Kjøpte 360 liter brus:

- I kveld blir det fest!

Da Norge i dag åpnet for karantenefri reise til Sverige, kastet venninnene Rosemarie Gulbrandsen (39) og Linda Solberg (37) seg i bilen til Strömstad.

TØRSTE: Rosemarie Gulbrandsen og Linda Solberg fra Sarpsborg fylte bilen da grensa åpnet igjen. Video: Nina Hansen / Dagbladet. Reporter: Øystein Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SVINESUND / OSLO (Dagbladet): Rosemarie Gulbrandsen (39) og Linda Solberg (37) var to av de aller første nordmennene som i dag kom tilbake fra Sverige uten karanteneopphold.

Begge smilte og spøkte da de ventet på testresultatet på teststasjonen på Svinesund etter å ha passert grensekontrollen.

Med latter og smil viser de fram handlefangsten i bilen: 200 halvannenlitersflasker med Pepsi Max, 40 halvannenlitersflasker med vanlig Coca-Cola, noen pakker med doruller og ørlite mat.

- I kveld blir det fest igjen! Nå er det over et år siden vi har vært på Nordby-senteret på harryhandel. Det er bare 20 minutters kjøring hjemmefra, og vi har pleid å være der én til to ganger i måneden. Så dette er en festdag, sier de to til Dagbladet.

HANDLEFANGSTEN: Slik så handlefangsten til Rosemarie Gulbrandsen (39) og Linda Solberg (37) ut. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HANDLEFANGSTEN: Slik så handlefangsten til Rosemarie Gulbrandsen (39) og Linda Solberg (37) ut. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Milelange bilkøer

Sammen med en tredje venninne dro de to hjemmefra i tolvtida i dag.

- Da var det nesten ingen på Nordby. Det var vel maks 30 biler der. Men det var tydelig at de holdt på å rigge til inn for norsk storbesøk, sier Solberg.

De mener selv de var heldige med ventetida den aller første dagen. De to sto langt framme i køen da de nye reglene trådte i kraft klokka 15.00. Med covid-testen brukte de halvannen på å komme seg tilbake over grensa. Men de regner med at det blir mye lenger ventetid i dagene som kommer.

- Bak oss var det milelange bilkøer, sier de.

- FEST: Lattermilde viste Solberg (t.v.) og Gulbrandsen fram hva de hadde kjøpt i Strömstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- FEST: Lattermilde viste Solberg (t.v.) og Gulbrandsen fram hva de hadde kjøpt i Strömstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kan vente i 4-5 timer

Heldige kan også politiet på grensekontrollen slå fast at de to venninnene var.

Tidligere i dag anslo politiet overfor Dagbladet at «normal» ventetid ved grensekontrollen etter hvert anslås til å bli tre timer.

Deretter gjenstår mer venting.

For etter å ha passert selve grensekontrollen, kan man bli ventende i halvannen time på svar på den obligatoriske covid-19-testen.

Derfor må man kunne være nødt til å beregne fire til fem timers venting på å komme tilbake til Norge etter en kjapp handletur.

TEST: Selv om reisen er karantenefri, må de reisende fremdeles ta en obligatorisk covid-19-test på grensa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TEST: Selv om reisen er karantenefri, må de reisende fremdeles ta en obligatorisk covid-19-test på grensa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Føltes som influensa

Den karantenefrie reisen til Sverige gjelder for nordmenn som er fullvaksinerte eller som har gjennomgått covid-19-sykdom det siste halvåret.

I alt dreier det som om lag 1,3 millioner nordmenn som nå kan reise utenlands uten å måtte gå i karantene ved hjemkomst Norge.

Venninnene Gulbrandsen og Solberg får reise fordi de begge har hatt covid-19.

- Det gikk bra etter noen dager. Det føltes som influensa, sier Gulbrandsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer