- Russland opplever nå alvorlige økonomiske smeller, sier talsperson for Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Peskov la imidlertid til:
- Det er en viss sikkerhetsmargin. Det er potensial, det er noen planer, arbeidet er i gang.
- Framprovosere kollaps
Siden Russland invaderte Ukraina har Vesten - med EU, USA og Storbritannia i spissen - ilagt russerne knallharde økonomiske sanksjoner.
Det har ført til at verdien av rubelen har kollapset, Moskva-børsen har vært stengt hele uka, styringsrenta har blitt skrudd opp til et vanvittig nivå på 21 prosent og internasjonale fond og selskaper har varslet at de vil ut av Russland.
Som følge av sanksjonene har en rekke styrtrike oligarker og andre i eliten rundt Putin-regimet fått sine verdier frosset. Mest alvorlig for den russiske økonomien er det likevel at EU har gått etter reservene til den russiske sentralbanken.
Anslag tilsier at russiske verdier for 1000 milliarder doller er frosset som følge av de tøffe sanksjonene.
- Vi skal framprovosere en kollaps i den russiske økonomien, sa den franske finansministeren Bruno Le Maire tirsdag.
- Markedene er i fritt fall. Rubelen er i fritt fall. Dette kommer til å ramme russisk økonomi og markedene og sette dem langt tilbake. Det kommer til å bli skyhøy prisstigning i Russland, sier Erick Bruce, i Nordea.

Russisk storbank kollapser på børsen
Rubelkollaps
Etter en helg der Vesten innførte en rekke tøffe sanksjoner falt verdien av rubelen som en stein mandag. Så langt i år har den falt nesten 46 prosent målt mot den amerikanske dollaren.
Det store spørsmålet er hvor langt ned den kan falle.
- Det vet jeg ikke, men det er ikke noen nedre grense for hvor langt den kan falle, sier Anders Johansen, sjefanalytiker i Danske Bank.
Problemet for den russiske sentralbanken er at den har svært begrenset tilgang på reservene den bygget seg opp i euro og dollar.
I løpet av de siste åra har russerne forsøkt å bygge opp en motstandskraft mot sanksjoner, og har bygget seg opp en «krigskasse» på 630 milliarder dollar i utenlandsk valuta og gull, skriver CNN.

Det er en enorm sum sammenliknet med de fleste andre land. Det er likevel bare begrenset hjelp i krigskassa nå, ettersom anslag viser at 50 prosent nå er utilgjengelig for den russiske sentralbanken som følge av sanksjonene.
- Eksterne forhold for den russiske økonomien har endret seg drastisk, slo den russiske sentralbanken fast da de mandag mer enn doblet styringsrenta fra 9,5 ti 20 prosent.
Siden da har de skrudd opp renta ytterligere ett prosentpoeng.

- Pass på hva dere sier!
- Står ikke i noen lærbok
Sjefanalytiker i Danske Bank, Anders Johansen, sier det er vanskelig å vite hvordan dette slår ut i Russland.
- Vi får ikke vite så mye om det, men jeg vil tro det er svært vanskelig å operere i en sånn verden, sier Johansen til Børsen, og legger til:
- Det som utspiller seg nå, står ikke i noen lærebok noe sted. Så vi får se hva som skjer.
Enkelte ting er likevel nokså lett å regne seg fram til, gitt at rubelen har blitt stadig mindre verdt.
- De økonomiske konsekvensene for gjennomsnittsrusseren er jo enorme. Inflasjonen, i den grad de får tak i varer, blir kjempehøy, sier Johansen.
Bruce i Nordea påpeker at det er to ting som kan slå inn:
- Skyhøy inflasjon
- Varemangel
- Bare det å kjøpe varer med den svake rubelen gjør prisene veldig høye, sier Bruce.
- For middelklassen, og de som har midler og bruker en del penger på vestlige varer, så kommer dette til å bli vanskelig.

- Det første sjokket
VISA-nekt
En rekke vestlige bedrifter har varslet at de stanser salget av sine produkter i Russland, blant dem Apple. I tillegg er det ilagt strenge eksportsanksjoner til Russland, som gjør at de vil få store problemer med å få tak i en rekke elektroniske produkter.
På toppen av det hele har VISA og MasterCard sluttet å gjennomføre transaksjoner i Russland.
- Nå har riktignok russerne siden 2014 bygget opp et annet system som skal fungere, men det systemet har bare 30 prosent av markedet, de resterende 70 prosent er på de andre systemene, sier Johansen.

Varsler kollaps: - Vanvittig
Stengt børs
Moskva-børsen har vært stengt hele uka, med unntak av kjøp og salg av rubel. Når den åpner igjen er uvisst, men hva som skjer når handelen åpner igjen, er ganske lett å spå.
- Børsen må ta inn over seg hva som har skjedd. Det kommer til å være et bratt fall, det er jo derfor de har stengt børsen. Den kommer til å rase, sier Bruce.
Johansen i Danske Bank regner med at de vil holde stengt en stund til, til man vet mer om konsekvensene.
Men han viser til hva som skjer med russiske selskaper utenfor landet.
- Sberbank, Russlands største bank, faller jo 90 prosent på London-børsen. Utenfor Russland så raser alt, så de har ingen grunn til å åpne opp igjen. Alle utlendinger som får sjansen vil trolig dumpe aksjene, så det kan nok være greit å vente med å åpne, slår Johansen fast.
For med den russiske sentralbankens valutareserver plassert i vestlige land, som nå har frosset midlene, så har banken få virkemidler for å støtte opp om økonomien.
- Det er helt klart at det blir økonomisk krise i Russland. Jeg vet ikke hvor avhengig de er av innenlandsproduksjonen, men den kan jo fortsette. Det kan uansett bli en voldsom økonomisk krise, sier Bruce.

Vil fryse Putins midler: Én hake
Gassen flyter
Foreløpig er olje og gass holdt utenfor sanksjonspakkene, rett og slett av den grunn at det også vil ramme de vestlig landene i stor grad. Europa importerer 40 prosent av gassen de trenger årlig fra Russland.
- Det er der Russland har de store valutainntektene nå, men det er litt komplisert for dem, for man vet ikke om de får brukt valutaen. Det kommer til å ramme Russland enda hardere om gassflyten stopper opp, sier Bruce.
Russland er også en stor oljeprodusent og produserer ti millioner fat om dagen.
- Jeg tenker at det største våpenet Russland har er å tukle med produksjonen av olje og gass. Da vil vi umiddelbart se store konsekvenser, sier Johansen, og legger til:
- Sanksjoner på det vil jeg fraråde.