Hyttekonge: - Lageret er tomt

Nordmenn har gått mann av huse for å oppfylle drømmen om skjærgårdsidyll.

HYTTEBONANZA: Interessen for fritidsboliger langs sjøen har ifølge ekspertene vært formidabel denne sesongen - også her i Oslofjorden. Nå varsler profilert hyttemegler at gjenværende interessenter trolig må smøre seg med tålmodighet. Foto: Øystein Søbye / NN / Samfoto / NTB Scanpix
HYTTEBONANZA: Interessen for fritidsboliger langs sjøen har ifølge ekspertene vært formidabel denne sesongen - også her i Oslofjorden. Nå varsler profilert hyttemegler at gjenværende interessenter trolig må smøre seg med tålmodighet. Foto: Øystein Søbye / NN / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært mye snakk om hytteboom denne sesongen. Det kan jeg bekrefte, sier eiendomsmekler Marius Berger i Eie Vinderen til Børsen.

Han står som regel på oppdragspapirene når penger skifter hender i Oslofjorden. Gjennom en årrekke har Berger spesialisert seg på salg av fritidseiendom - særlig i ettertraktede indre Oslofjord.

Årets sesong kan han ikke kategorisere som noe annet enn uvanlig.

- 12. mars var det nedstenging, og da var det bom stille i seks uker. Så kom det en del avisoppslag om hyttemarkedet i slutten av april. I begynnelsen av mai sa det «pang!» hos meg, og da skulle alt skje på én gang.

Nesten én mill. over

Den måneden sto Berger blant annet for salget av to mikrohytter til svimlende summer på Nakholmen. Sammen med kollega Frode Bergsløkken var han også oppdragsansvarlig da en rønne på Brønnøya ble solgt for 3 250 000 kroner, 350 000 over prisantydning, forrige uke.

Mandag var mekleren igjen delaktig på salget av to sjøhytter i indre Oslofjord, hvorpå det ene objektet på 32 kvadratmeter ble solgt for 6,4 millioner kroner. Det er skyhøye 900 000 kroner over prisantydning - og skal være prisrekord på Bleikøya.

- Antall budgivere var oppe i sju stykker, noe som er usedvanlig høyt. Det var til slutt to stykker som knivet om hytta. Jubelen sto i taket da salget var i boks.

SKAL VÆRE REKORD: Mandag ble denne mikrohytta på Bleikøya solgt for 6,4 millioner kroner. Prisantydningen var på 5,5 millioner. Foto: Tor Lie
SKAL VÆRE REKORD: Mandag ble denne mikrohytta på Bleikøya solgt for 6,4 millioner kroner. Prisantydningen var på 5,5 millioner. Foto: Tor Lie Vis mer

Unormalt år

Det har unektelig vært en god sesong for «businessen». På samme tid som Berger har forsøkt å møte en enorm etterspørsel, skulle han også blidgjøre selgere på rekordtid.

- De som skulle selge, de ville selge før ferien. Ved et normalt år er salgene fordelt mer utover sesongen, som starter ved påske og varer fram til september-oktober.

- Hvorfor så utålmodige selgere?

- Man ser gjerne at det åpnes for gode priser, og da vil en benytte seg av det vinduet. At kjøperen eksempelvis kan overta i juli, har en betydning.

Artikkelen fortsetter under:

PERLER: Flere private øyer ligger til salgs for privatpersoner. Noe for deg? Video: CNN. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Sju år med oppgang

Bergers erfaring samsvarer også med statistikk fra Eiendom Norge. I mai og juni ble det alene solgt 715 sjøhytter i Norge, noe som er vanvittige 40,2 prosent flere enn i mai og juni i 2019.

Per 17. juni 2020 er 1490 sjøhytter til salg på Finn. Dette er 12,4 prosent færre enn på samme tid i fjor.

- Prisene på sjøhytter i Norge stiger for sjuende år på rad. Samtidig er det er solgt langt flere sjøhytter denne sesongen enn tidligere år, forklarte administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i forbindelse med framleggelsen.

Samtidig tok det helt av «etter 1. mai i kjølvannet av koronautbruddet», forklarte Lauridsen.

- Jeg er tom

Hytter ved sjøen beskrives derimot som et knapphetsgode. Nå forteller supermekler Berger at hans «hyttelager er tomt».

- Sesongen regnes fram til oktober, men hva gjelder salg av hytter ved sjøen nå før ferien, er jeg tom.

- Skal du endelig få tatt deg en etterlengtet ferie, da?

- He-he, jeg har prøvd å ta ferie i juli i 20 år nå, men det har jeg gitt opp. I juli skal folk ha befaring, så er man på igjen i august en gang. Inntil videre må interessentene i stor grad smøre seg med tålmodighet fram til slutten av sommeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer