BERGEN (Dagbladet): Næringslivet slår alarm om en bransje i knestående som følge av økte kostnader og færre kunder.
Nå fryktes massepermitteringer og konkursras.
Djevat Hisenaj, leder for hotell- og restaurantarbeidere i Fellesforbundet i Hordaland, ser ikke lyst på situasjonen.
- Det er utrolig. Vi har vært så utsatt de siste åra. Først med pandemien, og nå med strømregningene og alt som har skjedd det siste året. Prisene har skutt i været raskt, sier han til Dagbladet.
Han forklarer at frykten er knyttet til økt rente og at det er mindre penger i samfunnet.
- Det er mindre å gå ut for. Så det er en tøff tid i bransjen, sier han.
Les alle saker fra Dagbladet Bergen her.

Bekymret: - Har økt kraftig
Kutter i kosen
Næringslivet legger bak seg en god høst og en god julebordsesong. NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for januar viste at bransjen er bekymret for januar, februar og mars.
- Nå merkes det. Enkelte har begynt å permittere, dessverre, sier Hisenaj.
De første månedene i året er ofte usikre. Folk har brukt mye penger på kos i jula. Det er lavsesong for hotell- og restaurantbransjen. I år er bekymringen ekstra stor.
- Alt tyder på at vanlige folk har mindre penger. Det kommer til å merkes raskt i vår bransje. Pengene har gått til strøm og mat, og da er det naturlig at man kutter i luksusen. Da går du ikke ut for å spise et godt måltid eller tar et glass vin på en bar.
Han understreker at «veldig mange er bekymret».
- Det gjelder hele bransjen. Nå må vi krysse fingrene for at inflasjon og rentene går ned igjen og at folk får kjøpekraft igjen. Vi er veldig avhengig av det.

I krise: - Aldri sett maken
- Urettferdig
Dagbladet har tidligere snakket med utelivsaktører som nå har skyhøye strømregninger, og museer som slår alarm om konsekvensene.
Det er ikke bare i Bergen at de er bekymret. Også direktør for Visit Oslo, Christian Lunde, mener aktører i bransjen går en usikker tid i møte.
- De små og mellomstore innenfor reiselivsnæringen, de har det tøft, blant annet innenfor mat og drikke. De har brukt mye av egenkapitalen for å overleve, har han tidligere uttalt til Børsen.
I NHOs undersøkelse tror nær halvparten på en forverret markedssituasjon de neste seks månedene. 38 prosent tror på uendrede markedsutsikter og bare 11 prosent tror på en bedring.
Onsdag slo Merethe Solberg i Fellesforbundet alarm om situasjonen.
- Vi vet at mange sliter. Det er mange såre eksempler på hvordan dette er nå. Jeg synes det er vondt at mange lider nå. Det er urettferdig, sa hun.
Tips oss om Bergen
Har du tips eller innspill fra Vestland? Kontakt Dagbladets lokalkontor!