Strømpris:

I dag blir det sjokkpris

Mandag vil strømprisen nå nye høyder.

SJOKKPRIS: Mandag vil innkjøpsprisen på strøm bikke over 4 kroner per kilowattime. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
SJOKKPRIS: Mandag vil innkjøpsprisen på strøm bikke over 4 kroner per kilowattime. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag vil strømprisene i Sør-Norge nå et historisk høyt nivå.

Mellom klokka 18 og 19 vil strømprisen komme opp i hele 4,56 kroner kilowattime, ifølge Nordpol.

Strømavtale

På tross av at strømprisen er veldig høy, er dette altså ikke den hele og fulle prisen som kommer ut til forbrukerne. Dette er strømselskapenes innkjøpspris, og på toppen av det kommer avgifter og nettleie.

De galopperende strømprisene har den siste tida også vært et hett politisk tema. Først presenterte regjeringen sitt forslag til strømstøtte til norske kunder.

Der ble det foreslått at staten skulle ta 50 prosent av regningen for det overskytende når strømprisen overstiger 70 øre per kilowattime.

Etter at de to regjeringspartiene hadde forhandlet med SV, ble prosentsatsen skrudd opp til 55 prosent.

Regjeringens opprinnelige strømpakke var på 4,6 milliarder kroner, men endte på 5,7 milliarder etter at de hadde forhandlet med SV.

I tillegg til å dekke deler av folks strømregning var også en utvidelse av bostøtteordningen en del av pakka.

Utsetter «rushtidsavgift»

Det er også enighet om å utsette den nye nettleieordningen, som etter planen skulle innføres fra januar. Ordningen er nå utsatt på ubestemt tid.

Denne ordningen omfatter blant annet en ny «rushtidsavgift» på strøm, der nettleien blir høyere i perioder der strømforbruket er høyt.

Flere strømselskaper har som følge av dette bestemt seg for å utsette innføringen av den nye ordningen, på tross av at Energi Norge, interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for energiselskap - hevdet at det er umulig å utsette den.

Og her er det et men. Strømselskapene kan fortsatt innføre den nye rushtidsavgiften. Det som er nytt er at staten ikke krever at den innføres. Dermed kan mange strømkunder likevel få mye høyere strømregning som følge av avgiften de rødgrønne partiene vil utsette.

Kaldt vær

De historisk høye strømprisene på mandag kommer også samtidig som det er ventet kaldt vær i Sør-Norge, skriver NRK.

Ifølge meteorolog Bente Wahl er det kald luft på vei sørover, og den neste uka blir det kaldere vær.

I Sør-Norge er temperaturen ventet enkelte steder ventet å falle ned mot 10 minusgrader inn mot helga, mens det de kommende dagene vil ligge på pluss minus null grader. Riktignok i lavlandet. På fjellet er saken en annen.

- Vi snakker om 15-20 minus i fjellet. Jeg vil si at vi kan kalle det sprengkulde etter hvert, sier Wahl til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer