Corona

- Hytteforbud? Måtte gud forby

Rekordbesøk på hyttefjellet tross lockdown, tror senterleder og lokalpolitiker på Geilo.

REAGERER: Senterleder ved Amfi Geilo, Henning Solhaug, reagerer kraftig på at kommunen blir tvunget til å stenge ned. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GEILO (Dagbladet): Helsedirektøren oppfordret seinest onsdag alle til å bli hjemme i påsken.

Alle butikker i landets tredje største hyttekommune Hol er stengt, unntatt matbutikker, Vinmonopolet og apotek. Ingen alkoholservering, dørene stengt til alle serveringssteder, en rekke andre påskeaktiviteter er stengt.

11 av 15 butikker i kjøpesenteret Amfi Geilo, som han er senterleder for, er stengt snaue to uker før langpåsken starter.

Likevel tror Henning Solhaug at det blir bortimot rekordbesøk i hytter og på fjellet i Hol med kommunesenter Geilo.

KUN TILLATT FOR BOENDE GJESTER til og med mandag 12. april grunnet strengere regionale tiltak for Viken fylke, opplyser en plakat foran inngangen til tradisjonsrike Dr. Holms Hotel på Geilo. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet.
KUN TILLATT FOR BOENDE GJESTER til og med mandag 12. april grunnet strengere regionale tiltak for Viken fylke, opplyser en plakat foran inngangen til tradisjonsrike Dr. Holms Hotel på Geilo. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet. Vis mer

- Folk kan ikke dra utenlands, de sulter etter noe annet enn pandemihverdagen, resonnerer senterleder og lokalpolitiker Solhaug.

34 000 i 2019

Siste normale påske var 2019. Da var det 34 234 mennesker i Hol kommune (4 400 innbyggere) skjærtorsdag 18. april klokka 19. Tallet er basert på sporing av mobiltelefoner og gjengitt av Radio Hallingdal.

Det er ingen vits i å spørre Henning Solhaug og det tungt turistbaserte næringslivet i Hol kommune om de synes det er rettferdig å bli behandlet som resten av kommunene i Oslo og Viken fylkeskommune.

Null smitte

- Sist sommer og nå i vinterferien var det stort besøk og rundt 50 prosent høyere omsetning i butikkene her enn vanlige. Og det oppsto ikke et eneste smittetilfelle, forklarer han før spørsmålet blir lagt dødt.

- Har du forstått logikken i de nasjonale bestemmelsene?

- Det må i så fall være at sykehuskapasiteten i Helse sør-øst, som Hol sorterer under, er under økende press. Men i naboområdet i Valdres, for eksempel Fagernes, er det åpne butikker for samme publikum fra Oslo og andre smittekommuner i Viken og omegn.

Henning Solhaug er nestleder i Hol Høyre. Seinest tirsdag hadde Solhaug og kolleger i området teamsmøte med to av Høyres stortingsrepresentanter fra regionen - Kristin Ørmen Johnsen og Trond Helleland.

Hytteforbud?

- Skjønner de reaksjonene fra Hol og Hallingdal om påskenæringen som blir rammet?

- De lytter og forstår argumentene. Samtidig stiller de seg bak regjeringens opplegg. De varslet at det heller vil komme utvidelser av områder med strenge restriksjoner enn lettelser her i Hallingdal. Og det var slik jeg måtte forstå helseminister Bent Høie onsdag.

LÅS OG GITTER: Senterleder Henning Solhaug foran den nedlukkede Intersport-butikken i Amfi Geilo. Påskestengt betyr to millioner kroner i tapte inntekter, anslår sportsbutikken. Foto: Jostein Sletten, Dagbladet.
LÅS OG GITTER: Senterleder Henning Solhaug foran den nedlukkede Intersport-butikken i Amfi Geilo. Påskestengt betyr to millioner kroner i tapte inntekter, anslår sportsbutikken. Foto: Jostein Sletten, Dagbladet. Vis mer

- Hva blir det neste i Hol og Hallingdal hvis nasjonale myndigheter strammer til ytterligere?

- Det er ikke noe mer å gå på, det måtte i så fall bli hytteforbud. Nei, måtte gud forby, sier senterleder og lokalpolitiker Henning Solhaug i overført betydning med en streng undertone som ikke er til å misforstå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer