negativt

Høyre-leder Erna Solberg er blant dem som mener retorikken mot det private næringsliv blir for hard.

- Jeg forstår hvorfor mange næringslivsledere opplever at det føres en polarisende argumentasjon rundt dette. Man snakker om rikinger kontinuerlig, man snakker ikke om jobbskapere, de som bidrar til at Vestlandet fungerer. At du faktisk har livskraftige distrikt, som faktisk veldig mange av disse gjør, sier den tidligere statsministeren til Dagbladet.

- Det sies ganske mye som oppleves for folk som polariserende og negativt, legger Solberg til.

Vedum sier at han tvert imot opplever debatten som saklig.

- Ja, det opplever jeg veldig. Det er helt naturlig at Sjømat Norge jobber hardt mot grunnrenteskatten. Det ville man gjort uansett når den kom. Debatten rundt grunnrenteskatt har vært like hard før. Det er bare at man er uenig i saken.

Ifølge Vedum dreier striden om en ekstra beskatning av oppdrettsnæringen om politikk og retorikk. Det er typisk interessekonflikt, mener han.

- Kjørt litt hardt

- Reagerer du på retorikken fra den andre siden?

- Det er en debatt da. Så har man kjørt en litt hardt i perioder fra Sjømat Norge. Sånn er nå det.

- Du lever godt med det?

- Jada, det er sånn det er. Så skal vi lande en fin løsning.

Solberg trekker fram hvordan Vedum har framstått i debatt mot en av Norges rikeste laksekonger, Gustav Witzøe, gründeren bak SalMar.

- Jeg har jo sett Vedum i debatt hvor han står og ser på Witzøe og synes ikke egentlig det passet seg å snakke med en av dem som har bidratt med verdiskapningen i Norge, sier Solberg tørt.

Vedum har en helt annen opplevelse av situasjonen. Han hyller den såkalte laksebaronen.

- Den ene gangen jeg hadde en liten debatt med Witzøe var det første jeg gjorde å skryte av han. Han er fantastisk flink. Utrolig flink. Han har bidratt til å skape masse norske arbeidsplasser. Gustav Witzøe og familien hans har tjent masse penger på norsk lakseoppdrett, og det er kjempebra.

Men så kommer det Witzøe og co. ikke liker:

- Men med så stor inntjening så må du også bidra med litt mer tilbake til fellesskapet.

Godt samarbeid

Når Dagbladet møter finansministeren på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag, er han mest opptatt av det han mener er det virkelig viktige nyheten.

- Det store som jeg har tett kontakt med Ole Erik Almlid om, og som vi gleder oss over sammen, er at norske bedrifter har bidratt til at over 100 000 flere er i jobb nå enn for et år siden. Det kommer fort litt bort, sier Vedum.

Han beskriver dialogen med NHO-sjefen som «tett og god».

Til sakens kjerne, grunnrenteskatten for havbruket som nå er på høring, er Vedum full av selvtillit.

- Det kommer til å bli en løsning som kommer til å stå seg over tid, som skaper aktivitet, gjør at folk kan tjene gode penger, men bare at de må bidra litt mer tilbake til lokalsamfunn og fellesskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer