Renteheving:

- I ferd med å bli overopphetet

Norges Bank går for et nær historisk rentehopp. Det er helt nødvendig, mener ekspertene.

UVANLIG: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav chen, sier at den doble rentehevingen er veldig uvanlig i Norsk sammenheng. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter heftige rentespekulasjoner blant ekspertene de siste dagene, la sentralbanken fasiten på bordet torsdag formiddag: Styringsrenten settes opp til 1,25 prosent - og øker dermed dobbelt med 0,5 prosentpoeng.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen var blant økonomene som i forkant håpet på et rentesjokk. Hun anbefalte at Norges Bank skulle følge etter USA med en heving på 0,75 prosentpoeng, for å få bukt med den galopperende prisveksten.

Hun er likevel fornøyd med at sentralbanken nå hever renta med 0,5 prosentpoeng torsdag.

- Det er positivt at de ser behovet for en raskere renteøkning. Det kan redusere risikoen for at inflasjonen kommer ut av kontroll og at de må sette opp renta mye mer seinere, sier Holvik til Børsen.

Ustabilitet i økonomien

- Hvorfor er det viktig at Norges Bank får kontroll på inflasjonen?

- Inflasjon virker som en skatt på vanlige folk. Det som blir hardest rammet er de som må bruke mest av inntektene sine på ting som mat, strøm og drivstoff som ser en stor prisvekst nå. Det å ha høy inflasjon skaper en ustabilitet i økonomien, svarer Holvik og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.