Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø:

Hytteskandalen: Risikerer tvangsmulkt

Komikerparet har fått varsel om pålegg og tvangsmulkt etter byggebråket ved ferieparadiset på Tjøme.

- VIL BIDRA TIL Å RYDDE OPP: Færder kommune ber om at Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø tar grep om det kommunen anser som ulovlige tiltak ved komikerparets hytte på Tjøme. Her er paret avbildet i 2018. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- VIL BIDRA TIL Å RYDDE OPP: Færder kommune ber om at Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø tar grep om det kommunen anser som ulovlige tiltak ved komikerparets hytte på Tjøme. Her er paret avbildet i 2018. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2014 bladde Dagfinn Lyngbø (48) og Pernille Sørensen (43) opp ni millioner kroner for ei hytte i Paradisbukta på Tjøme. Samme år søkte det profilerte komikerparet om å få rive den gamle hytta, og føre opp en ny og langt mer moderne fritidsbolig.

Arkitekt Rune Breili ble hyret inn for å ta seg av alle formelle søknader, og i 2016 sto drømmehytta ferdig. Fem år seinere slår idyllen kraftige sprekker.

I februar i år dro nemlig Færder kommune på tilsyn hos Lyngbø og Sørensen, etter å ha mottatt et anonymt tips om mulig ulovlige byggeforhold. Formålet var å undersøke om bebyggelsen var oppført i samsvar med gitte tillatelser.

- I strid med loven

Kort tid etter fikk ekteparet beskjed om at Færders byggesaksmyndighet mener å ha avdekket seks ulovlige tiltak på eiendommen.

- Det ble gjennom tilsynet avdekket flere forhold i strid med plan- og bygningsloven, skrev kommunen i tilsynsrapporten i februar.

Ekteparet selv sier at de «har hatt full tiltro til at vår ansvarlig søker, med sin fagkompetanse samt inngående kjennskap til Færderområdet, har søkt om de nødvendige tillatelser, samt bygget i tråd med disse.»

- Ønsker å rydde opp

- Først og fremst beklager vi den situasjonen kommunen og vi nå har havnet i. Det har naturligvis aldri vært vår intensjon å bygge i strid med plan- og bygningslovgivningen, og det var nettopp av den grunn vi anskaffet profesjonell bistand av et anerkjent arkitektfirma, skrev Dagfinn Lyngbø og Pernille Sørensen i et tilsvarsbrev til kommunen, datert 13. april i år.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Når vi nå ser at enkelte forhold likevel ikke er i henhold til regelverket, ønsker vi å bidra til rydde opp i dette, fortsatte de.

Nå har kommunen vurdert tilsvarsbrevet og sendt et varsel om pålegg og tvangsmulkt i retur. Byggesaksmyndighetene mener det foreligger flere ulovlige forhold, og ber om at disse rettes opp.

Varselet gjelder følgende forhold:

1. Underetasje
«(...) Økning av romhøyde i del mot øst, og utvidelse av bod mot nordvest. (...) Det er ikke søkt om endringen, og den anses derfor som ulovlig. Utvidelsen av boden mot nordvest er også et søknadspliktig tiltak etter samme bestemmelser, og er av samme grunn ulovlig

2. Terrassearealer plan underetasje
«Kommunen mener fortsatt at terrassen og trappa ikke er bygd i samsvar med tillatelsen, da arealene både er flyttet og utvidet. Endringene som er gjort i forhold til det godkjente tiltaket er søknadspliktig, og avhengig av dispensasjon fra byggeforbudet og arealformålet. De delene som er endret anses derfor som ulovlige.»

3. Terrasse og trapp mot vest
«(...) terrassen og trappa er søknadspliktig og avhengig av dispensasjon fra byggeforbudet og arealformålet, og at tiltaket anses som ulovlig.»

Videre anser kommunen at boden sør på eiendommen, annekset nord på eiendommen, samt brygga går under kategorien «ulovlige tiltak». Ekteparet har selv presisert at eksisterende brygge allerede var etablert da de overtok. Lyngbø og Sørensen forteller at de «ikke har vært kjent med at denne er ulovlig oppført».

Omstridte tillatelser

I brevet skriver kommunen at det vurderes å gi pålegg dersom forholdene ikke er rettet innen 1. oktober 2021.

- Kommunen gjør oppmerksom på at det kan søkes om godkjenning av tiltakene innen samme frist. Dersom kommunen mottar søknad innen fristen, vil videre oppfølging av de ulovlige forholdene bli stilt i bero inntil søknaden er avgjort.

Komikerparets eiendom er en av flere som har blitt dratt inn i en omfattende og høyprofilert byggeskandale, bedre kjent som Tjøme-saken. Den omfatter et stort antall omstridte tillatelser til bygging i strandsonen på Tjøme.

- Ni ulovlige forhold

Børsen har tidligere omtalt hvordan Erik Mamelund, tidligere toppsjef i revisorgiganten Ernst & Young, også engasjerte Rune Breili i arkitektfirmaet Breili & Partnere. Breili bisto Mamelund i søknadsarbeidet om å rive eksistrende hytte og bygge ny fritidsbolig.

Tillatelsen fikk de.

Men etter at kommunen gjorde tilsyn på eiendommen 31. mai i år, mente de å ha avdekket ni ulovlige forhold.

Og deres historier er langt fra unik.

Dømt til fengsel

I fjor vår tok Økokrim ut tiltale i Tjøme-saken, og 18. mars ble Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen dømt til åtte måneders fengsel for grov korrupsjon.

De to har nektet straffskyld og valgte å anke saken. Dommen er av den grunn ikke rettskraftig.

Ifølge NRK var ikke Lyngbø og Sørensens hytte på Tjøme en del av rettssaken. Eiendommen var imidlertid er en av mange som ble sjekket opp på nytt av kommunen.

- Vil ikke diskutere skyld

Rune Breili er ordknapp når Børsen presenterer ham med den nye utviklingen i byggesaken som omfatter komikerparet.

- Lyngbø og Sørensen viser til at de har stolt på anerkjent arkitekturfirma. Tar du noen form for skyld i denne saken?

- Det er riktig at jeg har vært ansvarlig søker. Jeg vil ikke diskutere skyld, eller om Færder kommune har rett, sier Rune Breili til Børsen.

- Den 18. mars ble du dømt i Tjøme-saken, hvorfor valgte du å anke?

- Det vil jeg ikke snakke om. Den dommen har ingenting med Sørensen og Lyngbø-saken å gjøre. Da blander du kortene.

Stolte på søker

Børsen har vært i kontakt med komikerparets manager, Elina Krantz, for en kommentar til denne saken. Hun forteller at Dagfinn Lyngbø og Pernille Sørensen ikke har noe nytt å tilføye, og viser til tidligere uttalelser fra paret:

- Vi fikk fortløpende, under hele byggeprosessen, beskjed fra ansvarlig søker (Rune Breili journ.anm.) om at både tiltakene og byggeprosessen har vært godkjent av Tjøme kommune, sa ekteparet til NRK i februar og fortsatte:

- Vi har av den grunn antatt at alt har vært i orden. Videre spørsmål angående prosessen bes derfor tas med ansvarlig søker og kommunen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer