Stortingsvalget 2021

- I ferd med å miste grepet

Høyt utdannede vender Arbeiderpartiet ryggen. - Vi blir bevisst ignorert, sier Akademikernes leder.

FLUKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre har normalt et godt grep om velgere med høyere utdanning. Nå sliter han voldsomt i denne velgergruppen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FLUKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre har normalt et godt grep om velgere med høyere utdanning. Nå sliter han voldsomt i denne velgergruppen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Arbeiderpartiet ser ikke på oss som en attraktiv velgergruppe. Det signalet har våre medlemmer tatt. Ap er i ferd med å miste grepet om de høyt utdannede, fastslår Akademikernes leder Kari Sollien.

- Feilslutning, kontrer Nina Sandberg, Arbeiderpartiets talsperson for høyere utdanning og forskning.

Hele tilsvaret følger lenger ned i saken.

Arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne har spurt folk med høyere utdannelse om hvilket parti de ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen. Svarene overrasker.

- Både Høyre og Arbeiderpartiet taper oppslutning blant de høyest utdannede. Men særlig har Ap vært veldig tydelig i sin valgkampstrategi om at høyt utdannede ikke lenger er i deres målgruppe, sier Sollien.

Rødere og grønnere

Tallene viser at Akademikernes 230 000 medlemmer stemmer betydelig rødere og grønnere enn befolkningen som helhet. Og dessuten at de vender ryggen til de tradisjonelle styringspartiene Ap og Høyre.

Respons Analyse har på oppdrag fra Akademikerne spurt folk med mastergrad eller høyere hvilket parti de vil stemme på. Her er svarene - med gjennomsnittet av nasjonale meningsmålinger i parentes:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.