Renteheving:

- I ferd med å bli overopphetet

Norges Bank går for et nær historisk rentehopp. Det er helt nødvendig, mener ekspertene.

UVANLIG: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav chen, sier at den doble rentehevingen er veldig uvanlig i Norsk sammenheng. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter heftige rentespekulasjoner blant ekspertene de siste dagene, la sentralbanken fasiten på bordet torsdag formiddag: Styringsrenten settes opp til 1,25 prosent - og øker dermed dobbelt med 0,5 prosentpoeng.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen var blant økonomene som i forkant håpet på et rentesjokk. Hun anbefalte at Norges Bank skulle følge etter USA med en heving på 0,75 prosentpoeng, for å få bukt med den galopperende prisveksten.

Hun er likevel fornøyd med at sentralbanken nå hever renta med 0,5 prosentpoeng torsdag.

- Det er positivt at de ser behovet for en raskere renteøkning. Det kan redusere risikoen for at inflasjonen kommer ut av kontroll og at de må sette opp renta mye mer seinere, sier Holvik til Børsen.

Ustabilitet i økonomien

- Hvorfor er det viktig at Norges Bank får kontroll på inflasjonen?

- Inflasjon virker som en skatt på vanlige folk. Det som blir hardest rammet er de som må bruke mest av inntektene sine på ting som mat, strøm og drivstoff som ser en stor prisvekst nå. Det å ha høy inflasjon skaper en ustabilitet i økonomien, svarer Holvik og legger til:

- Det er derfor sentralbankene har ett hovedansvar: Å sikre en stabil inflasjon. Nå er den ikke stabil, men er derimot kraftig på vei opp. Det samme er lønningene. Alt dette er med på å skape usikkerhet.

KLAR TALE: Elisabeth Holvik anbefalte at Norges Bank skulle heve renta med 0,75 prosentpoeng. Foto: Bjørn Sigurdsen / NTB
KLAR TALE: Elisabeth Holvik anbefalte at Norges Bank skulle heve renta med 0,75 prosentpoeng. Foto: Bjørn Sigurdsen / NTB Vis mer

Inflasjonen har i mange år vært lav og stabil. I kjølvannet av coronakrisa, og med Russlands invasjon av Ukraina, har inflasjonen imidlertid skutt fart globalt.

- Tidligere har det vært riktig av Norges Bank å gå med små skritt. Nå er vi, av mange grunner, i en situasjon hvor inflasjonen er kraftig på vei opp. Derfor må også Norges Bank ta større skritt, for de må raskt få kontroll på situasjonen.

- Brukte ekstreme virkemidler

Rentegrepet er på alle måter uvanlig. Vanlig praksis for Norges Bank er å justere renta med 0,25 prosentpoeng om dagen. Dagens rentehopp på 0,5 prosentpoeng er det største i Norge på 20 år.

- Det er uvanlig. Men hoppet kommer også etter uvanlig kraftige kutt under coronapandemien. Det må man ikke glemme, sier Holvik og legger til:

- Under coronapandemien tok Norges Bank veldig kraftige rentekutt. Det var en akutt krise, som nå er over. Da kan man fint argumentere for å ta bort de krisekuttene raskt. For coronapandemien var en ekstremt akutt krise, hvor man brukte ekstreme virkemiddel.

- Veldig uvanlig

Sjeføkonom i Storebrand, Olav Chen, vedgår at dagens rentehopp er oppsiktsvekkende i et historisk perspektiv:

- Det er veldig uvanlig. De pleier å gå veldig gradvis fram. Det er lenge siden de har hevet dobbelt, sier Chen til Børsen.

På den andre siden:

- Samtidig ser vi at sentralbankene rundt oss - i USA, Sverige og mange andre land - begynner å få dårlig tid nå, og kjører med doble og triple rentehevinger. Sånn sett banet det vei for Norges Bank også.

Alle sentralbanker sliter med høyt inflasjonspress, framholder sjeføkonomen.

- Det har ført til at de er såkalt «behind the curve». Så de må ta igjen det tapte, og dermed må de gå litt kjappere fram. For de har gått for tregt fram tidligere.

- I ferd med å bli overopphetet

Forklaringen bak rentehevingen er enkel, ifølge Chen:

- Det er fordi norsk økonomi er i ferd med bli overopphetet. Det beste målet på det er arbeidsledigheten, som er å det laveste nivået siden 2007, og kommer til å fortsette å falle.

Norges Bank tenker i gjennomsnittpriser, forklarer Chen. Når priser stiger i sektorer Sentralbanken ikke kan påvirke, må de senke prisene i sektorer har større innflytelse over.

- Slik sett er de nødt til å ta vekk kjøpekraft fra husholdninger og bedrifter, for å kjøle ned økonomien, slik at vi ikke får en lønns- og prisspiral, som vi er i ferd med å se utfolde seg i USA, Sverige og mange andre steder.

- Et klart brudd

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank beskriver dagens beslutning som «et klart brudd» med den pengepolitiske strategien Norges Bank la i 2020.

- Den la til grunn en gradvis normalisering av rentene. Dette skyldes selvsagt at Norges Bank nå vurderer risikoen for at inflasjonen skal bli varig høyere enn ventet som for høy, noe som krever en betydelig innstramming av pengepolitikken, skriver han i en uttalelse.

SJEFØKONOM: Frank Jullum i Danske Bank. Foto: Danske Bank / Sturlason
SJEFØKONOM: Frank Jullum i Danske Bank. Foto: Danske Bank / Sturlason Vis mer

Han viser til at Norges Bank signaliserer at renten trolig vil bli satt opp til 1,5 prosent i august. Norges Banks rentebane antyder at styringsrenten blir liggende på 2,25 prosent ved utgangen av året og rundt 3 prosent neste sommer.

- Dette er en markant oppjustering av rentebanen fra mars, og skyldes høyere kapasitetsutnyttelse, økende lønns- og prisvekst, høyere oljepris, svakere kronekurs og høyere renter blant handelspartnerne. De indikerer en styringsrente som er nesten 1,5 pp. over normalen, som er massivt.

Venter kraftig innstramming

Jullum beskriver sentralbankens vekstprognoser som veldig optimistiske - «spesielt på den globale økonomien».

- Vi er nå betydelig mindre optimistisk enn Norges Bank i synet på både global og norsk økonomi, og venter en global avmatning rundt årsskiftet, drevet av en kraftig innstramming av den globale pengepolitikken. Samtidig vil sannsynligvis energiprisene bli liggende relativt høyt, og de finansielle betingelsene har forverret seg betydelig, skriver Jullum og legger til:

- Følgelig tror vi renten økes med 0,25 prosent igjen i august, september, november og desember, slik at styringsrenten blir liggende på 2,25 % ved utgangen av året.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer