Hylles for 17. mai-grep

Bareier Pål Markussen får ris og ros etter at han bestemte seg for å stenge dørene på nasjonaldagen.

FÅR STØTTE: Pål Markussen har vært i barbransjen i over 20 år. I år har han bestemt seg for å holde stengt - etter fyllekaos i fjor. Foto: Privat
FÅR STØTTE: Pål Markussen har vært i barbransjen i over 20 år. I år har han bestemt seg for å holde stengt - etter fyllekaos i fjor. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har stort sett fått bare positive tilbakemeldinger. Det er mange som er enig i at det er for mye fyll på dagtid 17. mai, sier Pål Markussen til Børsen.

For to uker siden ble det kjent at Markussen hadde bestemt seg for å holde de to utestedene han driver i Tromsø sentrum, Bastard og Misfit Bar, stengt på 17. mai.

Årsaken var «for mye fyll» - og beslutningen fikk både lokal og nasjonal omtale.

- Som jeg nevnte sist, er ikke dette et moralopplegg, ei heller en protest eller pekefinger mot noen. Problemet i fjor var bare at vi måtte avvise like mange i døra som vi vanligvis ville gjort i løpet av et helt år, framholder Markussen.

Han forklarer at tilbakemeldingene har vært mange og ikke minst positive.

- Har noen andre aktører i utelivet latt seg inspirere?

- Jeg har hørt om andre som vurderer å holde lukkede arrangementer og stenge for offentligheten, men ikke om andre som vil holde stengt.

- Gidder ikke

For utelivsbransjen er nasjonaldagen nemlig en av årets travleste og mest innbringende dager. Selv om Markussen i praksis har tid til å ombestemme seg, er pulsen lav.

- Du står fortsatt inne for avgjørelsen?

- Ja, det var ikke en veldig tung avgjørelse. Det var rett og slett for mye fyll både på dag og kveld. Et sånt styr gidder vi ikke i år. Derfor får de ansatte fri.

DYRE BORT: Daglig leder på Noxx forteller at det dyreste bordet de har solgt til 17. mai er på 80 000 kr. Video: Magnus Paus. Reporter: Kjersti Lien. Vis mer

- Dere har opplevd å bli møtt av kritiske røster også?

- Det er folk som argumenterer for at skjenking på en bar skal skje under kontrollerte former, og det er vi selvsagt helt enige i. Men det er ikke der problemet ligger. Utfordringen er at folk kommer fra champagnefrokost og private arrangementer, og så er de i en slik tilstand at vi må nekte dem servering.

Politiet tar grep

Bareieren har ikke tatt stilling til hvorvidt stengte dører på nasjonaldagen nå blir en fast tradisjon. Han mener imidlertid at fyllekulturen på 17. mai er i ferd med å bite seg fast på et urovekkende nivå.

- Jeg tror veldig mange skulle ønske at 16. mai ble brukt til fest og moro og heller vente til kvelden på 17. mai med videre festligheter. Jeg opplever at dette er noe som har utviklet seg over tid, og i fjor fikk vi bare nok.

Dagbladet i Bergen har også omtalt hvordan politiet har sett en tydelig endring de siste åra. Før var den store festen natt til 17. mai, mens det nå er fest på dagen på 17. mai og utover kvelden.

Fjorårets nasjonaldagsfeiring var preget av så mye fyllekaos og slåssing at det har fått konsekvenser for årets utgave i form av økt tilstedeværelse i sentrum.

- Foreløpig har vi ikke tatt standpunkt til neste 17. mai. Det får vi vurdere når den tid kommer, og ikke minst vurdere hvordan det utvikler seg i år, sier Markussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer