Hylles av banksjefer

Coronastrategien hans er omstridt, men Anders Tegnell har sine tilhengere i finansnæringen.

FÅR ROS: Statsepidemiolog Anders Tegnell er en omstridt mann, men strategien han har regissert får ros av banksjefer. Foto: Reuters / NTB
FÅR ROS: Statsepidemiolog Anders Tegnell er en omstridt mann, men strategien han har regissert får ros av banksjefer. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Måten de svenske myndighetene har håndtert denne pandemien på synes jeg har vært god.

Slik lyder dommen til Carina Åkerström, administrerende direktør for Svenska Handelsbanken, Sveriges største bank, ifølge Bloomberg.

Får ros

Sveriges coronastrategi har lenge vært omstridt. Til forskjell fra andre europeiske land har Sverige holdt skoler, barer, og restauranter åpne.

Sverige har langt flere coronarelaterte dødsfall enn Norge. I Sverige har 5938 dødd, mot 282 i Norge.

Dødstallene er altså langt høyere enn Norge, men økonomien i Sverige går relativt godt. BNP-fallet er antatt å bli mye lavere enn for resten av EU, og ifølge ferske tall er antall konkurser i Sverige så langt i år lavere enn på samme tid i fjor.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

Mannen som har regien på Sveriges smittevernstrategi er statsepidemiolog, Anders Tegnell. Han har fått til dels hard medfart, men strategien hans får altså ros fra ledere fra flere av de største bankene.

Administrerende direktør i Swedbank, Jens Henriksson, sier at det er ting Sverige kunne gjort bedre, men én avgjørelse skiller seg ut positivt.

- Den kanskje viktigste tingen vi har gjort i Sverige var at vi ikke stengte skolene, sier Henriksson.

Han peker på at det gjorde at foreldre kunne fokusere på jobbene sine.

Det har vært store uenigheter, også i Sverige, om landets strategi.

Strammet inn

Likevel ble det nylig gjort noen innstramminger, som blant annet gjorde at det ble strengere regler for landets nattklubber. Men, det ble også lettet på noen restriksjoner.

Mens blant annet personer over 70 år har vært anbefalt å begrense sine fysiske kontakter og unngå å besøke steder med mange mennesker, er anbefalingene nå like for alle svenske borgere.

Svenske Lena Einhorn er lege og virolog, ekspert på virus og hun gikk ut mot det hun mener er flere kritikkverdige punkter i svenske myndigheters håndtering av coronaviruset.

I likhet med i andre europeiske land, har smitten økt i Sverige de siste ukene. At det nå gjøres enkelte lettelser i restriksjonene, mener Einhorn derfor er feil.

- Dette er feil tidspunkt, og mest av alt må slike lettelser gis samtidig som man gjør tiltak for å redusere smitten i samfunnet. Det skjer ikke i stor nok grad i Sverige, sa hun til Dagbladet.

- Viruset overrasker oss

Tegnell snakket for et par uker siden ut om Sveriges coronahåndtering. Da sa han at han følte at Sverige har kontroll, men at man må være ydmyk.

- Dette viruset fortsetter å overraske oss, sa Tegnell.

Ifølge statsepidemiologen gikk aldri Sveriges strategi ut på flokkimmunitet, men at de ønsket å forsinke spredningen av viruset.

- Det er viktig at befolkningen forstår hva du prøver å oppnå, og at de jobber sammen med deg. Det tror jeg vi har klart å oppnå i Sverige, sa Tegnell.

For den mye omtalte svensken mener det ikke finnes noe fasitsvar på hvordan et land skal møte coronapandemien. Det finnes ingen modell som passer for alle, mener Tegnell.

- Jeg tror det er en god idé å se framover. Hvert land er forskjellig, epidemien ser annerledes ut i forskjellige land, og jeg forstår egentlig ikke hvorfor. Det er viktig å jobbe med de verktøyene du har, og ikke tenke at det som fungerte i Kina må fungere i Storbritannia. Det er ikke lett, og du må tilpasse deg de lokale forholdene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer