I krise: - Aldri sett maken

Bunnpris på Hjellestad i Bergen er kriserammet som følge av de høye strømprisene. Butikken overlever så vidt fjoråret - etter uventet hjelp fra en av landets rikeste.

KOM OVER KNEIKA: Rasmus Amlie på Bunnpris Hjellestad fryktet konkurs. Foto: Privat
KOM OVER KNEIKA: Rasmus Amlie på Bunnpris Hjellestad fryktet konkurs. Foto: Privat Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Kjøpmann Rasmus Amlie driver Bunnpris Hjellestad i Bergen. 2022 har vært et tøft år for butikken som ble rammet av en dårlig sommer og høye strømpriser.

- Det var en katastrofalt dårlig sommer på Vestlandet. Vi er en sesongbutikk som ligger på kaia her. Det er halvåret som skal redde inn vinteren. Og så var det de høye strømprisene. Jeg har aldri sett maken til underskudd, sier han til Dagbladet.

Etter november lå butikken 350 000 kroner i underskudd. Nå har hjelpen kommet. Bunnpris sentralt skal nå bidra med strømstøtte til sesongbutikken på Hjellestad.

I tillegg har lokalbefolkningen engasjert seg for å beholde butikken. Det er opprettet en Spleis som per nå har samlet inn i underkant av 46 000 kroner.

Les alle saker fra Dagbladet Bergen her.

Var nær konkurs

I en sak i Bergensavisen tok Trond Mohn til orde for å hjelpe sin lokale nærbutikk. En av Bergens rikeste benytter seg av lokalbutikken på sitt hjemsted. Amlie kan avsløre at Mohn har overført en pengesum, men vil ikke kommentere størrelsen på bidraget.

- Jeg er takknemlig og rørt over alle som har engasjert seg for å beholde butikken. Dette bidrar til å hente inn minuset fra i fjor og det ser ut til at det går rett vei. Vi kommer til å overleve, sier kjøpmannen.

- Hva hadde skjedd om du ikke fikk denne støtten?

- Uten støtten fra Bunnpris og det lokale engasjementet hadde vi blitt en del av konkursraset som ventes. Jeg føler med mine konkurrenter som ikke får støtte.

I slutten av oktober ga EØS-tilsynet grønt lys til strømstøtte forbeholdt nærbutikker i distriktene som er registrert i det såkalte Merkur-programmet, som omfatter små dagligvarebutikker i områder med befolkningsnedgang og lange avstander til andre handelsmuligheter.

- Ser bedre ut

Regionsjef i Joker og Nærbutikken Vest, Tom Haug, omtaler situasjon som tøff.

- En kjøpmann er født evig optimist. Det er en tøff situasjon, men man har angrepet utfordringen på en god måte, sier han.

Han forklarer at strømstøtteordningen til nærbutikkene har hjulpet veldig. I tillegg har mange butikker tatt egne grep for å få ned strømforbruket.

- 33 butikker har fått støtte av Norgesgruppen til å utarbeide solcellepanel, som er veldig bra. Så de krummer nakken. Selv om situasjonen er tøff, jobbes det hardt for å komme over denne kneika, sier Haug.

Han legger til at strømmen har vært noe billigere enn fryktet.

- Prognosene for året som kommer ser bedre ut, selv om det er umulig å slå to streker under svaret. Mange har det likevel tøft, det er det ikke til å legge skjul på.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill fra Bergen? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer