Hytteeiere fortviler: - Bor der ulovlig

Ifølge Norges Hytteforbund bor det folk permanent på opp mot 10 000 hytter i Norge, uten at husene er registrert som bolig. - Kommunene har latt det skje, mener styreleder i forbundet, Trond G. Hagen.

HYTTELIV: Ifølge Norges Hytteforbund får de stadig henvendelser fra fortvilte hytteeiere som har bodd på hytta i en årrekke, og som har det som sin eneste bolig, men som likevel ikke får strømstøtte. Her fra Lindøya i indre Oslofjord. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
HYTTELIV: Ifølge Norges Hytteforbund får de stadig henvendelser fra fortvilte hytteeiere som har bodd på hytta i en årrekke, og som har det som sin eneste bolig, men som likevel ikke får strømstøtte. Her fra Lindøya i indre Oslofjord. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fram til i høst fikk de som har bostedsadresse på hytta strømstøtte fra staten, som gjorde at flere valgte å melde flytting til fritidsboligen.

Nå har strømselskapene fått kontrabeskjed fra staten: hyttene som skal få støtte må være registrert som bolig, og ikke fritidsbolig.

Det reagerer Norges Hytteforbund på.

- Det finnes mange hytter i Norge som folk bor på permanent, og det er den eneste boligen de har. De har bodd der i mange år, noen i så mange som 15 år - lenge før strømkrisen oppsto, sier Trond G. Hagen, styreleder i Norges Hytteforbund til Børsen.

- Har godkjent bruksendring

Hytteforbundet mener at dette gjelder opp mot 10 000 hytter i Norge, og at «kommunene har latt det skje». Hytteboerne har betalt skatter og avgifter til kommunen, selv om de i henhold til loven skulle ha meldt om bruksendring først.

- Kommunen har i praksis godkjent bruksendring, siden de ikke har reagert. Det er først nå, på grunn av strømstøtten, eller den manglende strømstøtten, at dette har blitt oppdaget. De bor der ulovlig, sier han.

Å søke om bruksendring til bolig koster rundt 30 000 kroner, ifølge Hagen. Og man er ikke garantert at man får det godkjent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer