Hyller Tangen: - Ikke noe tull

Superinvestor Øystein Stray Spetalen hyller oljefondets nye sjef Nicolai Tangen.

STORM: Investor Øystein Stray Spetalen mener Norge ikke kunne fått en bedre sjef for oljefondet enn Nicolai Tangen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
STORM: Investor Øystein Stray Spetalen mener Norge ikke kunne fått en bedre sjef for oljefondet enn Nicolai Tangen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

bNorges Banks representantskap skal vurdere om alle regler ble fulgt da Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet.

- Helt unødvendig prosess, mener Øystein Stray Spetalen, som gjennom en årrekke har vært en av Norges mest profilerte investorer.

Gode verdier

- Jeg kjenner Tangen som en ekstremt dyktig fyr. Han er en mann det er viktig for Norge å ta vare på. Han er usedvanlig analytisk, har brede allmennkunnskaper og har gode verdier, lyder Spetalens umiddelbare analyse når Børsen ringer.

Spetalen er ifølge bladet Kapital god for 3,35 milliarder kroner og tronet med det på 84. plass i bladets oversikt over Norges 400 rikeste i fjor. Altså noen hakk bak Tangen som ifølge Kapital var god for 5,5 milliarder (41. plass).

Spetalen mener at de kritiske spørsmålene om mulig uryddighet i kjølvannet av seminaret som Tangen inviterte til og påspanderte på flere norske samfunnstopper i USA i fjor, er storm i et vannglass.

Ikke Tangens problem

- Her har vi en mann som ønsker å bruke sine egne penger på et bra faglig seminar med noen kulturelle innslag. So what om noen av deltakerne ikke har betalt selv. Det er i så fall deres problem, ikke Tangens, mener Spetalen.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen.Video: Endre Vellene Vis mer

- Et av de kulturelle innslagene var sågar en intimkonsert med Sting?

- Vet du, jeg har samme forhold til musikk som Elton John har til damer. Jeg kan ikke noe om Sting. Men om Tangen ønsker å bruke sine private penger på noe sånt, så ser jeg ikke noe galt i det. Han har trommet sammen til et faglig seminar med noen av de beste folkene i verden. Det er saken, sier Spetalen.

INNRØMMER FEIL: Torbjørn Røe Isaksen redegjorde for om forholdene rundt sin deltakelse på påtroppende oljefond-sjef Nicolai Tangens omdiskuterte seminar i Philadelphia i USA november 2019. Video: Regjeringen. 21. april 2020 Vis mer

- Ikke noe tull

Spetalen kan knapt få rost Nicolai Tangen tilstrekkelig mye.

- Vi kunne neppe fått en bedre arvtaker etter Knut Kjær og Yngve Slyngstad som leder av oljefondet. Her snakker vi ikke Tippeligaen. Vi snakker sluttspillet i Champions League. Og Tangen er ingen jålebukk. Han er hel ved. Det er ikke noe tull med ham, slår Spetalen fast.

- Du sier dere kjenner hverandre?

- Han kom inn som investor i et prosjekt vi hadde for 20 år siden. Og han er den mest krevende investoren jeg har hatt med å gjøre, fordi han ringte og fulgte opp med spørsmål hele tiden. Han er en veldig arbeidsom og dyktig person.

- Når hadde dere kontakt sist?

- Jeg sendte ham en SMS og gratulerte med ny jobb.

Hundre prosent ren

Blant deltakerne på seminaret var næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), regjeringsadvokat og Tangens nære venn Fredrik Sejersted og avtroppende sjef for oljefondet Yngve Slyngstad.

Etter avsløringene som begynte med et bredt oppslag i VG i helga, har departementet rykket ut og sagt at de betaler for en middag Røe Isaksen ble påspandert, Norges Bank tar alle regningene for Slyngstad og statsminister Erna Solberg (H) har slått fast at Sejersted ville vært inhabil i saker om angår Tangen uavhengig av seminardeltakelse og påspandering.

- Dette er fornuftige folk. Å påstå at det skulle være snakk om noen gjenytelser etter å ha vært med på det seminaret er helt bortenfor all fornuft. Storm i et vannglass, mener Spetalen.

Som legger til at han mener det uansett ikke kan hefte ved Tangen om noen som burde ha betalt regningene sine selv eventuelt ikke har gjort det.

- Det er store verdier på spill i forvaltningen av oljefondet. Tangen vil ikke sløse bort et øre på tull. Han er hundre prosent ren. Det er ikke noe tull med den mannen, sier Spetalen.

Ble overrasket

Selv kjøpte Spetalen sine første aksjer allerede som niåring. Han har ifølge Kapital tatt ned risikoen ved sine investeringer de siste åra - med en påfølgende solid kontantbeholdning og nær fri for gjeld.

- Jeg ble veldig overrasket over at Tangen ville ha den jobben. Han hadde alle muligheter til å leve et godt liv, men velger offentlighet, ansvar og publisitet. Men han har vel lyst til å gjøre en god jobb, og det står det respekt av, sier Spetalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer