Høye strømpriser:

Hytteeiere får strømsjokk

Eierne av fjellhytter i Sør-Norge må belage seg på opp mot tredoblede strømregninger i vinter. - Dette er en økonomisk katastrofe for hytteeierne.

TRYSIL: Coronasituasjonen medfører få skiturister på Trysil. Trysil er Norges største skianlegg. Her ligger både hytter, andre overnattingssteder og restauranter. Foto: Lise Åserud / NTB
TRYSIL: Coronasituasjonen medfører få skiturister på Trysil. Trysil er Norges største skianlegg. Her ligger både hytter, andre overnattingssteder og restauranter. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen la i desember ut en milliardpakke for å hjelpe husholdninger med høye strømregninger denne vinteren, etter tidenes høyeste strømpriser i Norge. Men, dette omfattet ikke sekundærboliger som hytter eller fritidsboliger.

Svært dyre vintermåneder

Forutsetningen for å få støtte er at strømmåleren står i en bolig som er eid av en privatperson og som er definert som en helårsbolig og ikke som ei hytte.

Dermed må svært mange eiere av hytter i Sør-Norge med innlagt strøm nå bare stålsette seg for en svært dyr vinter. Tall fra strømbørsen NordPool viser at gjennomsnittsprisen i desember var på 177 øre pr. KWH.

Etter en kald jule- og nyttårshøtid kommer nå den økonomiske sure svie i form av strømregninga etter Norge har opplevd blant de høyeste strømprisene i Europa.

Kunne vært unngått

- Vi er svært negative til hvordan myndighetene og nettselskapene håndterer strømkrisen. Dette kunne vært unngått hvis man hadde tatt de rette grepene for ett år siden, da hadde ikke strømprisen gått i taket, sier Trond G Hagen som er styreleder i Norges Hytteforbund (NHF).

REAGERER: Styreleder Trond G Hagen i Norges Hytteforbund mener strømprisene er en katastrofe for norske hytteeiere. Foto: NHF.
REAGERER: Styreleder Trond G Hagen i Norges Hytteforbund mener strømprisene er en katastrofe for norske hytteeiere. Foto: NHF. Vis mer

Han mener eiere av fritidsboliger straffes veldig hardt, og mener de som er ansvarlige for denne situasjonen ikke har tenkt særlig mye på de høye strømprisene og hvilke utslag det får.

- Vi kan ikke anbefale våre medlemmer å dra på hytta når strømregninga blir tre ganger så høy som normalt. Kombinasjonen av nettleieavtalen og manglende strømstøtte blir en økonomisk katastrofe for hytteeierne, sier Trond G Hagen.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

En fritidsbolig benyttes gjennomsnittlig cirka 60 dager i året. Ved bruk vinterstid er strømforbruk og effektuttak høyere enn ellers i året. Den nye modellen for nettleie, som er midlertidig utsatt, fastsettes prisen baserer på hvor mye strøm man bruker i den timen med høyest strømforbruk siste måned.

Blir rammet hardt økonomisk

- I denne perioden vil hytteeieren alltid måtte betale en høy nettleie, selv om det månedlige strømforbruket er lavt. Sett i sammenheng med de høye strømprisene vil hytteeiere i enkelte områder dermed bli rammet spesielt hardt økonomisk ved å benytte fritidsboligen noen dager vinterstid, sier styrelederen i NHF.

Tredoblet strømforbruk i hytter

Strømforbruket i hytter og fritidshus har steget jevnt fra 0,7 TWh i 1993 til 2,3 TWh 2016. Dette har sammenheng med den generelle velstandsutviklingen som har vært i Norge i dette tidsrommet, og at flere nordmenn har kjøpt hytte på fjellet eller ved sjøen, ifølge en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- De fleste justerer ned temperaturen til et minimum når man drar fra hytta. Når man så kommer tilbake fredag ettermiddag, vil man bruke ganske mye strøm for å varmen opp igjen. Hvis man innfører den foreslåtte nettleiestrukturen, vil man få en maksimal negativ effekt ut av dette, sier Hagen.

- Hvor høy har din strømregning blitt?

- Den har jo doblet seg, selv om jeg ikke har vært på hytta siden i begynnelsen av september. Den siste regninga var tre ganger så høy som normalt, og vi har droppa å dra på hytta som følge av de skyhøye strømprisene, sier Trond G Hagen til Dagbladet.

Han mener dette inviterer til at folk ikke skal bruke hyttene sine i de kaldeste vintermånedene, og tror det vil føre til mange negative konsekvenser for de store hyttekommunene rundt omkring i landet.

- I fjor vinter så vi at coronapandemien og det én måned lange hytteforbudet påførte det lokale næringslivet store tap. Det er en del konsekvenser som politikerne ikke har tenkt på, og det virker som om de vil ha oss til å være hjemme. Da må de inn med støtteordninger til det lokale næringslivet isteden, sier Hagen.

Terje Lien Aasland i Arbeiderpartiet er leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han var den som åpnet opp for at regjeringen kunne utsette den nye ordningen for nettleietariff med «rushtidsavgift» som skulle innføres fra årsskiftet, og skjønner at folk reagerer på de høye strømprisene.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

Svært krevende situasjon

- Vi følger nøye med på situasjonen i strømmarkedet, men fra vår side så har det viktigste vært å hjelpe husholdningene i det som er en svær krevende situasjon, sier Terje Lien Aasland.

Han håper folk fortsetter å bruke sine fritidsboliger, og har ikke sett noen indikasjoner på at nordmenn drar mindre på hytta. Han mener at en reduksjon i prisene til husholdningene også vil komme hytteeierne til gode.

- Det vil være en fordel for alle at man får et kutt i strømregninga for primærboligen. Jeg har selv hytte, men strømforbruket er vesentlig høyere på primærboligen enn på fritidseiendommen, sier Terje Lien Aasland til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer