Hyttefolk med rørende gest

Butikken ble pusset opp for 5 millioner kroner i fjor. Nå er 95 prosent av all omsetning borte.

UVENTET: Kjøpmann Thor Ivar Hallingsad skulle omsatt for 3 millioner kroner i påska. Nå styrer Joker-butikken på Ustaoset mot i beste fall 200.000 i omsetning. Foto: Privat
UVENTET: Kjøpmann Thor Ivar Hallingsad skulle omsatt for 3 millioner kroner i påska. Nå styrer Joker-butikken på Ustaoset mot i beste fall 200.000 i omsetning. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøpmann Thor Ivar Hallingstad selger dagligvarer på Ustaoset. Der finnes det knapt fastboende. Turistene på de drøye 1200 hyttene i området holder liv i Joker-butikken.

Påska skulle det vært full fart i lokalene som ble pusset opp så seint som i november i fjor. Så endret alt seg.

- 95 prosent av omsetningen er borte. Vi er en av de aller største Joker-butikkene i påska. Nå blir vi helt sikkert den minste, sier Hallingstad til Børsen.

Dramatisk for mange

Målt i kroner blir det omtrent slik:

- Vi omsetter for cirka 3 millioner kroner i løpet av påsken. Nå regner jeg kanskje med en omsetning på 200 000. Det er drastisk, uten tvil.

Staben på åtte heltidsansatte er permittert.

- Inkludert meg selv på 50 prosent, sier kjøpmann og innehaver Hallingstad.

- Det er helt klart dramatisk for mange av butikkene som ligger på typiske turiststeder og hytteområdet. Noen av disse har 80-90 prosent av årsomsetningen i høytidene. Dette får utvilsomt konsekvenser, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

- Det er ikke bare jubeldager i dagligvarebransjen, legger hun til.

Så lyst ut

Så seint som torsdag 12. mars så alt lyst ut. Det var dagen da skoler og barnehager ble stengt.

- Den dagen hadde vi trippel omsetning. Folk tok med seg unger og skulle ha hjemmekontor på hyttene. Vi så for oss fullt kjør de neste ukene. Jeg kastet meg rundt for å skaffe ekstra forsyninger. Lørdag kom en hel trailer med varer. Så kom kontrabeskjeden og hytteforbudet ble innført dagen etter, forteller Hallingstad.

En stille påske er langt fra det Hallingstad baserer driften sin på.

- Hvordan er utsiktene - går du konkurs nå?

- Jeg går med underskudd i 2020. Men jeg har drevet butikken i mange år og har noe oppspart kapital. Dessuten har vi heldigvis veldig lojale hyttekunder her oppe, sier Hallingstad.

Helt spesiell dugnad

Sist helg skjedde det nemlig noe høyst uventet.

Hyttefolket, som ellers har måttet tåle krass kritikk etter at flere nektet å rette seg etter myndighetens ønske om å reise hjem, har strukket ut en hjelpende hånd.

- De kom kjørende fra begge sider av fjellet for å gjøre innkjøp på Ustaoset, sier Hallingstad.

Nå har ryktet spredd seg.

- Lørdag i palmehelga kommer det opp flere biler med tilhengere. Hyttekunder har meldt inn at de vil hit og handle inn før de transporterer maten hjem til Oslo og Bergen, sier Hallingstad til Børsen.

- Så takket være den spesielle dugnaden vil jeg klare meg gjennom påska. Og så håper jeg hytteforbudet er opphevet innen sommerferien. Da berger jeg butikken og levebrødet, sier kjøpmannen i hyttegrenda midtveis mellom Oslo og Bergen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer