Hyttetrøbbel for Røkke: Trues med riving

Milliardærarving Kristian Røkke ville oppgradere i hytteparadis. Nå foreslår kommunen riving i stedet.

VIL HA KONTORFLØY OG BOBLEBAD: I 2020 punget Kristian Røkke ut nær 20 millioner kroner for denne fritidseiendommen på Sørlandet. Flyfoto: Gulesider
VIL HA KONTORFLØY OG BOBLEBAD: I 2020 punget Kristian Røkke ut nær 20 millioner kroner for denne fritidseiendommen på Sørlandet. Flyfoto: Gulesider Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I september 2020 ble det klart at Kjell Inge Røkkes sønn hadde sikret seg en fritidsperle på Landøy sørøst for Mandal.

Utropsprisen var 14,7 millioner kroner, men Aker Horizons-toppsjef Kristian Monsen Røkke (39) skal ha punget ut nær 20 millioner. Året etter overtakelsen, ble det klart at Røkke jr. ønsket å oppgradere strandeiendommen.

Planen var å etablere et massasjebad og mulige treningsfasiliteter - samt å få bygget en egen kontorfløy.

Større enn godkjent

Så, i forbindelse med søknader om rammetillatelse og bruksendringer, oppsto det trøbbel.

Gjennom sin arkitekt Sverre Glåmseter sendte Røkke inn arealberegninger for eiendommen, som viste at hytta var langt større enn de godkjente 120 kvadratmeterne.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Dokumenter som Børsen har fått innsyn i, viser at kommunen peker på flere forhold de mener er ulovlige i dag. Det inkluderer et uthus som ikke er godkjent, og som sammen med hytta medfører et samlet areal på drøye 150 kvadratmeter. Dermed er hytta større enn det som ble godkjent i 2013.

Det var Finansavisen som først omtalte saken.

«Disse forhold må komme i orden før kommunen kan behandle den innsendte rammetillatelsen. Det rettslige og faktiske grunnlaget for å kunne behandle søknaden, er ikke i orden», slår kommunen fast i brevet til Røkke.

Kristian Monsen Røkke. Foto: Berit Roald / NTB
Kristian Monsen Røkke. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Må fjernes

Byggesaksavdelingen presiserer videre at pumpehuset ikke er regnet med, da «dette er et areal som på grunn av byggets funksjon ikke regnes med i maks BRA».

Deretter får han tre alternativer for å rette opp i forholdene - som blant annet inkluderer muligheten for riving:

  • Bygg på eiendommen (sett bort fra pumpehuset) må reduseres slik at samlet areal på eiendommen (uthus/ bod og hytte) ikke overstiger 120 kvadratmeter. Dersom man ser for seg at man ønsker å innrede pumpehuset til badstu, må også det arealet som omfatter badstu tas med i beregningen av 120 kvadratmeter.

  • Det legges fram ny søknad om reguleringsendring for å øke maksimal tillatt BRA til 150 kvm. Dersom det blir vedtatt, må bebyggelse som overstiger 150 kvm BRA fjernes.

  • Det søkes om å få godkjent hytta slik den er ført opp i dag, samt søkes om å få godkjent uthuset/ boden og innredning av denne. Det søkes om innredning av pumpehus. Dette vil kreve dispensasjon fra reguleringsplanens bestemmelse for maksimal utnyttelse på 120 kvm, samt dispensasjon fra Plan- og bygningsloven (byggeforbudet i 100-metersbeltet) for bruksendring av pumpehus.

Ikke svart foreløpig

Det er imidlertid strenge regler som gjelder for bygging i strandsonen. Ved valg av siste alternativ, advarer kommunen om at det «ikke er en dispensasjon vi er positive til å gi, og derfor med stor sannsynlighet vil gi avslag på det.»

Kommunen har bedt om en tilbakemelding fra Røkke. Han har ikke sendt et skriftlig svar foreløpig.

Børsen har bedt Kristian Røkke om en kommentar, via kommunikasjonssjef i Aker Horizons, Ivar Simensen. Sistnevnte opplyser at Røkke ikke ønsker å kommentere denne saken.

Børsen har også forsøkt å få en kommentar fra Røkkes ansvarlige søker, arkitekt Sverre Glåmseter. Han har ikke besvart vår henvendelse torsdag ettermiddag, men har uttalt til Finansavisen at de er i dialog med kommunen.

- Vi er i dialog med kommunens saksbehandler, sier Glåmseter til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer