Terje Formoe:

Hyller reklame:
- Kjempebra!

Terje Formoe (73) hyller låta som splitter Sørlandet.

FÅR KRITIKK: Reklamefilmen faller ikke i god jord hos alle, men Terje Formoe mener de som blir sinte bør gå i seg selv. Video: Widerøe/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette spiller på klisjeene om Sørlandet, og er utelukkende humor, sier Formoe til Dagbladet.

Den siste tida har Widerøes reklamefilm «Velkommen til Kristiansand» blitt en smått viral sensasjon på Sørlandet. I skrivende stund har reklamefilmen over 138 000 visninger på YouTube.

Alt er imidlertid ikke bare fryd og gammen på «Det glade Sørlandet» - ifølge Fædrelandsvennen har nemlig en del seere reagert på reklamens stereotype framstilling av sørlendinger. Blant andre jazzvokalist Hilde Hefte har kritisert låta.

- Jeg ser veldig godt at dette er ment som humor. Men skal du tulle med noe så inderlig inngrodd som mytene om makrell, sjekte, tean (tærne, journ.anm) i tanga og Julius, er du nødt til å gjøre det på en mye mer raffinert måte enn dette. For dette syntes jeg var plumpt, platt og dårlig, sier Hefte til Fvn.

«Hadde jeg ikke vært herfra og vet hva folka og byen står for og inneholder, hadde jeg stukket av i motsatt retning.», står det i en Facebook-kommentar avisa har gjengitt.

Kulturredaktør i Fædrelandsvennen, Karen Kristine Blågestad mener det er noe særlig sørlandsk over kritikken av den lettbeinte reklamelåta.

- Det er helt utrolig humørløst og usmart å møte en kort filmreklame med en slags krenkethet. En indignasjon, fordømmelse og hellig harme som vi bare kjenner igjen fra – nettopp bibelbeltet, skriver Blågestad i en kommentar som tar låta i forsvar.

Terje Formoe - som selv bor i Kristiansand - mener låtas kritikere burde ta den med et smil.

- Har du ikke humoristisk sans i den verdenen vi lever i, da har du problemer. Dersom noen blir sinte av dette, burde de gå i seg selv, sier mannen bak et av sørlandshovedstadens største trekkplaster - Kaptein Sabeltann.

HYLLER: Terje Formoe (73) mener folk burde ha litt selvironi i møte med låta. Foto: Privat.
HYLLER: Terje Formoe (73) mener folk burde ha litt selvironi i møte med låta. Foto: Privat. Vis mer

- Savnet sjørøvere

Det er bare én ting Formoe savner i låta som viser sjekter, makrell, skjærgård og «apekattår».

- Det eneste jeg savnet var sjørøvere, men de fikk jo med apene, sier han og ler.

Låtskriveren går også god for sørlandshovedstaden som feriedestinasjon.

- Jeg er selvfølgelig glad i Dyreparken, men også Kristiansand by. Særlig den fantastiske skjærgården om sommeren.

Formoe selv kan sies å være et av Kristiansands store trekkplaster, med universet til Kaptein Sabeltann og Kjuttaviga i Dyreparken. Ved siden av sjimpansen Julius har Sabeltann blitt allemannseie i Norge.

- Det er ikke noe tvil om at Dyreparken er selve trekkplasteret i Kristiansand, men for hver krone som legges ned der så legges det ned fire eller fem kroner i byen, sier Formoe.

GÅR GOD FOR LÅTA: Terje Formoe i Kaptein Sabeltann-skikkelsen i 2004. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet
GÅR GOD FOR LÅTA: Terje Formoe i Kaptein Sabeltann-skikkelsen i 2004. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet Vis mer

- «Egnersk» kvalitet

Låtskriveren strør også om seg med lovnader om låtskriver-kvalitetene ved reklamen.

- Låta er superenkel. Den er lett å huske, den går rett på sak! Den har nærmest en «Egnersk» kvalitet, litt som en barnesang i den gammeldagse stilen, sier han og legger til:

- Sangen er nok også en liten parodi på ei sørlandsvise.

Sangstemmen selv, Birgitte Lindebø Skeie, forteller Fædrelandsvennen at låta er laget med glimt i øyet.

- Jeg synes det er litt rart hvis ikke folk ser at dette er humor. Det var meningen hele veien, og vi hadde det kjempemorsomt under innspillingen, sier hun til avisa.

SØRLANDSIDYLL: Bystrand, hvite klær og trommer i vannet. Særlig mer sørlandsidyll blir det ikke. Foto: Skjermdump / Widerøe
SØRLANDSIDYLL: Bystrand, hvite klær og trommer i vannet. Særlig mer sørlandsidyll blir det ikke. Foto: Skjermdump / Widerøe Vis mer

Og skal vi tro Lindebø Skeie har låta virkelig slått an blant de unge.

- Jeg har bare hørt positive tilbakemeldinger. Alle her på kulturskolen synes den er kjempemorsom. På skolen der ungene går, synger de på den hele tida, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer