Hyllet Tangen - nå er han usikker

Aksjemekler og kapitalforvalter Jan Petter Sissener ville betalt selv dersom han hadde vært deltaker på seminaret Nicolai Tangen spanderte på samfunnstopper kort tid før han ble ny sjef i oljefondet.

MERKELIG: Investor og forvalter Jan Petter Sissener syns det fremstår som merkelig å invitere til et seminar av den typen Nicolai Tangen holdt noen måneder før han ble utnevnt til sjef i oljefondet. Foto: Erlend Aas, NTB scanpix
MERKELIG: Investor og forvalter Jan Petter Sissener syns det fremstår som merkelig å invitere til et seminar av den typen Nicolai Tangen holdt noen måneder før han ble utnevnt til sjef i oljefondet. Foto: Erlend Aas, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det ser unektelig merkelig ut, sier Jan Petter Sissener, som presiserer at han kun kjenner saken gjennom mediene.

- Dersom det som er framkommet stemmer, så er det litt overraskende at man inviterer på en slik tur som i hvert fall i min verden delvis ser ut til å være litt utenfor det rent forretningsmessige, sier Sissener til Børsen.

Påspandert tur

Turen Sissener viser til er den etter hvert mye omtalte «Back to University»-konferansen, der Tangen inviterte og spanderte reise og opphold på en rekke samfunnstopper til et tre dagers seminar ved Wharton business school i Pennsylvania i USA.

Turen ble først omtalt av VG i helga. Der kom det blant annet fram at regjeringsadvokaten og oljefondets daværende sjef Yngve Slyngstad var blant deltakerne.

- Hevet over tvil

Da Tangen ble ansatt som sjef i Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, var Sissener positiv.

- En førsteklasses person som jeg aldri har hørt et negativt ord om, sa Sissener til DN.

OLJEFONDET: Leder i Landsorganisasjonen, Hans-Cristian Gabrielsen, er tydelig på at det er en grunn til det strenge regelverket vi har i Norge. Han er åpen for en gjennomgang av Tangen-ansettelsen. Video: Dagbladet Vis mer

Nå er han ikke like overbevist:

- Som konkurrenter i samme bransje ville det vært unaturlig om jeg var blitt invitert på det omtalte seminaret i USA. Men dersom det hadde skjedd, enten for meg selv eller noen av mine ansatte, så er det hevet over tvil at vi ville betalt selv for både reise, hotell og opphold, slår Sissener fast.

Mulig skattepliktig

Han sier det er et grunnleggende prinsipp i forretningsverden som han selv har etterlevd siden 1985 - etter et forretningsmøte i USA med blant andre Hydro og mulige investorer.

- Den lærdommen fikk jeg tidlig, altså. Hvis vi blir invitert på slike ting, så betaler vi selv. Så hender det kanskje at man ved slike anledninger blir påspandert en middag, men som oftest er det maksimalt snakk om en drink og noe fingermat. Det blir jo også et spørsmål om innrapportering av fordel oppnådd i jobbsammenheng, som i så fall skal være skattepliktig, understreker forvalteren.

- Ville du reist, dersom du hadde fått en invitasjon?

- Selve programmets faglige del ser det ikke ut til å være noe i veien med. Det kan være gode grunner til å dra på noe sånt, men spørsmålet er hvem som betaler, sier Sissener.

- Og muligens et spørsmål om eventuelle gjenytelser i etterkant?

- Det skal jeg ikke mene noe om. Det er ingen tvil om at noen av gjestene kanskje har opptråded kritikkverdig gjennom ikke å sikre seg tillatelse eller ikke rapportere eller innberette i etterkant. Nicolai Tangen har kanskje vært umusikalsk, men falskt har han ikke spilt, sier Sissener.

Betaler for Slyngstad

Fem måneder etter at seminaret ble holdt, ble Tangen utnevnt til ny sjef i oljefondet.

Mandag ettermiddag opplyser Norges Bank at dette var første gang Yngve Slyngstad har vært på seminar uten å reise med rutefly betalt av Norges Bank. Norges Bank sier nå at de vil betale opphold, reise og mat.

Det opplyses videre at Slyngstad ikke deltok i ansettelsesprosessen.

Tangen har tidligere uttalt til NRK at ingen i ansettelseskomiteen var med på turen.

Beklager støyen

- Det er veldig leit for oljefondet at det blir negativ støy for dette. Arrangementet var et fantastisk flott seminar som jeg hadde planlagt i mange år. Invitasjonene gikk ut allerede i mai 2018, altså et og et halvt år før seminaret. En måned før seminaret meldte Slyngstad at han skulle slutte. Jeg var ikke aktuell som kandidat til den jobben før jeg begynte å snakke med hodejegerne i desember, sa Tangen til Dagsnytt 18 mandag kveld.

Han legger til at han har vært helt åpen om seminaret overfor Norges Bank.

Tangen sier at han tror noe av støyen rundt saken skyldes mangel på forståelse for tidslinjen.

- Det, pluss at de som deltok på seminaret ikke tok del i ansettelsesprosessen. Så fakta har ikke kommet godt nok fram, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer